14.7 C
Kastoria

  Άμεσα και δραστικά μέτρα υπέρ των Γρεβενών ζήτησε ο Γιώργος Δασταμάνης από το Υπουργικό Κλιμάκιο – Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δήμαρχος μετά και τα δραματικά αποτελέσματα της απογραφής (Βίντεο | Φωτογραφίες)

  spot_img
  spot_img

  Τον Δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022, πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, τους Βουλευτές Ανδρέα Πάτση (Γρεβενών), Γιώργο Αμανατίδη (Κοζάνης) και Δημήτρη Βαρτζόπουλο (Β’ Θεσσαλονίκης), τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη, τον Διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρο Πρωτοψάλτη και τη Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος έθεσε επί τάπητος την αρνητική πανελλαδική πρωτιά των Γρεβενών στη μείωση του πληθυσμού τους κατά 16,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής, καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και δραστικών οικονομικών μέτρων υπέρ των Γρεβενών, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της ανεργίας και του κύματος φυγής των νέων από τον τόπο τους.

  picdyo Large

  «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την παροχή μιας ουσιαστικής, ειλικρινούς και εξειδικευμένης στήριξης των Γρεβενών, οικονομικού χαρακτήρα, διότι η δραματική μείωση του πληθυσμού μας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη γήρανσή του, απειλούν ξεκάθαρα όχι μόνο τη διατήρηση της ευρύτερης έννοιας της βιωσιμότητας αλλά την πραγματική ύπαρξη της περιοχής μας στο εγγύς μέλλον», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο κ.Δασταμάνης.

  Ειδικότερα, ζήτησε την καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα, εφάμιλλους με αυτούς που ισχύουν στη νησιωτική χώρα, προκειμένου να ανακοπεί, όπως τόνισε, «η κατηφορική πορεία της περιοχής μας, δίνοντας μία πραγματική ανάσα ζωής στους δημότες των Γρεβενών».

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γιώργος Δασταμάνης επισήμανε για μια ακόμη φορά τις ανισότητες και αδικίες που διαμορφώνονται μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο της Κυβέρνησης, καθώς οι διαφορές στα ποσοστά των ενισχύσεων μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, οδηγούν στην περαιτέρω υπανάπτυξη και αποεπένδυση των Γρεβενών, η οποία, δυστυχώς, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται, ζητώντας από το υπουργικό κλιμάκιο επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν ίδια ευνοϊκά επιχειρηματικά κίνητρα για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

  «Τα Γρεβενά διαχρονικά “πλήρωσαν το μάρμαρο” με το πλασματικό ΑΕΠ του λιγνίτη, χαρακτηριζόμενα ως “πλούσια”, μένοντας αποκλεισμένα από αναγκαία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και χωρίς τη συνδρομή του τοπικού πόρου, και τώρα, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο λόγω απολιγνιτοποίησης, είμαστε και πάλι ουραγοί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

  Εν συνεχεία, αφού έκανε μία ιδιαίτερη νύξη για θέματα Δημόσιας Υγείας και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των Γρεβενών αναφορικά με την έλευση του φυσικού αερίου, καλώντας για προώθηση περαιτέρω κομβικών ενεργειών όπως είναι η 100% επιδότηση συνδέσεων και εξοπλισμού προκειμένου να μετριαστεί το κόστος σύνδεσης για τους καταναλωτές αφού η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση το καθιστά πλέον ιδιαιτέρως ασύμφορο.

  O Δήμαρχος Γρεβενών δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το σοβαρό θέμα της θέρμανσης και ηλεκτροδότησης των σχολείων εν όψει χειμώνα, τονίζοντας ότι οι κρατικοί πόροι θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί χθες, ώστε οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανταπεξέλθουν στα ολοένα και αυξανόμενα έξοδα που είναι προ των πυλών.

  Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών αφού εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική τεχνική παρέμβαση στην κορωνίδα του χειμερινού τουρισμού των Γρεβενών, μιλώντας παράλληλα για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού-σχολικού τουρισμού, μέσω της πραγματοποίησης οργανωμένων μαθητικών εκδρομών από όλη τη χώρα, με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, σε δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής μας (Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς, Πέτρινα Γεφύρια, Βάλια Κάλντα κ.α.).

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ομιλία Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

  Από την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επί της...

  Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

  Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

  Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

  Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...

  Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Ποια Υπουργεία αλλάζουν χέρια (βίντεο)

  Σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποφάσισε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν...

  Διαβάστε ακόμη

  Γρεβενά: Ξεκινά το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου

  Το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Γρεβενά,...

  Σύσκεψη εργασίας Δημάρχου Γρεβενών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες και video)

  Ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Γρεβενών παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.  Ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό...

  Γρεβενά: Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

  Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφθηκε και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών Στα Γρεβενά ο Υφυπουργός Προστασίας του...

  Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας (βίντεο)

  Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Την προγραμματική σύμβαση...