Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
20 C
Kastoria

  Τα οφέλη από την εξαγγελία μείωσης 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους

  Τι σημαίνει για την τσέπη μας το μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες - Παραδείγματα

  spot_img
  spot_img

  Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες αλλά και ασπίδα προστασίας στα σπίτια απέναντι στις φυσικές καταστροφές φέρνει η προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν από μόνοι τους την κατοικία ή κάποιο σπίτι. Αν και προφανώς η προεκλογική εισαγγελία δεν εξειδικεύεται, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 m² το κόστος της ασφάλισης της μπορεί να φτάσει από 155 έως 200 € ετησίως, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ (για το σπίτι ή για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας όταν αποσαφηνιστεί), ανάλογα την περιοχή μπορεί να ξεκινάει από 20 € και να φτάνει τα 100 ευρώ ή και πολύ υψηλότερα, ανάλογα με το σπίτι και την περιοχή.

  Η ουσία του μέτρου όμως είναι ότι δίδεται ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν το σπίτι τους απέναντι σε πυρκαγιές σεισμούς και πλημμύρες κάτι που σήμερα λίγοι κάνουν χωρίς… “σπρώξιμο”!

  Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και συνυπολογίζοντας το ότι η κλιματική αλλαγή θα «χτυπάει» συνεχώς τα επόμενα έτη, η ΝΔ εξαγγέλλει την παροχή κινήτρων για όσους ασφαλίσουν, τα σπίτια τους. Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 17%. Και αυτό το ποσοστό προέρχεται κυρίως από τα στεγαστικά δάνεια, εξαιτίας της υποχρέωσης για ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.

  Μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία από τις αποζημιώσεις και θα ενισχυθούν τα έσοδα από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

  Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών. Το επιχείρημα είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως ότι θα τα αυξήσει!

  Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

  Επικαλούμενοι παραδείγματα του εξωτερικού, αναλυτές προτείνουν και άλλες λύσεις: Οι περισσότερες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. Ισπανία και Γαλλία, ρυθμίζουν με σχήματα ΣΔΙΤ την εκ των προτέρων ασφάλιση και χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Αυτή η λύση, όπως εξηγούν, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους πολίτες -λόγω φορολογικών κινήτρων- και το κράτος, που δεν θα αναγκάζεται να καλύπτει εξ ολοκλήρου τη ζημιά.

  Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να «σηκώσει» την ασφάλιση της κατοικίας του.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καστοριά (Φωτορεπορτάζ | βίντεο)

  Σήμερα 21 Μαΐου 2024, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, επέλεξε ο Κυριάκος...

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά Συναντούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

  Διαβάστε ακόμη

  Λεωνίδας Οικονομίδης: Οι Διευθυντές των σχολείων είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών

  Ο Διευθυντής-η Διευθύντρια του σχολείου, είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών Η...

  Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των...

  Μαζική τροφική δηλητηρίαση για μαθητές στη Λαμία – Τα σχολικά γεύματα τους έστειλαν στο νοσοκομείο

  Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου...

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Απεργία στις 21 Μαΐου

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη  πανυπαλληλική απεργία  της 21ης του Μάη Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά...