12 C
Kastoria

    Χρονιά αυξήσεων των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα το 2023 – Ποιοι θα πάρουν αύξηση και πόση

    Ετος αυξήσεων το 2023, παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

    spot_img
    spot_img

    ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Όταν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας ο οποίος απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους βγαίνει μπροστά και ανακοινώνει ότι θα δώσει αυξήσεις έως και 5,5% στους εργαζόμενούς του, ουσιαστικά δείχνει τον… δρόμο και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. (σ.σ. Η επιχείρηση είναι ο Σκλαβενίτης που θα δώσει αυξήσεις από 5-5,5% στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ μειωμένες θα είναι οι αυξήσεις στους υψηλόμισθους. Η εταιρεία απασχολεί 28.500 εργαζόμενους.)

    Παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών καθώς αυτό θα οδηγήσει σε νέους κύκλους ανατιμήσεων, φαίνεται ότι το 2023 θα είναι έτος αυξήσεων.

    Διαθέσεις στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καλυφθεί όλη η επιβάρυνση από τον πληθωρισμό (10% για το 2022) δεν υπάρχουν και αυτό δικαιολογείται εν μέρει και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του υψηλού πληθωρισμού οφείλεται στην ανατίμηση των προϊόντων ενέργειας δηλαδή σε έναν παράγοντα με έκτακτα (τουλάχιστον αυτό ελπίζουν όλοι) χαρακτηριστικά.

    Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός όμως (δηλαδή οι αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα πλην τροφίμων και ενέργειας) τρέχει με ρυθμό της τάξεως του 5-6% ήδη και αυτό συνιστά ένα σοβαρό επιχείρημα ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν το νέο έτος για τις αναπροσαρμογές των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Ιανουάριο, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το ποιες είναι οι προθέσεις αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

    Ωστόσο, μια αύξηση στο όριο του 5-6% φαίνεται να αποτελεί βασικό σενάριο. Και γιατί μεγάλοι εργοδότες προκύπτει στην πράξη ότι αρχίζουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και γιατί ο δομικός πληθωρισμός είναι σε αυτά τα επίπεδα και γιατί υπάρχει και ο… συμβολισμός: να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ, εκεί που ήταν δηλαδή πριν μπούμε στα μνημόνια κάτι που αν γίνει να αποτυπώνει με ακόμη έναν τρόπο την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση.

    Σήμερα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία.

    Για να φτάσουμε στα 752 ευρώ μεικτά, απαιτείται αύξηση της τάξεως του 5,5%. Σήμερα, τα καθαρά ανέρχονται στα 612,5 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν υπάρξει η αύξηση του 5,5%, τότε θα μιλάμε για διαμόρφωση των καθαρών αποδοχών στα 643,4 ευρώ.

    Ο εργαζόμενος θα λάβει 30,9 ευρώ επιπλέον στις καθαρές αποδοχές του και ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 49 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία) θα παραμείνουν και πάλι παγωμένες καθώς για να “ξεπαγώσουν” θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, δεν θα γίνει ούτε μέσα στο 2023 και πιθανότατα ούτε το 2024.

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις εως 22% σε 200 προϊόντα – Η λίστα «φωτιά»

    Οι νέες αυξήσεις τιμών σε ποσοστό 6% με 7% θα έχουν περάσει στα ράφια...

    Έρχονται αυξήσεις στα τέλη διανομής λόγω μηνιαίας καταμέτρησης

    Του Χάρη Φλουδόπουλου Αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η...

    Όλοι οι νέοι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών το 2024, οι οποίες θα φθάσουν στο...

    Προς αύξηση 5% στον κατώτατο μισθό το 2024

    Του Κώστα Κατίκου Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό γύρω στο 5% αναμένεται για το 2024,...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι της Σαρακοστής» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

    Σε ισχύ από σήμερα (13/3) για «Το Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίοι θα διαρκέσει μέχρι και τις...

    Και επίσημα τέλος στο έκτακτο δώρο Πάσχα

    Κόβει κάθε συζήτηση για έκτακτο δώρο Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί...

    «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα:  Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

    Σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα...

    Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα υπήρξε αύξηση τιμών και σε ποια μείωση τον Ιανουάριο

    Ερευνα του ΙΕΛΚΑ για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ Στο 3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης...