2.3 C
Kastoria

  Σωματείο Α.με.Α. Κοιτάω Μπροστά: Ενίσχυση του θεσμού των σκύλων οδηγών και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών

  spot_img
  spot_img

  Ενίσχυση του θεσμού των σκύλων οδηγών και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών.

  Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών, που έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Ramada, στο Μάτι Αττικής.

  Στόχος του συνεδρίου που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την οργανωτική υποστήριξη της Σχολής Σκύλων Οδηγών «Λάρα» και του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος είναι η ενίσχυση του θεσμού του σκύλου οδηγού και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο.

  Ο κ. Σταμάτης στο πλαίσιο της παρέμβασης του τόνισε τα εξής:

  «Ο σκύλος οδηγός συνιστά μια πολύ σημαντική υποστηρικτική υπηρεσία για τα άτομα με οπτική αναπηρία, δεδομένου ότι μεγιστοποιεί την αυτονομία τους και τους εξασφαλίζει, άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

  Η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στον πυρήνα του δικαιωματικού μοντέλου, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία και των δικών μας πολιτικών επιλογών.

  Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήσαμε στη Γενική Γραμματεία κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ομάδα εργασίας για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, στην οποία διατυπώθηκαν προτάσεις και για την ενίσχυση της υπηρεσίας του σκύλου οδηγού.

  Εμείς, επιδιώκοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε υπηρεσία αναγκαία για την ανεξάρτητη τους διαβίωση, αναλαμβάνουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σκύλων οδηγών και τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών.

  Επιπλέον στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πλήρη αποδοχή των σκύλων οδηγών, ώστε οι χειριστές τους να μη βιώνουν εμπόδια και διακρίσεις, αλλά να ζουν σε μια κοινωνία συμπερίληψης και αποδοχής»

  Νομοθεσία

  Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρακάτω νόμων επιτρέπεται στον «Σκύλο Οδηγό» και στα εκπαιδευόμενα κουτάβια, η πρόσβαση σε όλους τους χώρους Μαζικής Συνάθροισης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και η ελεύθερη, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

  Νόμος 3868/2010 – ΦΕΚ Α 129 άρθρο 16 ελεύθερη πρόσβαση και παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

  Νόμος 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 άρθρο 46 «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

  Νόμος 4238/2014 – ΦΕΚ Α 38 άρθρο 32 δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στον παραπάνω νόμο 3868/2010 και για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας – σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθείας ατόμων με αναπηρίες και άρθρο 33 αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Μέσω gov.gr wallet η ψηφιακή κάρτα Αναπηρίας για συναλλαγές σε τράπεζες μέχρι και μέσα μαζικής μεταφοράς

  Μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet μπορούν 500.000 άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν τη δική...

  Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Βουλή μίλησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος για την προσβασιμότητα των μηχανισμών σε συνθήκες κρίσης

  Στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέπτυξε τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί...

  «Αόρατες» αναπηρίες – Καιρός να γίνουν ορατές (της Δήμητρας – Αδελαΐδας Αργυρίου)

  «Αόρατες» αναπηρίες – Καιρός να γίνουν ορατές της Δήμητρας - Αδελαΐδας Αργυρίου Αναπηρία και Άτομα με...

  Η πρόεδρος του Σωματείου Α.με.Α «Κοιτάω Μπροστά» κ.Χρηστάκη Ειρήνη και ο κ. Δούφλιας Ευάγγελος σε Πανευρωπαϊκή Άσκηση Πολιτικής Προστασίας

  Η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Καστοριάς «Κοιτάω Μπροστά» κ.Χρηστάκη Ειρήνη και...

  Διαβάστε ακόμη

  Με 21 κιλά κάνναβης συνελήφθη 29χρονος από αστυνομικούς της Καστοριάς

  Συνελήφθη το Σάββατο σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης...

  Η ομιλία του Ακή Τσούκα στη διημερίδα της Π.Ε. Καστοριάς “Η Καινοτομία στον κλάδο της Γουνοποιίας”

  Η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας & του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Άκη...

  Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας…

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διημερίδας καινοτομίας από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς...

  Σήμερα Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 11:30 η παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της Καλλιόπης Μόσχου

  Η Εκπαιδευτική Σύμβουλος – Συγγραφέας Δρ Μόσχου Δ. Καλλιόπη παρουσιάζει το νέο λογοτεχνικό παιδικό βιβλίο της...