23.3 C
Kastoria

  Το Σπασμένο Ρόδι διοργανώνει σεμινάριο γνωριμίας με το Θέατρο της Σύνδεσης

  spot_img

  Τo Σπασμένο Ρόδι διοργανώνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 5:00μ.μ.-8:00μ.μ. τρίωρο σεμινάριο γνωριμίας με το Θέατρο της Σύνδεσης, τη μέθοδο θεατρικής άσκησης & δημιουργίας του Σταμάτη Ευσταθίου.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΩΡΟΥ

  • Γνωριμία
  • «Μαζί & χώρια» στο χώρο, στον χρόνο, με τον-τους συμπαίκτες
  • «Ευαισθητοποίηση» του σώματος και των επί μέρους σημείων του

  Σχετικά με τον δάσκαλο

  Ο Σταμάτης Ευσταθίου ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης-ερευνητής, ως εμψυχωτής επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών και ως περφόρμερ και συγγραφέας. Περιπλανήθηκε στην Ευρώπη αναζητώντας δασκάλους στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σερβία. Παράλληλα ίδρυσε την «Άτροπο» – Ομάδα ερευνητικού θεάτρου – το 2004 και από τότε συμμετείχε ως σκηνοθέτης, περφόρμερ και συγγραφέας σε διάφορες δουλειές στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Είναι εισηγητής του «Θεάτρου της Σύνδεσης» – μεθόδου θεατρικής και ανθρωπολογικής έρευνας.

  Εμπνέεται από το ανθρωπολογικό θέατρο, το ZERO THEATRE του ΣεργκέιΚαβαλέβιτς, μύθους και διάφορες πνευματικές και ιερές παραδόσεις καθώς καιφωνητικούς και τραγουδιστικούς πειραματισμούς, τομείς που προσπαθεί ναδιερευνήσει μέσα από το «Θέατρο της Σύνδεσης», τη μέθοδο και τη φιλοσοφίαθεάτρου που ο ίδιος εισήγαγε και που αναπτύσσει χάρη σε διάφορες δράσεις – PROJECTS που συνδέουν θεατρική άσκηση/έρευνα/δημιουργία – σύνδεση μετοπικές κοινότητες καιερευνητικές αποστολές σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου(ENERGIA, CARNAVANI, KOSMOS, TETRAPTYCHO, κ.τ.λ.).

  Είχε την ιδέα και την καλλιτεχνική διεύθυνση για 2 χρόνια του εναλλακτικού σχολείου για τον ηθοποιό-άνθρωπο “Thea-tr-anthropos” στην Οδησσό και στο Κίεβο. Δημιούργησε στην Αθήνα το «Διεθνές Κέντρο Θεάτρου Άτροπος» το οποίο και ανέστειλε τις δραστηριότητες του λόγω της πανδημίας.

  ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ: Ένα σύστημα και μια φιλοσοφία δουλειάς για την εξέλιξη και τη δημιουργική διαδικασία του ηθοποιού

  Συχνά η θεατρική διαδικασία βασίζεται αποκλειστικά στο κείμενο. Αρχίζει δηλαδή και τελειώνει στην επιλογή έργου και στη διανομή ρόλων.

  Όμως ο ηθοποιός όπως κάθε καλλιτέχνης, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, οφείλει να δουλέψει πρώτα απ’ όλα το εργαλείο της δουλειάς του, το σώμα του με την ευρύτερη έννοια και τη σχέση του με τον συμπαίκτη και με τον χώρο. Εκτός από τη θεατρική διαμόρφωση των ατομικών του παρορμήσεων συνδέεται έτσι και με τον κόσμο γύρω του για να μπορέσει στην τελική φάση να «μεταμορφωθεί» στο πλαίσιο μιας παράστασης.

  Στο Θέατρο της Σύνδεσης ειδικότερα, αναζητούμε τους δεσμούς: Ενέργεια – Σώμα – Ήχος – Λόγος – Άσμα – Τραγούδι. Θέτουμε εξαρχής τις βάσεις της ιερότητας τόσο του περιβάλλοντος της δουλειάς όσο και της πιο «ανυπόληπτης» φαινομενικά δράσης, σε ένα απόλυτα βιωματικό και πρακτικό πλαίσιο. Ένας νέος σωματικός αυθορμητισμός, η παραδοσιακή μουσική, ο ρυθμός και η υπόγεια μουσικότητα του λόγου, η τελετουργία, το γκροτέσκο καθώς και ο ατομικός με τον αρχετυπικό μύθο οδηγούν σε ένα ποιητικό, υπαρξιακό και αλληγορικό σύμπαν. 

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο εισαγωγικό τρίωρο είναι δωρεάν.
  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση τους. 
  • Φοράμε άνετα ρούχα (όχι φορέματα, φούστες, τζιν κ.λπ.), καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σχετίζεται με την κίνηση στο χώρο και στο πάτωμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες αφαιρούν κοσμήματα, ρολόγια, σκουλαρίκια κτλ.
  • Προσερχόμαστε στον χώρο εργασίας 15-20 λεπτά πριν από την έναρξη της δουλειάς για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε άνετα το τρίωρο που θα έχουμε στη διάθεση μας. Δε θα γίνουν δεκτοί όσοι καθυστερήσουν
  • Τα κινητά τηλέφωνα ή κλείνουν ή μπαίνουν στη σίγαση (όχι στη δόνηση)
  • Οι κοινωνικές συζητήσεις γίνονται ΜΟΝΟ εκτός της αίθουσας όπου θα δουλέψουμε. Στον χώρο εργασίας, μέχρι το κάλεσμα του δασκάλου, ασχολούμαστε με την ατομική προετοιμασία μας (σιωπή, προθέρμανση, επανάληψη κειμένου ή τραγουδιού, ζέσταμα φωνής ή ενεργητική χαλάρωση) χωρίς να ενοχλούμε ή να σχολιάζουμε άλλους που ακολουθούν τη δική τους προετοιμασία
  • Είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν όλοι από την αρχή του μαθήματος.
  • Είναι απαραίτητο να απομνημονεύσουν οι συμμετέχοντες ένα μικρό κείμενο ή ένα απόσπασμα κειμένου (5-10 γραμμές) και 1 παραδοσιακό τραγούδι (το είδος και τα θέματα εναπόκεινται στην επιλογή σας π.χ. θεατρικά, ποιητικά κλπ.).

  Facebook event: https://fb.me/e/1S8BcJPjv

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Για μια επαναληπτική παράσταση επανέρχεται το Σπασμένο Ρόδι με την μαύρη κωμωδία “Είμαι καλά” την Κυριακή 9 Απριλίου

  Το «Σπασμένο Ρόδι», λόγω των επαναλαμβανόμενων sold out παραστάσεων, επαναλαμβάνει τη μαύρη κωμωδία «Είμαι καλά» Στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ Μόνο για 1...

  Το Kastoria News κληρώνει 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Είμαι καλά” – Δηλώστε συμμετοχή

  🎉 Νέος διαγωνισμός από το Kastoria News! 🎉 👍 2 διπλές προσκλήσεις για την θεατρική...

  Μπήκαμε στις πρόβες του Σπασμένου Ροδιού για την νέα παράσταση «Είμαι Καλά»

  Το Κastoria News μπήκε στις πρόβες του Σπασμένου Ροδιού για τις προετοιμασίες της νέας του παράστασης,...

  Διαβάστε ακόμη

  1η θέση το ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς στο Μαθητικό Διαγωνισμό PIERRE DE COUBERTIN: “ΘΕΛΩ ΕΛΠΙΖΩ ΜΠΟΡΩ”

  Την πρώτη θέση ανάμεσα σε πολλά σχολεία της επικράτειας και στην κατηγορία πρωτότυπου παιχνιδιού...

  Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Esperos Palace η επιστημονική εκδήλωση του Συλλόγου ατόμων...

  Γρηγόρης Γρηγοριάδης για 4ο Δημοτικό και για το Δημογραφικό Πρόβλημα

  Σχετικά με το 4ο Δημοτικό Σχολείο, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις ώστε να συμβάλλουμε...

  Τροποποίηση δρομολογίων καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» 3-5 Ιουνίου

  Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 3-5...