Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
30.3 C
Kastoria

  Απάντηση σε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας για την παρουσία μινκ στην Καστοριά

  spot_img
  spot_img

  Σε συνέχεια του δημοσιεύματος σας στις 27/06/2023 σχετικά με την παρουσία μινκ στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς, διαπιστώσαμε με μεγάλη λύπη μας ότι αναπαράγονται ανυπόστατες φήμες,και μη επιβεβαιωμένες επιστημονικά πληροφορίες, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης τους. Το δημοσίευμα σας δεν λαμβάνει υπόψη επιστημονικές προσεγγίσεις όπως απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία καταφεύγοντας στην υιοθέτηση άκριτα ισχυρισμών.

  Από το 2019 υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE ATIAS “ Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά”( https://lifeatias.gr/?lang=el), Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμεςστον κόμβο της ΕΕ: https://webgate.ec.europa.eu/life/publicWebsite/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=71 82).

  Τόσο στην ιστοσελίδα του προγράμματος, όσο και στον κόμβο της ΕΕ υπάρχουν τα στοιχείαεπικοινωνίας του Συντονιστή του έργου, καθηγητή Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας ΑΠΘ κ. Δημητρίου Μπακαλούδη, και αναφέρονται και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, με κανέναν από τους οποίους δεν προηγήθηκε επικοινωνία πριν τη δημοσίευση του άρθρου σας. Το πρόγραμμα μαςδεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν στις εργασίες πεδίου κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού (2019-2020). Η ολοκλήρωση του έχει παραταθεί για τονΜάρτιο 2024. Ωστόσο έχουν προκύψει σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα όπως το ακόλουθο.

  Το καλοκαίρι 2021 και 2022 είχε προκληθεί αναστάτωση στους κατοίκους της Κοζάνης λόγω της υποτιθέμενης «επιδρομής» μινκ. Το πρόγραμμα LIFE ATIAS ανταποκρίθηκε άμεσα με την τοποθέτηση και έλεγχο παγίδων ζωντανής σύλληψης, από τις οποίες προέκυψε ότι τα ζώα πουκυκλοφορούσαν στην Κοζάνη ήταν τελικά πετροκούναβα και όχι μινκ, όπως ισχυρίστηκε και τότε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

  Το πετροκούναβο προσομοιάζει με το μινκ και είναι αυτό που συνήθως συναντάται στις στέγες των σπιτιών, κάτι που βιολογικά δεν χαρακτηρίζει το μινκ το οποίο είναι ημι-υδρόβιο είδος, οπότε η πιθανότητα σύγχυσης μεταξύ των ειδών είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αναφορά επιστημονικών πηγών και όχι ειδικών των «τίτλων της αναστάτωσης»Εκτιμούμε πολύ τη δημοσιογραφική δουλειά και προσπάθεια του GrTimes για το λόγο αυτό και διαβάσαμε με έκπληξη τις σχετικές αναφορές (έργο εκατομμυρίων χωρίς αποτέλεσμα κλπ) με απουσία προσπάθειας επικοινωνίας παρότι στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένα όλα τα σχετικά στοιχεία. Παρακαλούμε ναδιορθωθεί το σχετικό δημοσίευμα όπως απαιτεί η δεοντολογία για την αποκατάσταση της αλήθειας.

  Δείτε το αρχικό δημοσίευμα:

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Συνάντηση Γιώργου Αμανατίδη με φορείς της Γούνας

  Σύσκεψη με συμμετοχή του Γιώργου Αμανατίδη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας σε μία...

  Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς (βίντεο)

  Βγήκαν τα μινκ στους δρόμους της Καστοριάς https://youtu.be/kt9Jad7OCcE

  Νέα ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής για την Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας

  Ορίζεται νέα ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για τη  Δράση «2ος κύκλος: Έκτακτη...

  Πρόγραμμα κατάρτισης 86 ανέργων στον τομέα Παραγωγής και Εμπορίας Γούνας – Πώς θα κάνετε την αίτηση

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΥΝΑΣ (Ε.Ο.Γ)  (Δικαιούχος Φορέας), μετά από ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό,  έχει αναθέσει στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ...

  Διαβάστε ακόμη

  Μια βραδιά στη “Μάνδρα” του Αττίκ, από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς

  Μια βραδιά στη "Μάνδρα" του Αττίκ!!! Τραγούδι, χορός, θέατρο σε μια μουσικοθεατρική παράσταση από τα...

  Η “Γιορτή του Πατέρα” από την ΕλληνοΑμερικανική Ένωση Καστοριάς

  Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 τιμήσαμε την γιορτή του Πατέρα με μια υπέροχη βόλτα...

  Γιορτή Καστοριανού Ψαριού από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο “Το Απόζαρι”

  Η Γιορτή Καστοριανού Ψαριού από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο "Το Απόζαρι" . Με πολύ μουσική, φαγητό,...

  «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»

  Η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» είναι και πάλι εδώ! Αυτό το καλοκαίρι, από...