17.6 C
Kastoria

    Τι βαθμό παίρνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Χαροκόπειο βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών ΑΕΙ

    spot_img
    spot_img

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Χαροκόπειο βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών ΑΕΙ. Αυτό προκύπτει από την κατάταξη των ιδρυμάτων με βάση τη μοριοδότησή τους, όχι με αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. αριθμός φοιτητών και προσωπικό) αλλά με ποιοτικά. Στη συνολική μοριοδότηση, το ΕΚΠΑ συγκέντρωσε 3.190 μόρια και ακολούθησαν το ΕΜΠ με 2.924 και το ΑΠΘ με 2.449. Η κατάταξη δεν άλλαξε σε σχέση με τη λίστα του 2022, ωστόσο παρατηρείται φέτος τα ΑΕΙ να έχουν συγκεντρώσει καλύτερη βαθμολογία. Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση και κατάταξη των ΑΕΙ που γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) η οποία, βάσει της αξιολόγησης, εισηγείται στην υπουργό Παιδείας την κατανομή του 20% της ετήσιας χρηματοδότησης προς τα 23 ΑΕΙ. Αυτό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος χρηματοδότησης των ΑΕΙ (με τον νόμο 4653/2020), η οποία γίνεται όχι μόνο με αντικειμενικά κριτήρια –βάσει αυτών κατανέμεται το 80%– αλλά με ποιοτικά. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τακτική επιχορήγηση με πόρους ύψους 117,12 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ για το οικονομικό έτος 2023. «Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνεται αυξημένη τακτική επιχορήγηση, επιπλέον της έκτακτης χρηματοδότησης που επίσης βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια», λέει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι από το 2019 έως και φέτος υπήρξε αύξηση κατά 29%, από 90,78 σε 117,12 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, για το 20% τα 23 ΑΕΙ αξιολογούνται σε τρεις από πέντε ενότητες ποιοτικών κριτηρίων. Η πρώτη ενότητα είναι υποχρεωτική για όλα και αφορά τη συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου. Ενδεικτικά, αξιολογούνται ο μέσος χρόνος λήψης πτυχίου, το ποσοστό των αποφοίτων στην κανονική διάρκεια σπουδών, η θέση κάθε ΑΕΙ σε διεθνείς αξιολογήσεις. Στην ενότητα Α υπάρχουν αλλαγές στην κατάταξη σε σχέση με το 2022, καθώς φέτος στην πρώτη θέση ήταν το ΕΜΠ με 1.350 μόρια, δεύτερο το Χαροκόπειο με 1.302 μόρια και τρίτο το ΕΚΠΑ με 1.278 μόρια. Πέρυσι πρώτο ήταν το Χαροκόπειο με 1.185 μόρια και ακολούθησαν το ΕΚΠΑ (1.124 μόρια) και το ΕΜΠ (1.112 μόρια).

    Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης – Στα 117,12 εκατ. ευρώ η τακτική επιχορήγηση για το 2023.

    Στη δεύτερη ενότητα –τιτλοφορείται «αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού»– μεταξύ των δεικτών περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση που έχει λάβει το ίδρυμα από ανταγωνιστικά έργα έρευνας και ανάπτυξης ανά μέλος ΔΕΠ. Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δείκτες για το ποσοστό ενεργών φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ο συνολικός αριθμός των τεχνοβλαστών ή startups. Η τέταρτη ενότητα αφορά τη διεθνοποίηση και αξιολογούνται το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών στο σύνολο των ενεργών φοιτητών και το πλήθος των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.

    Στην πέμπτη ενότητα, για την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, μεταξύ των δεικτών είναι η αναλογία γυναικών – ανδρών στα μέλη ΔΕΠ, το ποσοστό αιθουσών προσβάσιμων από ΑμεΑ και το πλήθος επιστημονικών συνεδρίων που οργανώνονται από τους φοιτητές.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τα ιδιωτικά ΑΕΙ φέρνουν νέου τύπου πανελλήνιες εξετάσεις: Μαθητές θα επιλέγουν τα μαθήματα

    Οι αλλαγές θα είναι ριζικές και καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εθνικό απολυτήριο για...

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

    Σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο συνδικαλιστικών φορέων,...

    Πανελλαδικές 2023: Ποια τμήματα τραβούν την… ανηφόρα – Πόσοι υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ

    Ένας στους τέσσερις υποψηφίους των ΓΕΛ θα βρεθεί κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής του,...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Παραλογισμός για την αργία των Τριών Ιεραρχών από το Υπουργείο Παιδείας

    Με ποια λογική η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με εγκύκλιο της όρισε την ημέρα...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...