18.5 C
Kastoria

    Ξεκινήστε σήμερα κιόλας ένα Σινρίν γιοκού (Shinrin yoku) στον Γράμμο (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

    spot_img

    Ακόμη και ένα απλό σεργιάνισμα μέσα στα πυκνόφυτα δάση του Γράμμου είναι αρκετό να αναζωογονήσει και να βελτιώσει θεαματικά την υγεία ενός ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι που η επιστήμη το έχει αποδείξει εδώ και καιρό.

    Το 1982 το Υπουργείο διαχείρισης αγρών, δασών και λιμνών της Ιαπωνίας πραγματοποίησε ένα απλό, ωστόσο πολύ καλά οργανωμένο και τεκμηριωμένο πείραμα:

    Μοίρασε ένα σύνολο 288 εθελοντών, ηλικίας 22 ετών πάνω κάτω σε μικτές ομάδες των 12 ατόμων και έσπασε την κάθε ομάδα σε δύο τμήματα. Κάθε μέρα το ένα τμήμα μετέβαινε για επίσκεψη, περιήγηση και παρατήρηση σε κάποιο από τα 24 δάση της περιοχής και το άλλο περιφερόταν μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Την επομένη τα τμήματα ανταλλάζαν μεταξύ τους τις τοποθεσίες.

    Κάθε πρωί πριν την αναχώρηση τους από τα σημεία διαμονής, αλλά και κάθε απόγευμα μετά την επιστροφή τους από τις περιηγήσεις, οι εθελοντές υποβαλλόταν σε ορισμένες μετρήσεις των φυσιολογικών τους μεγεθών. Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν πως -πέραν πάσης αμφιβολίας και με αποκλεισμό κάθε στατιστικής τυχαιότητας- τα άτομα εκείνα που εισέρχονταν σε δασικό περιβάλλον επιδείκνυαν πολύ ποιοτικότερες οργανικές επιδόσεις από τα άτομα που εισέρχονταν στο αστικό.

    Συγκεκριμένα σε όλες τις μετρήσεις εμφάνιζαν μικρότερη συγκέντρωση κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στο σάλιο τους, χαμηλότερο ρυθμό καρδιακής λειτουργίας, λιγότερους σφυγμούς, χαμηλότερη πίεση, μεγαλύτερη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού και μικρότερη του συμπαθητικού τους συστήματος.

    Τα συμπεράσματα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν και το γιαπωνέζικο Υπουργείο επινόησε έναν καινούργιο όρο προκειμένου να περιγράψει την ευεργετική αυτή επίδραση της επαφής του ανθρώπου με την Φύση επάνω στον οργανισμό του. Το φαινόμενο αποκλήθηκε ‘Shinrin yoku’ και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κάτι σαν ‘λούσιμο του δάσους’ δηλαδή εσωτερικοποίηση της ατμόσφαιρας του δάσους.

    Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου ο άνθρωπος εκείνος που μπαίνει, περιηγείται και παρατηρεί ένα δασικό τοπίο, μέσα σε δεκαπέντε μόλις λεπτά της ώρας βελτιώνει θεαματικά τα οργανικά του δεδομένα. Κι όσο πιο φυσικό και παρθένο είναι αυτό το περιβάλλον όσο περισσότερη ώρα εντρυφήσει εντός του κι όσο μεγαλύτερη συνοχή και επαφικότητα καταφέρει να πετύχει μαζί του, τόσο πιο βελτιωμένες θα είναι αυτές οι οργανικές του επιδόσεις.

    Το φαινόμενο δικαιολογεί απόλυτα την καλή υγεία που κατά τεκμήριο διαθέτουν οι κάτοικοι των γραμμοχωρίων και μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να βελτιώσει κι αυτός την δική του.

    spot_img









    Παρόμοια αρθρα

    Grammos Alpine: συνεχίζεται με 2 αγώνες στις 25 Σεπτεμβρίου 2022

    Με 2 ειδικές διαδρομές (ένας μαραθώνιος και ένας ημιμαραθώνιος) συνεχίζονται οι επιτυχημένοι αγώνες "Grammos...

    Φεστιβάλ Γράμμου 2022: Επιτυχημένες οι δράσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς “620”

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Γράμμου 2022, το Σαββατοκύριακο που μας...

    Kastoria Trail: Αντίστροφη μέτρηση για τον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο στον Γράμμο

    Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Δίκτυο μονοπατιών) «Το Αέναον – neverest», έχοντας ως κεντρικό άξονα...

    Διαβάστε ακόμη

    10ο Rally Greece Offroad: Συνέντευξη του υπεύθυνου της διοργάνωσης κ. Κώστα Θεολόγη στη Cosmote TV

    Συνέντευξη στην εκπομπή Grand Prix και τοv Γιάννη-Μάριο Παπαδόπουλο στη Cosmote TV, του υπεύθυνου...

    Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – τομέας υγείας: 120 απιδινωτές στη Δυτική Μακεδονία

    Χρέος μας η ασφάλεια και η προστασία της υγείας των πολιτών με υπευθυνότητα και...

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που γίνεται μέλος του Hydrogen Europe

    Ακόμα ένα βήμα εμπρός για τη Δυτική Μακεδονία. Με την υπογραφή της σχετικής απόφασης, είμαστε...