9.6 C
Kastoria

  Τέθηκε το πλαίσιο δράσης της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δήμο Εορδαίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα της περασμένης Δευτέρας, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό

  spot_img

  Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας, αλλά και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη  Σταυριανουδάκη  και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

  Στη σύσκεψη τέθηκε το πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε περιουσίες ιδιωτών που κατοικούν στο Δήμο Εορδαίας, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να διατεθούν χρηματοδοτήσεις και μέσα, ώστε να υπάρξουν πλήρεις αποκαταστάσεις των πληττόμενων περιοχών.

  Να ενημερώσουμε επίσης ότι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν σημαντικά 2 δημοτικά κτήρια, το Δημαρχείο Εορδαίας και το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας. Συγκεκριμένα, το Δημαρχείο επλήγη στο υπόγειο όπου υπήρξε εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα την μερική καταστροφή αρχείων και διάφορων μηχανημάτων, ενώ στο κτήριο του Μουσείου οι προκληθείσες ζημίες  είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.

  Εδώ να σημειώσουμε ότι η διεύθυνση του Μουσείου είχε ενημερώσει εγγράφως πριν από μια 15ετία, ότι το κτήριο πλημμυρίζει ανεξέλεγκτα, χωρίς όμως να υπάρξει  καμία ουσιαστική ενέργεια των προηγούμενων διοικήσεων ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των προηγούμενων ετών είναι να καταστρέφονται συνεχώς εκθέματα με αποκορύφωμα την τελευταία ακραία νεροποντή που υπέστη η πόλη και η οποία έφερε εκτεταμένες ζημιές,  τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και σε μερικά εκθέματα. 

  Οι πίνακες ευτυχώς διασώθηκαν χάρη σε προγενέστερη απόφαση της τωρινής διοίκησης να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, μέχρι να ετοιμαστεί η Δημοτική Πινακοθήκη. 

  Να υπογραμμίσουμε ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα και πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους, κλιμάκια του Δήμου Εορδαίας, τα οποία διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς και στα δύο προαναφερθέντα κτήρια.

  Έχοντας ως γνώμονα την διάσωση των εκθεμάτων του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου της Πτολεμαΐδας, καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο αυτό όσο και το Δημαρχείο Εορδαίας, αποφασίστηκε η ένταξη τους ως πληγέντα κτήρια από την πλημμύρα της 22ης Αυγούστου 2022, με σκοπό την έκτακτη χρηματοδότηση τους. Εδώ να θυμίσουμε ότι τα 2 κτήρια έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση τους με πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Εορδαίας. 

  Η απόφαση αυτή δεν κλείνει τον κύκλο ένταξης και άλλων δημοτικών κτηρίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι νωρίς για εκτίμηση των ζημιών στις δομές του Δήμου Εορδαίας. 

  Να τονιστεί ότι τις επόμενες ημέρες οι υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας θα συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για τις  διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι ώστε να αποζημιωθούν για ζημίες και φθορές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Σύλληψη δύο ατόμων σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα για ναρκωτικά

  Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, στην...

  Πτολεμαΐδα: Κλειστά αύριο Δευτέρα 22/1 τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας

  Αναστέλλεται, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί...

  Eορδαία: Προετοιμάζονται οι Αγρότες για κινητοποιήσεις

  Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης που κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος...

  Πτολεμαΐδα: Oι “Μωμόγεροι” δίνουν ραντεβού στην Κεντρική πλατεία

  Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο, «Μωμόγεροι», που διαδραματίζεται κατά το δωδεκαήμερο των εορτών, Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά-...

  Διαβάστε ακόμη

  Επανεξελέγη Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

  Αφού συγκροτήθηκε το νέο 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπως πρόκυψε από τις διαδικασίες...

  Εορδαία: Γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους στη Βλάστη

  Κινηματογραφικό συνεργείο βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Βλάστη όπου και έγιναν τα γυρίσματα ταινίας...

  Πτολεμαΐδα: Κλειστά αύριο Δευτέρα 22/1 τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας

  Αναστέλλεται, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί...

  Eορδαία: Προετοιμάζονται οι Αγρότες για κινητοποιήσεις

  Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης που κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος...