6.4 C
Kastoria

  Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 2ο Διαπεριφερειακό Σεμινάριο του έργου REGIO-MOB στη Σλοβενία

  spot_img
  spot_img

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε ενεργά στο 2ο Διαπεριφερειακό Σεμινάριο του έργου REGIO-MOBστη Σλοβενία, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κυκλοφορίας και Μεταφορών Λιουμπλιάνας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον τομέα των μετακινήσεων κατά την πανδημία από τη Σλοβενία και την Ελλάδα και συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς από όλους τους εταίρους του έργου REGIO-MOB.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στελέχη της Ομάδας Έργου REGIO-MOB, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας DOTSFOT A.E., η οποία αποτελεί Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης του έργου REGIO-MOB (5th Call Interreg Europe).

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλητές και εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κυκλοφορίας και Μεταφορών της Λιουμπλιάνας, οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές και νέα έργα της χώρας τους. Συνοπτικά, οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:

  – Αύξηση δρομολογίων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο Δήμο και στα 16 Δημοτικά Διαμερίσματα. Η εφαρμογή της πρακτικής αυτής ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της περιοχής καθώς μπορούσαν να ταξιδεύουν τηρώντας τις αποστάσεις που έπρεπε να τηρηθούν λόγω της πανδημίας.

  – Δυνατότητα παροχής οικογενειακών εισιτηρίων Σαββατοκύριακου και έκπτωση σε όλα τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Το οικογενειακό εισιτήριο επιτρέπει σε οικογένειες ή ομάδες επιβατών (5 έως 10 άτομα), συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός παιδιού κάτω των 14 ετών, απεριόριστο αριθμό ταξιδιών με λεωφορείο τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.

  Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, το λόγο πήρε η κα Καλλιόπη Κυριακίδου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ως συντονίστρια του έργου παρουσίασε το σχεδιασμό των προτεραιοτήτων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Στη συνέχεια η κα Παρασκευή Χριστοπούλου Δρ. Συγκοινωνιολόγος και Υπεύθυνη του έργου REGIO-MOB, παρουσίασε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τις επιλεγμένες ελληνικές καλές πρακτικές, που στη συνέχεια αναλύθηκαν περαιτέρω από εκπρόσωπο του Σύμβουλου Τεχνικής Υποστήριξης του έργου REGIO-MOB και είναι οι εξής: εφαρμογή προσωποποιημένης καμπάνιας για την αύξηση της αναγνώρισης της συμβολής των ΜΜΜ (Δήμος Λαγκαδά), εφαρμογή για την ενδυνάμωση του θεσμού του car-pooling (SMARTA – Δήμος Τρικκαίων) και εφαρμογή για έξυπνες μεταφορές που ανταποκρίνονται στη ζήτηση για δημόσια μέσα μεταφοράς και ταξί (SMARTA 2 – Δήμος Τρικκαίων). Τέλος, παρουσιάστηκε online μία πολύ ενδιαφέρουσα καλή πρακτική εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης σε online delivery (Mobility as a Service – MaaS), από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Talos Mobility, κ. Μάνο Πολιούδη.

  Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της Σλοβενίας, με στόχο την επίδειξη των νέων επιβατικών τρένων, μετακίνηση στην πόλη Grosuplje της οποίας ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός περιλαμβάνει σύστημα Park and Ride εξοπλισμένο κατάλληλα για ηλεκτρικά οχήματα και για ηλεκτρικά ποδήλατα καθώς και επίσκεψη στον προαστιακό σταθμό της Λιουμπλιάνας για την επίδειξη των νέων λεωφορείων του.

  * Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.

  Ιστότοπος έργου:

  www.interregeurope.eu/regio-mob/                                                                                       

  Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: 

  Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email:p.christopoulou@pdm.gov.gr

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Επιμορφωτικό σεμινάριο «Προηγμένες εξαγωγικές πρακτικές και εμπορικές συναλλαγές»

  To Επιμελητήριο Καστοριάς σας ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σας...

  Δρ. Βασίλης Γρηγορίου: 650 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Advent στην Δυτική Μακεδονία

  Στις προοπτικές που διανοίγονται με τη χρησιμοποίηση του υδρογόνου ως ένα καύσιμο, που θα...

  Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας

  Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας που έγινε στην Καστοριά, την Τρίτη...

  Ο Διατροφικός Πλούτος της Δυτικής Μακεδονίας στην Αμερική – Δυναμικό Παρόν της Περιφέρειας στο 1ο «GREEK GASTRONOMY WORKSHOP» στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Περιφερειάρχη...

  Δυναμικό παρόν έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως τιμώμενη Περιφέρεια στο 1ο «Greek Gastronomy Workshop», που πραγματοποιήθηκε στις 14...

  Διαβάστε ακόμη

  Πρώτη τελετή καθομολόγησης Διδακτόρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

  Πρώτη τελετή καθομολόγησης Διδακτόρων και ορκωμοσίας διπλωματούχων των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,...

  Η Δυτική Μακεδονία ουραγός στο ΕΣΠΑ

  Η πρόσφατη δήλωση του ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σε συνέντευξη τύπου, κατά την εδώ...

  Μεγάλες προσδοκίες ανάπτυξης γεννά η σήραγγα της Κλεισούρας για την Πτολεμαΐδα

  Μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη των περιοχών Καστοριάς και Εορδαίας γεννά το έργο της...

  Μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σήραγγα της Κλεισούρας και τα μεγάλα έργα της Εορδαίας

  Μεγάλη ήταν η προσέλευση των φορέων και των πολιτών της χωρικής ενότητας της Εορδαίας...