6 C
Kastoria

  Το Σπασμένο Ρόδι διοργανώνει σεμινάριο γνωριμίας με το Θέατρο της Σύνδεσης

  spot_img
  spot_img

  Τo Σπασμένο Ρόδι διοργανώνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 5:00μ.μ.-8:00μ.μ. τρίωρο σεμινάριο γνωριμίας με το Θέατρο της Σύνδεσης, τη μέθοδο θεατρικής άσκησης & δημιουργίας του Σταμάτη Ευσταθίου.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΩΡΟΥ

  • Γνωριμία
  • «Μαζί & χώρια» στο χώρο, στον χρόνο, με τον-τους συμπαίκτες
  • «Ευαισθητοποίηση» του σώματος και των επί μέρους σημείων του

  Σχετικά με τον δάσκαλο

  Ο Σταμάτης Ευσταθίου ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης-ερευνητής, ως εμψυχωτής επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών και ως περφόρμερ και συγγραφέας. Περιπλανήθηκε στην Ευρώπη αναζητώντας δασκάλους στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σερβία. Παράλληλα ίδρυσε την «Άτροπο» – Ομάδα ερευνητικού θεάτρου – το 2004 και από τότε συμμετείχε ως σκηνοθέτης, περφόρμερ και συγγραφέας σε διάφορες δουλειές στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Είναι εισηγητής του «Θεάτρου της Σύνδεσης» – μεθόδου θεατρικής και ανθρωπολογικής έρευνας.

  Εμπνέεται από το ανθρωπολογικό θέατρο, το ZERO THEATRE του ΣεργκέιΚαβαλέβιτς, μύθους και διάφορες πνευματικές και ιερές παραδόσεις καθώς καιφωνητικούς και τραγουδιστικούς πειραματισμούς, τομείς που προσπαθεί ναδιερευνήσει μέσα από το «Θέατρο της Σύνδεσης», τη μέθοδο και τη φιλοσοφίαθεάτρου που ο ίδιος εισήγαγε και που αναπτύσσει χάρη σε διάφορες δράσεις – PROJECTS που συνδέουν θεατρική άσκηση/έρευνα/δημιουργία – σύνδεση μετοπικές κοινότητες καιερευνητικές αποστολές σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου(ENERGIA, CARNAVANI, KOSMOS, TETRAPTYCHO, κ.τ.λ.).

  Είχε την ιδέα και την καλλιτεχνική διεύθυνση για 2 χρόνια του εναλλακτικού σχολείου για τον ηθοποιό-άνθρωπο “Thea-tr-anthropos” στην Οδησσό και στο Κίεβο. Δημιούργησε στην Αθήνα το «Διεθνές Κέντρο Θεάτρου Άτροπος» το οποίο και ανέστειλε τις δραστηριότητες του λόγω της πανδημίας.

  ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: Ένα σύστημα και μια φιλοσοφία δουλειάς για την εξέλιξη και τη δημιουργική διαδικασία του ηθοποιού

  Συχνά η θεατρική διαδικασία βασίζεται αποκλειστικά στο κείμενο. Αρχίζει δηλαδή και τελειώνει στην επιλογή έργου και στη διανομή ρόλων.

  Όμως ο ηθοποιός όπως κάθε καλλιτέχνης, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, οφείλει να δουλέψει πρώτα απ’ όλα το εργαλείο της δουλειάς του, το σώμα του με την ευρύτερη έννοια και τη σχέση του με τον συμπαίκτη και με τον χώρο. Εκτός από τη θεατρική διαμόρφωση των ατομικών του παρορμήσεων συνδέεται έτσι και με τον κόσμο γύρω του για να μπορέσει στην τελική φάση να «μεταμορφωθεί» στο πλαίσιο μιας παράστασης.

  Στο Θέατρο της Σύνδεσης ειδικότερα, αναζητούμε τους δεσμούς: Ενέργεια – Σώμα – Ήχος – Λόγος – Άσμα – Τραγούδι. Θέτουμε εξαρχής τις βάσεις της ιερότητας τόσο του περιβάλλοντος της δουλειάς όσο και της πιο «ανυπόληπτης» φαινομενικά δράσης, σε ένα απόλυτα βιωματικό και πρακτικό πλαίσιο. Ένας νέος σωματικός αυθορμητισμός, η παραδοσιακή μουσική, ο ρυθμός και η υπόγεια μουσικότητα του λόγου, η τελετουργία, το γκροτέσκο καθώς και ο ατομικός με τον αρχετυπικό μύθο οδηγούν σε ένα ποιητικό, υπαρξιακό και αλληγορικό σύμπαν. 

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο εισαγωγικό τρίωρο είναι δωρεάν.
  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση τους. 
  • Φοράμε άνετα ρούχα (όχι φορέματα, φούστες, τζιν κ.λπ.), καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σχετίζεται με την κίνηση στο χώρο και στο πάτωμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες αφαιρούν κοσμήματα, ρολόγια, σκουλαρίκια κτλ.
  • Προσερχόμαστε στον χώρο εργασίας 15-20 λεπτά πριν από την έναρξη της δουλειάς για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε άνετα το τρίωρο που θα έχουμε στη διάθεση μας. Δε θα γίνουν δεκτοί όσοι καθυστερήσουν
  • Τα κινητά τηλέφωνα ή κλείνουν ή μπαίνουν στη σίγαση (όχι στη δόνηση)
  • Οι κοινωνικές συζητήσεις γίνονται ΜΟΝΟ εκτός της αίθουσας όπου θα δουλέψουμε. Στον χώρο εργασίας, μέχρι το κάλεσμα του δασκάλου, ασχολούμαστε με την ατομική προετοιμασία μας (σιωπή, προθέρμανση, επανάληψη κειμένου ή τραγουδιού, ζέσταμα φωνής ή ενεργητική χαλάρωση) χωρίς να ενοχλούμε ή να σχολιάζουμε άλλους που ακολουθούν τη δική τους προετοιμασία
  • Είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν όλοι από την αρχή του μαθήματος.
  • Είναι απαραίτητο να απομνημονεύσουν οι συμμετέχοντες ένα μικρό κείμενο ή ένα απόσπασμα κειμένου (5-10 γραμμές) και 1 παραδοσιακό τραγούδι (το είδος και τα θέματα εναπόκεινται στην επιλογή σας π.χ. θεατρικά, ποιητικά κλπ.).

  Facebook event: https://fb.me/e/1S8BcJPjv

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Επιμορφωτικό σεμινάριο «Προηγμένες εξαγωγικές πρακτικές και εμπορικές συναλλαγές»

  To Επιμελητήριο Καστοριάς σας ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σας...

  Σπασμένο Ρόδι: Σεμινάριο γνωριμίας με την σκηνοθέτιδα Αστερόπη Χαριτίδου

  Το  Σπασμένο Ρόδι προσκαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 2:00...

  Η Θεατρική Παράσταση «Ο Ανακριτής Έρχεται» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Βασιλειάδας

  Ο Δήμος Καστοριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλειάδας προσκαλούν το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει...

  «ΤΟ ΚΤΗΜΑ», Η θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου (8.30μμ) στην Σιάτιστα

  Η θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Το Κτήμα» ανεβαίνει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου (8.30...

  Διαβάστε ακόμη

  Το travel.gr εκθιάζει τα καστοριανά καράβια: Τα ζωντανά κινητά μνημεία της λίμνης της Καστοριάς

  Όποιος φτάνει για πρώτη φορά στην Καστοριά, είναι φυσικό να γοητεύεται αρχικά από το...

  Αναβαθμίζονται τα σχολικά κτήρια σε Μεσοποταμία και Πολυκάρπη

  Με χαρά οι μαθητές απολαμβάνουν τα νέα κιόσκι που τοποθετήθηκαν στους αύλειους χώρους του...

  Αλλάζει όψη και ο αύλειος χώρος του Σχολικού Συγκροτήματος των Λυκείων Καστοριάς

  Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων της Καστοριάς  υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη...

  Ζήσης Τζηκαλάγιας: Αμυδρά χαμόγελα αισιοδοξίας από την συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης

  Η δύσκολη οικονομική κατάσταση τον φετινό χειμώνα επιδεινώνεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αυτό...