Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
18.8 C
Kastoria

  Ξένες γλώσσες: Γιατί το μέλλον στην μόρφωση είναι η πολυγλωσσία!

  spot_img
  spot_img

  Ξένες γλώσσες: Γιατί το μέλλον στην μόρφωση είναι η πολυγλωσσία!

  Στον σημερινό κόσμο που ζούμε, η παγκοσμιοποίηση επιτάσσει να γνωρίζουμε παραπάνω από μια γλώσσα. Πολλοί είναι εκείνοι που από μικρή ηλικία μεγαλώνουν σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα και αναγκάζονται να εγκλιματιστούν σε αυτό το περιβάλλον, επικοινωνώντας με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και πολιτισμών. Η πολιτισμική και γλωσσική ενσωμάτωση ενός λαού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην Αμερική για παράδειγμα, η δεύτερη γλώσσα στα σχολεία είναι τα ισπανικά, και μάλιστα είναι και υποχρεωτική λόγω του ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών είναι από την Λατινική Αμερική και μιλάνε ισπανικά.  

  Στα σχολεία στην Ελλάδα, εκτός από τα αγγλικά που είναι υποχρεωτικά λόγω του τουρισμού και των εμπορικών σχέσεων με την Δύση, θα μπορούσε το μάθημα των ιταλικών να είναι μια δεύτερη επιλογή για τα παιδιά, μιας και η Ιταλία είναι μια γείτονα χώρα και πολύ κοντά σε εμάς. 

  Η εκμάθηση μιας, δύο, ακόμα και τριών ξένων γλωσσών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για επικοινωνία. Για άλλους αποτελεί ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό τους για επαγγελματική εξέλιξη και επιπλέον εμπορικές συναλλαγές, πέρα από τα στενά σύνορα της χώρας του. Κάποτε, γλώσσες όπως τα ιαπωνικά, τα κινέζικα, τα ρωσικά φάνταζαν μια δύσκολη διαδικασία για να τις μάθει κάνεις. Σήμερα όμως, αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς και όποιος έχει χαρτί πιστοποίησης σε αυτές τις γλώσσες, μπορεί να έχει μια καλή προσωπική εξέλιξη και αλλά και επαγγελματική για την επιχείρηση του. 

  Προσφέροντας υποστήριξη στη μητρική γλώσσα των πελατών, όπως στα ιαπωνικά, ρωσικά κ.λπ. εξαλείφουμε την σύγχυση και εξασφαλίζουμε την σωστή επικοινωνία. Μελέτες δείχνουν ότι, το 71% των χρηστών προτιμά εταιρείες που προσφέρουν υποστήριξη στη μητρική τους γλώσσα. Όταν ένας πελάτης μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να λάβει βοήθεια στη γλώσσα του αμέσως καλλιεργείται μια αίσθηση εμπιστοσύνης. 

  Αποτελεσματικές στρατηγικές εκμάθησης ξένων γλωσσών 

  Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αρχίζει από την παιδική ηλικία γιατί ένα μικρό παιδί μπορεί να την αφομοιώσει καλύτερα. Σε οικογένειες που μιλάνε αρκετές γλώσσες λόγω των γονιών, τα παιδιά εύκολα εγκλιματίζονται και χρησιμοποιούν το ίδιο καλά όλες τις γλώσσες των γονιών τους ως μέσο επικοινωνίας. 

  Έπειτα, η εκμάθηση συνεχίζεται στο σχολείο ή στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Εκεί το παιδί μπορεί να πάρει μια εξειδικευμένη γνώση, που αργότερα θα χρησιμοποιήσει στην επαγγελματική του πορεία. Τα πανεπιστήμια επίσης προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών για τους φοιτητές όπως αγγλικά για ενήλικες https://www.smartschool.edu.gr/agglika-gia-enilikes/ προκειμένου να τους βοηθήσουν στην εξέλιξή τους μετά το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής θα πρέπει να ξέρει έστω και μία ξένη γλώσσα, προκειμένου να πάρει ένα μεταπτυχιακό. Αν θέλει για παράδειγμα να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ιταλία, πολλά ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα ιταλικών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να βρει κάποιο εξειδικευμένο κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών και υπολογιστών και να παρακολουθήσει μια ξένη γλώσσα και δωρεάν μαθήματα υπολογιστών για ενήλικες https://www.smartschool.edu.gr/mathimata-pliroforikis/.

  Ένα όμορφος τρόπος να μάθει το παιδί μια ξένη γλώσσα είναι και μέσα από το παιχνίδι.  Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών με διαδραστικά παιχνίδια που κάνουν την εκμάθηση γλωσσών πιο ευχάριστη και ελκυστική. Επιπλέον, μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πλατφόρμες εκμάθησης με εικονικό δάσκαλο, πληρώνοντας μια συνδρομή. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να μάθει ιαπωνικά, κινεζικά ή ρωσικά στον ελεύθερο χρόνο του,παρακολουθώντας από το σπίτι του ολοκληρωμένα μαθήματα για ενήλικες ή επαγγελματίες. Οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν εργαλεία για να βελτιώσετε το λεξιλόγιο, τη γραμματική και την ακουστική σας κατανόηση.

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Διαβάστε ακόμη

  Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς για το σχολικό έτος 2024-2025

  Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς σας ενημερώνει πως οι εγγραφές και οι ανανεώσεις εγγραφών στις τάξεις...

  Το μέλλον της εργασίας: Τάσεις και Προτάσεις

  Η αναζήτηση για τον καθέναν από εμάς του κατάλληλου επαγγέλματος καθώς και η επιτυχημένη...

  Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα, οι εκτιμήσεις και οι απαντήσεις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

  Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2024: Όλα τα θέματα και οι απαντήσεις σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά...

  Διδασκαλείο Πυξοΐδα: Οι εγγραφές ξεκίνησαν …και όχι μόνο για την Γ’ Λυκείου!

  Διδασκαλείο Πυξοΐδα Έναρξη μαθημάτων την εβδομάδα 10 Ιουνίου - 14 Ιουνίου Στα θερινά μαθήματα οι μαθητές...