Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.1 C
Kastoria

    Πιθανή «ευχάριστη» ανατροπή στον νέο κατώτατο μισθό

    Την εισήγηση της για την αύξηση του κατώτατου μισθού καταθέτει σήμερα η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024.

    spot_img

    Οι συσκέψεις εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από προχθές και τόσο η εισήγηση της υπουργού όσο και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναφέρουν το νέο ποσό του κατώτατου μισθού και όχι το ποσοστό αύξησης καθώς ο νέος μισθός θα ξεπεράσει μετά απο πολλά χρόνια τα 800 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στην εισήγηση της σήμερα θα περιλαμβάνει μία αύξηση της τάξεως των 40 με 50 ευρώ ( 820-830 ευρώ) και όλες τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (27 Μαρτίου) εκτιμάται οτι θα ανακοινώσει μία γενναιόδωρη αύξηση η οποία θα ξεπερνάει τα 830 ευρώ από 780 που είναι σήμερα. Πάντως κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός λόγω της ακρίβειας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 70 ευρώ δηλαδή να φτάσει ο κατώτατος στα 850 ευρώ.

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και περίπου 500.000 δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή άλλες παροχές της ΔΥΠΑ.Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, σε ορίζοντα τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από περίπου 1.220 ευρώ σήμερα. Για να ανέλθει ο μισθός στα 950 ευρώ το 2027 θα πρέπει κατ’ έτος να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%.

    Σημειώνεται ότι το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ για το νέο κατώτατο μισθό που αποτελεί σύνθεση των επιμέρους πορισμάτων των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%.

    Αυτό σημαίνει ότι με βάση την προτεινόμενη αύξηση 4%-5% ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811,2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί ένας παλαιότερος υπάλληλος να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

    Αναλυτικότερα, η ΓΣΕΕ ζητάει στο υπόμνημά της αύξηση 16,4% του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς πρότειναν: η ΕΣΕΕ ελαφρώς υψηλότερη αύξηση στο 4,5%, η ΓΣΕΒΕΕ στο 5,5% και ο ΣΕΤΕ στο 5%. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εστιάζουν την κριτική τους στο νέο καθεστώς φορολόγησης βάσει τεκμηρίων που πλήττει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν υψηλότερη αύξηση των κατώτατου μισθού. Υποστηρίζουν δε ότι οι χαμηλόμισθοι πρέπει να στηριχθούν από την κυβέρνηση με μέτρα κατά της ακρίβειας.

    Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας προτείνει ο ΣΕΒ για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «Μία μεταβολή του κατώτατου μισθού που αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας ανέρχεται στο 4%. Ωστόσο, η πλήρης αξιοποίηση των ωφελειών από την όποια μεταβολή είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με προσαρμογές στα υψηλά επίπεδα της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά είναι δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, επιβαρύνουν τόσο τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζομένων όσο και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση του ΙΟΒΕ προτείνει να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024. Το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 6% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων.

    Με τη σειρά της η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι 4% από την 1η Απριλίου 2024 , σημειώνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται να επηρεάζει και τους μισθούς όσων δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς η αύξησή του δημιουργεί πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και για τους υπόλοιπους μισθωτούς.

    Πηγήwww.dnews.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Συνάντηση εργασίας της Μαρίας Αντωνίου με την Δόμνα Μιχαηλίδου – Θετικές εξελίξεις για τους δικαιούχους αναστολών

    Συνάντηση εργασίας της Μαρίας Αντωνίου με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου Η...

    Όλοι οι νέοι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών το 2024, οι οποίες θα φθάσουν στο...

    Διαβάστε ακόμη

    ΑΣΕΠ 1Κ/2024: Δείτε τις θέσεις με και χωρίς εμπειρία για τη Δημοτική Αστυνομία

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για την προκήρυξη στη Δημοτική Αστυνομία (1Κ/2024) του ΑΣΕΠ πλησιάζει και το workenter.gr...

    Δημόσιο – ΟΤΑ: Ανακοινώθηκε το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων στην Ελλάδα

    Μετά τη νόμο Κεραμέως για ένταξη τεστ δεξιοτήτων σε όλο το δημόσιο ανακοινώνεται  το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων σε όλη...

    Μέχρι 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για 4276 θέσεις στο δημόσιο για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

    Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 51/13.12.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην...

    ΑΣΕΠ: Βγαίνει η προκήρυξη για 775 μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου – Λυκείου

    Γεωργία Μισεμικέ Προς έκδοση η μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 775 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία...