Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Βιοκλιματική ανάπλαση και αποπαγοποίηση με γεωθερμία στην πλατεία της Σαμαρίνας – Ένα εμβληματικό έργο αειφόρου ανάπτυξης που δρομολογεί ο Δήμος Γρεβενών (Φωτογραφίες)

  spot_img
  spot_img

  Σε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία προχωρά ο Δήμος Γρεβενών για την εξ ολοκλήρου βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σαμαρίνας, με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος αποπαγοποίησής της με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά ένας από τους κυριότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς των Γρεβενών, μια ανάσα από το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

  Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, μία πρώτη σύσκεψη εργασίας με τους επιχειρηματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης της μελέτης, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χρήστου Τριγώνη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών Μάνθου Αδάμου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & ΑνακύκλωσηςΖήση Κιάκα, του Προέδρου της Κοινότητας Σαμαρίνας Γιάννη Λυγούρα και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γρεβενών Κωνσταντίας Κωσταρέλα.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τη συνδρομή της Γρεβενιώτισσας αρχιτεκτόνισσας μηχανικού Όλγας Κώττα, ειδικευμένη σε έργα αστικής αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κρίς Μάϊστρε, παρουσίασαν αναλυτικά το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ.

  Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε η πλήρης ανακατασκευή της υπάρχουσας πλατείας και η μετατροπή της σε ένα άκρως λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο τοπόσημο, με ισχυρό χαρακτήρα και συμπαγή ταυτότητα, αντάξιο της ιστορικής και πανέμορφης Σαμαρίνας. Επίσης, η νέα πλατεία, θα διαθέτει σύστημα αποπαγοποίησης των επιφανειών της μέσω γεωθερμίας, μοναδική πρακτική για τη χώρα μας καθώς η εφαρμογή της είναι διαδεδομένη μόνο στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Σκανδιναβία, με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του κοινοτικού καταστήματος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

  Έτσι, σύμφωνα με τους μελετητές, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας των 1550 μέτρων, συνυφασμένο με τους δριμείς χειμώνες και τα μεγάλα ύψη χιονιού, αναμένεται να είναι ο πρώτος ελληνικός οικισμός που θα κάνει χρήση αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας σε επισκέψιμο δημόσιο ανοιχτό χώρο, όπου μαζί με την ολιστική ανάπλασή του, θα του προσδώσει ως προορισμό καινοτόμο πρόσημο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική ανάπτυξη και την τουριστική του δυναμική.

  Σημειώνεται ότι η γεωθερμία αποτελεί μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελώντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.

  Αναφορικά με την ανάπλαση, οι λύσεις που προτάθηκαν στοχεύουν τόσο σε λειτουργικές αναβαθμίσεις όπως η έξυπνη διαχείριση όμβριων υδάτων, η εύκολη προσβασιμότητα και η διαπλάτυνση της πλατείας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών όσο και σε αισθητικές αναβαθμίσεις με κύριο στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Σαμαρίνας και της Βλάχικης Αρχιτεκτονικής.

  Η επίτευξη μίας ελκυστικής αλλά απόλυτα αρμονικής εικόνας για την πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο της, με την κατάλληλη επιλογή τοπικών υλικών και τη δημιουργία οργανωμένων πλατωμάτων για τα τραπεζοκαθίσματα, βρίσκεται πραγματικά σε πρώτο πλάνο, βασιζόμενη παράλληλα στην αρχή της πολυχρηστικότητας, με σημεία και δραστηριότητες για όλους.

  Επομένως, μέσα στο σχεδιασμό, περιλαμβάνεται ακόμη η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου για πολιτιστικές δράσεις, αρμονικά συνδεδεμένο με το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα της πλατείας αλλά και η δημιουργία ενός προσβάσιμου χώρου αναψυχής στην είσοδό της, όπου θα λειτουργεί ως ο Κήπος της Σαμαρίνας, με καθιστικούς χώρους, σκίαση και πολύ πράσινο.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ακούστηκαν με πολλή προσοχή όλες οι θέσεις και απόψεις των συμμετεχόντων, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επόμενη φάση του σχεδιασμού από τους μελετητές ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του έργου ως  αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας, στηριζόμενη στον ανοιχτό διάλογο που θα συνεχιστεί σε επόμενες φάσεις.

  «Από το 2017, τρέχουμε ένα δομημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων στην πόλη των Γρεβενών με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%, διασφαλίζοντας κρίσιμους πόρους υπέρ των δημοτών και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και στη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος μας είναι τώρα να εφαρμόσουμε αυτή την οικολογική πρακτική και στην κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, προκειμένου κατά τη διάρκεια του χειμώνα να είναι πάντα βατή και καθαρή μέσω του συστήματος αποπαγοποίησης των επιφανειών της με γεωθερμία, αφού το ύψος του χιονιού φτάνει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη ανάπλαση του χώρου με βιοκλιματικό προσανατολισμό θα συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου η Σαμαρίνα μας να αποκτήσει μια πλατεία-κόσμημα, την οποία θα χαίρονται δημότες και επισκέπτες», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

  Κλείνοντας, όσοι επιθυμούν, μπορούν μέσω QR code να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την πρώτη ψηφιακή απεικόνιση της νέας πλατείας Σαμαρίνας σε θέα 360 μοιρών (ή κάνοντας κλικ εδώ) αλλά και να αποστείλουν τυχόν προτάσεις, απόψεις και παρατηρήσεις επί του έργου στο [email protected], προκειμένου να ληφθούν υπόψη στις επόμενες φάσεις του σχεδιασμού.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Σύσκεψη εργασίας Δημάρχου Γρεβενών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες και video)

  Ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Γρεβενών παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.  Ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό...

  Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Florida Heat Pumps

  Στην παραγωγή γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ο κατασκευαστικός οίκος Florida Heat Pumps αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία από το 1969.  Η αμερικάνικης...

  Δήμος Γρεβενών: «Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στην Πανελλήνια Συγκέντρωση Καβαλάρηδων & Φίλων Αλόγου στη Σαμαρίνα (Βίντεο)

  Το δέκατο έκτο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά»,...

  Δήμος Γρεβενών: Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πεζόδρομων και πεζοδρομίων (Βίντεο | Φωτογραφίες)

  Δήμος Γρεβενών: Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πεζόδρομων και πεζοδρομίων Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες συντήρησης...

  Διαβάστε ακόμη

  Γρεβενά: Ξεκινά το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου

  Το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Γρεβενά,...

  Σύσκεψη εργασίας Δημάρχου Γρεβενών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες και video)

  Ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Γρεβενών παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.  Ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό...

  Γρεβενά: Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

  Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφθηκε και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών Στα Γρεβενά ο Υφυπουργός Προστασίας του...

  Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας (βίντεο)

  Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Την προγραμματική σύμβαση...