18.6 C
Kastoria

  Ποιο πάροχοι «χτύπησαν» τη ΔΕΗ στα πράσινα τιμολόγια

  Έντονος ανταγωνισμός με αρκετές εταιρείες να δίνουν ανταγωνιστικές τιμές για τον Ιανουάριο - Πίνακες

  spot_img
  spot_img

  Το νέο τοπίο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αποκαλύφθηκε στους καταναλωτές μέσα από το νέο εργαλείο στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (δείτε το εδώ) αφήνει τελικά στους καταναλωτές αρκετές επιλογές, ειδικά στο πράσινο τιμολόγιο, παρότι στις αρχές Δεκεμβρίου φαινόταν ότι η ΔΕΗ θα ήταν η αδιαφιλονίκητη… βασίλισσα σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων, με τους ανταγωνιστές να βρίσκονται πολύ μακριά, με αρκετά υψηλότερες τιμές.

  Τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής για τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των παρόχων αποκαλύπτουν ότι όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά επτά εταιρείες προσφέρουν για το ειδικό τιμολόγιο χρεώσεις πολύ κοντινές σε αυτές της ΔΕΗ, που έχει το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο, στα 136,35 ευρώ/mWHr για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για τις καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία που εφαρμόζει ξεχωριστή, υψηλότερη χρέωση, 145,95 ευρώ/mWHr.

  Οι εναλλακτικοί πάροχοι που πλησιάζουν τη ΔΕΗ και εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα (δεν έχουν περιληφθεί πάροχοι με υψηλές χρεώσεις) κινούνται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 140 και 144 ευρώ/mWHr. Αυτή η χρέωση στους εναλλακτικούς παρόχους καλύπτει όλες τις καταναλώσεις, κάτω και πάνω από τις 500 κιλοβατώρες. Αυτό οδηγεί και σε ένα βασικό συμπέρασμα για τους καταναλωτές: όσοι έχουν χαμηλές καταναλώσεις, κάτω από τα 500 ευρώ, αναμφίβολα θα πρέπει να επιλέξουν το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που είναι το χαμηλότερο αυτής της κατηγορίας. Όμως, όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι καταναλώσεις πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, τόσο πιο συμφέροντα γίνονται ορισμένα τιμολόγια εναλλακτικών παρόχων, αφού η χρέωση της ΔΕΗ ανεβαίνει στα 145,95 ευρώ. Σε ένα άλλο σημείο ανταγωνισμού, τις πάγιες χρεώσεις, φαίνεται ότι είναι μόνο δύο οι εξαιρέσεις εταιρειών που ξεφεύγουν, υψηλότερα ή χαμηλότερα, από τον κανόνα των 5 ευρώ τον μήνα.

  Τα πράσινα τιμολόγια της ΔΕΗ και των παρόχων που την… χτύπησαν

  ΕταιρείαΤιμολόγιοΠάγιοΧρέωση (ευρώ/mWHr)Παρατηρήσεις
  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕιδικό5.00142.65 
  ΗΡΩΝΕιδικό5.00140.52 
  ΕΛΙΝΟΙΛΕιδικό5.00140.38 
  ΔΕΗΕιδικό (> 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως)5.00145.95Χρέωση νυχτερινού 111,55 €/MWh
  ΔΕΗΕιδικό (≤ 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως)5.00136.35Χρέωση νυχτερινού 111,55 €/MWh
  VOLTONΕιδικό4.90144.25 
  VOLTERRAΕιδικό4.50144.00 
  PROTERGIAΕιδικό4.00142.60 
  NRGΕιδικό3.60141.20 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά έντονος ανταγωνισμός αναπτύχθηκε και στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, που πάντως έχουν πολύ ακριβότερες χρεώσεις από τα πράσινα (25 – 30%) και απευθύνονται σε όσους καταναλωτές έχουν λόγους να διασφαλίσουν με κάθε κόστος ότι δεν θα επιβαρυνθούν από ενδεχόμενες νέες απότομες αυξήσεις των τιμών στη χονδρική. Η ΔΕΗ, όπως φαίνεται στον πίνακα, πρόσφερε δύο μπλε τιμολόγια με χρέωση 175 ή 179 ευρώ/mWHr, αλλά υπάρχουν άλλοι πέντε πάροχοι που προσφέρουν μπλε τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις, ακόμη και στα 149 ευρώ.

  Η ΔΕΗ και ο ανταγωνισμός στα μπλε τιμολόγια

  ΕταιρείαΤιμολόγιοΠάγιοΧρέωση (ευρώ/mWHr)Παρατηρήσεις
  ΗΡΩΝHome Fix 37.50165.00 
  ΖΕΝΙΘPower Home Fixed SE5.00160.00 
  ΕΛΙΝΟΙΛPower on! Blue5.00149.00Χρέωση νυχτερινου 139 €/MWh
  ΔΕΗMy Home Online3.50175.00Χρέωση νυχτερινού 166 €/MWh
  ΔΕΗMy Home Enter5.00179.00Χρέωση νυχτερινού 169 €/MWh
  PROTERGIAΟικιακο Value Safe3.50165.00 
  ELPEDISONBright3.00169.00 

  Στην κατηγορία των κίτρινων (κυμαινόμενων) τιμολογίων, προς το παρόν η εικόνα παραμένει θολή, καθώς τα περισσότερα εντάσσονται στην υποκατηγορία των τιμολογίων, όπου οι τελικές τιμές χρέωσης ανακοινώνονται εκ των υστέρων, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τα έχουν επιλέξει θα μάθουν τι θα πληρώσουν για τον Ιανουάριο στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ΡΑΑΕΥ δημοσιεύει τις τιμές μόνο σε προϊόντα της ΔΕΗ και ενός ακόμη παρόχου που ανήκουν στην υποκατηγορία ex-ante, δηλαδή δημοσιεύουν τιμές εκ των προτέρων.

  Πάντως, όσοι καταναλωτές είναι επιμελείς και έχουν διάθεση για μαθηματικούς υπολογισμούς μπορούν να διαπιστώσουν ότι σε κατηγορίες κίτρινων τιμολογίων κρύβονται ευκαιρίες, με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά της χονδρικής αυτή την περίοδο και οι οποίες φαίνεται ότι τον Ιανουάριο θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 ευρώ/mWHr. Εταιρείες έχουν ανακοινώσει τις βασικές τους χρεώσεις σε κίτρινα τιμολόγια και τις ανώτατες τιμές πέραν των οποίων ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως και τους συντελεστές προσαύξησης, που έχουν τιμές πάνω από 1 (π.χ.: 1,20 σημαίνει προσαύξηση 20%). Με βάση υπολογισμούς για ορισμένα κίτρινα τιμολόγια, οι χρεώσεις Ιανουαρίου φαίνεται ότι θα κινηθούν στα 120 ευρώ, ή και χαμηλότερα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν είχαν γίνει οι πρώτες γνωστοποιήσεις από τους παρόχους στη ΡΑΕ των υπολογισμών τους για τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου, οι τιμές διαμορφώνονταν πολύ υψηλότερα, καθώς οι υπολογισμοί γίνονταν με τιμές χονδρικής άνω των 120 ευρώ για τον Δεκέμβριο. Η ΔΕΗ, με βάση εκείνες τις γνωστοποιήσεις, έδινε με διαφορά τη χαμηλότερη χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο (159,32 ευρώ/mWHr) και οι άλλοι πάροχοι ακολουθούσαν με τιμές από 165 έως 205 ευρώ/mWHr.

  Εκείνη την περίοδο, οι εναλλακτικοί πάροχοι ήθελαν να μποϋκοτάρουν το πράσινο τιμολόγιο που επέβαλε η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας τον ανταγωνισμό τους στα κίτρινα τιμολόγια που έχουν και τον μικρότερο κίνδυνο για τις εταιρείες. Τελικά, όμως, υπό την πίεση της κυβέρνησης, αλλά και με τον φόβο ότι θα εμφανισθούν σε συγκριτικούς πίνακες με πολύ υψηλές τιμές πράσινου τιμολογίου, με αποτέλεσμα να χάσουν «πόντους» έναντι των καταναλωτών, οι εναλλακτικοί πάροχοι κινητοποιήθηκαν για να ανταγωνισθούν τη ΔΕΗ και στα πράσινα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να συμπιεσθούν οι τιμές.

  Έτσι, οι τιμές για τον Ιανουάριο χωρίς την επιδότηση από το κράτος, που έχει πλέον καταργηθεί, όλα δείχνουν ότι θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις τιμές που είχαν πληρώσει οι καταναλωτές τον Δεκέμβριο με τις κρατικές επιδοτήσεις.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ρεύμα: Βουτιά στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο με μειώσεις έως και 30%

  Από τα 8 λεπτά ξεκινούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την...

  Προγραμματισμένες Διακοπές Ηλεκτροδότησης για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

  12/2/2024 8:00:00 πμ12/2/2024 12:00:00 μμΝΕΣΤΟΡΙΟΥΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 08:00 ΕΩΣ 12:00 ΣΤΑ Δ/Δ...

  «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

  Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

  Τιμολόγια ρεύματος: Από 11 λεπτά η κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο

  Από τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα ξεκινούν οι χρεώσεις των προμηθευτών για τα «πράσινα»...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

  Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...