Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.9 C
Kastoria

    Απάντηση σε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας για την παρουσία μινκ στην Καστοριά

    spot_img

    Σε συνέχεια του δημοσιεύματος σας στις 27/06/2023 σχετικά με την παρουσία μινκ στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς, διαπιστώσαμε με μεγάλη λύπη μας ότι αναπαράγονται ανυπόστατες φήμες,και μη επιβεβαιωμένες επιστημονικά πληροφορίες, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης τους. Το δημοσίευμα σας δεν λαμβάνει υπόψη επιστημονικές προσεγγίσεις όπως απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία καταφεύγοντας στην υιοθέτηση άκριτα ισχυρισμών.

    Από το 2019 υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE ATIAS “ Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά”( https://lifeatias.gr/?lang=el), Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμεςστον κόμβο της ΕΕ: https://webgate.ec.europa.eu/life/publicWebsite/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=71 82).

    Τόσο στην ιστοσελίδα του προγράμματος, όσο και στον κόμβο της ΕΕ υπάρχουν τα στοιχείαεπικοινωνίας του Συντονιστή του έργου, καθηγητή Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας ΑΠΘ κ. Δημητρίου Μπακαλούδη, και αναφέρονται και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, με κανέναν από τους οποίους δεν προηγήθηκε επικοινωνία πριν τη δημοσίευση του άρθρου σας. Το πρόγραμμα μαςδεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν στις εργασίες πεδίου κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού (2019-2020). Η ολοκλήρωση του έχει παραταθεί για τονΜάρτιο 2024. Ωστόσο έχουν προκύψει σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα όπως το ακόλουθο.

    Το καλοκαίρι 2021 και 2022 είχε προκληθεί αναστάτωση στους κατοίκους της Κοζάνης λόγω της υποτιθέμενης «επιδρομής» μινκ. Το πρόγραμμα LIFE ATIAS ανταποκρίθηκε άμεσα με την τοποθέτηση και έλεγχο παγίδων ζωντανής σύλληψης, από τις οποίες προέκυψε ότι τα ζώα πουκυκλοφορούσαν στην Κοζάνη ήταν τελικά πετροκούναβα και όχι μινκ, όπως ισχυρίστηκε και τότε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Το πετροκούναβο προσομοιάζει με το μινκ και είναι αυτό που συνήθως συναντάται στις στέγες των σπιτιών, κάτι που βιολογικά δεν χαρακτηρίζει το μινκ το οποίο είναι ημι-υδρόβιο είδος, οπότε η πιθανότητα σύγχυσης μεταξύ των ειδών είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αναφορά επιστημονικών πηγών και όχι ειδικών των «τίτλων της αναστάτωσης»Εκτιμούμε πολύ τη δημοσιογραφική δουλειά και προσπάθεια του GrTimes για το λόγο αυτό και διαβάσαμε με έκπληξη τις σχετικές αναφορές (έργο εκατομμυρίων χωρίς αποτέλεσμα κλπ) με απουσία προσπάθειας επικοινωνίας παρότι στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένα όλα τα σχετικά στοιχεία. Παρακαλούμε ναδιορθωθεί το σχετικό δημοσίευμα όπως απαιτεί η δεοντολογία για την αποκατάσταση της αλήθειας.

    Δείτε το αρχικό δημοσίευμα:

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Συνάντηση Γιώργου Αμανατίδη με φορείς της Γούνας

    Σύσκεψη με συμμετοχή του Γιώργου Αμανατίδη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας σε μία...

    Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς (βίντεο)

    Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς https://youtu.be/kt9Jad7OCcE

    Νέα ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής για την Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας

    Ορίζεται νέα ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για τη  Δράση «2ος κύκλος: Έκτακτη...

    Πρόγραμμα κατάρτισης 86 ανέργων στον τομέα Παραγωγής και Εμπορίας Γούνας – Πώς θα κάνετε την αίτηση

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥΝΑΣ (Ε.Ο.Γ)  (Δικαιούχος Φορέας), μετά από ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό,  έχει αναθέσει στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ...

    Διαβάστε ακόμη

    Τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή έως 7 Μαΐου

    Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται στην περιοχή μας...

    Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την περίοδο του Πάσχα

    Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι για την περίοδο του Πάσχα οι τουριστικές δομές θα...

    Ο Αρχηγός ΓΕΣ στον Ποιμενάρχη της πατρίδας του, την Καστοριά

    Τὸ πρωΐ τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τρίτης, 30 Ἀπριλίου 2024, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας...

    Ευχές Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη σε Ιερά Μητρόπολη, ΚΑΠΗ και λαϊκή αγορά

    Ευχές για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα αντάλλαξε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης με...