Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
30.3 C
Kastoria

  Ξεκινήστε σήμερα κιόλας ένα Σινρίν γιοκού (Shinrin yoku) στον Γράμμο (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

  spot_img
  spot_img

  Ακόμη και ένα απλό σεργιάνισμα μέσα στα πυκνόφυτα δάση του Γράμμου είναι αρκετό να αναζωογονήσει και να βελτιώσει θεαματικά την υγεία ενός ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι που η επιστήμη το έχει αποδείξει εδώ και καιρό.

  Το 1982 το Υπουργείο διαχείρισης αγρών, δασών και λιμνών της Ιαπωνίας πραγματοποίησε ένα απλό, ωστόσο πολύ καλά οργανωμένο και τεκμηριωμένο πείραμα:

  Μοίρασε ένα σύνολο 288 εθελοντών, ηλικίας 22 ετών πάνω κάτω σε μικτές ομάδες των 12 ατόμων και έσπασε την κάθε ομάδα σε δύο τμήματα. Κάθε μέρα το ένα τμήμα μετέβαινε για επίσκεψη, περιήγηση και παρατήρηση σε κάποιο από τα 24 δάση της περιοχής και το άλλο περιφερόταν μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Την επομένη τα τμήματα ανταλλάζαν μεταξύ τους τις τοποθεσίες.

  Κάθε πρωί πριν την αναχώρηση τους από τα σημεία διαμονής, αλλά και κάθε απόγευμα μετά την επιστροφή τους από τις περιηγήσεις, οι εθελοντές υποβαλλόταν σε ορισμένες μετρήσεις των φυσιολογικών τους μεγεθών. Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν πως -πέραν πάσης αμφιβολίας και με αποκλεισμό κάθε στατιστικής τυχαιότητας- τα άτομα εκείνα που εισέρχονταν σε δασικό περιβάλλον επιδείκνυαν πολύ ποιοτικότερες οργανικές επιδόσεις από τα άτομα που εισέρχονταν στο αστικό.

  Συγκεκριμένα σε όλες τις μετρήσεις εμφάνιζαν μικρότερη συγκέντρωση κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στο σάλιο τους, χαμηλότερο ρυθμό καρδιακής λειτουργίας, λιγότερους σφυγμούς, χαμηλότερη πίεση, μεγαλύτερη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού και μικρότερη του συμπαθητικού τους συστήματος.

  Τα συμπεράσματα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν και το γιαπωνέζικο Υπουργείο επινόησε έναν καινούργιο όρο προκειμένου να περιγράψει την ευεργετική αυτή επίδραση της επαφής του ανθρώπου με την Φύση επάνω στον οργανισμό του. Το φαινόμενο αποκλήθηκε ‘Shinrin yoku’ και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κάτι σαν ‘λούσιμο του δάσους’ δηλαδή εσωτερικοποίηση της ατμόσφαιρας του δάσους.

  Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου ο άνθρωπος εκείνος που μπαίνει, περιηγείται και παρατηρεί ένα δασικό τοπίο, μέσα σε δεκαπέντε μόλις λεπτά της ώρας βελτιώνει θεαματικά τα οργανικά του δεδομένα. Κι όσο πιο φυσικό και παρθένο είναι αυτό το περιβάλλον όσο περισσότερη ώρα εντρυφήσει εντός του κι όσο μεγαλύτερη συνοχή και επαφικότητα καταφέρει να πετύχει μαζί του, τόσο πιο βελτιωμένες θα είναι αυτές οι οργανικές του επιδόσεις.

  Το φαινόμενο δικαιολογεί απόλυτα την καλή υγεία που κατά τεκμήριο διαθέτουν οι κάτοικοι των γραμμοχωρίων και μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να βελτιώσει κι αυτός την δική του.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Στον Γράμμο ο Αμανατίδης με Σαββόπουλο, Χαρούμενο και Βύζα

  Σειρά Επισκέψεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη με  τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στον Γράμμο Επίσκεψη...

  Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό Γράμμουστα

  Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό Γράμμουστα https://youtu.be/P-NkdlW20fI Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2023...

  Δήμος Νεστορίου: Αφιέρωμα από travel.gr για τις ομορφιές του Γράμμου

  Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα προβάλλει η ιστοσελίδα travel.gr για τις ομορφιές του Γράμμου και...

  Υποβολή Πρότασης Χρηματοδότησης για τη Δημιουργία Περιπατητικών Διαδρομών 200 χλμ. από την Π.Ε. Καστοριάς

  Στον σχεδιασμό, αποτύπωση και χωροθέτηση έργων, εργασιών και σήμανσης πεζοπορικής διαδρομής 200 χλμ. από...

  Διαβάστε ακόμη

  Στον Γράμμο ο Αμανατίδης με Σαββόπουλο, Χαρούμενο και Βύζα

  Σειρά Επισκέψεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη με  τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στον Γράμμο Επίσκεψη...

  Δυτική Μακεδονία, 2024: Ζούμε από τύχη! (του Χρήστου Κολοβού)

  Δυτική Μακεδονία, 2024: Ζούμε από τύχη! του Χρήστου Κολοβού Στην εικόνα βλέπουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το...

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 13-05-2024 έως 19-05-2024

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 13-05-2024 έως 19-05-2024 Ανακοινώνεται...

  Αύξηση κατά 65% στη χρηματοδότηση για τη Σήραγγα της Κλεισούρας

  Συνάντηση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ....