Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
8.7 C
Kastoria

    ΔΕΗ: Βάζει «μπουρλότο» στην μπλε κιλοβατώρα με χρέωση 17,5 λεπτά για έναν χρόνο

    Τα συν και τα πλην του νέου τιμολογίου και η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από 100 έως 30 ευρώ ανάλογα με το διάστημα παραμονής στο πρόγραμμα - Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του ανταγωνισμού

    spot_img

    Ποδαρικό με ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα σταθερά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΔΕΗ, προσφέροντας μέχρι στιγμής το φθηνότερο «κλειστό» τιμολόγιο της αγοράς, το οποίο προστίθεται στο οπλοστάσιό της ενόψει της κατάργησης των οριζόντιων επιδοτήσεων από αρχές του έτους.

    Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση «ζυγισμένης» χρέωσης όπως επιδιώκει να είναι τα νέα τιμολόγια και η κυβέρνηση, με κόστος 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το οποίο η Επιχείρηση διώχνει την αβεβαιότητα των τιμών αλλά και την σπαζοκεφαλιά ποιο είναι το φθηνότερο τιμολόγιο.

    Με μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και ο ανταγωνισμός, η επιχείρηση μείωσε μέσα σε λίγες μέρες κατά 10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του «μπλε» τιμολογίου που μέχρι πρόσφατα προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα.

    Την ώρα που οι καταναλωτές πέφτουν στα βαθιά νερά των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων η ΔΕΗ, η οποία κράτησε πάνω από 500.000 νοικοκυριά αλώβητα από την ενεργειακή κρίση με σταθερές διετείς συμβάσεις, επέστρεψε στο σταθερό τιμολόγιο με μια νέα πρόταση και δίνει τον τόνο στην αγορά για νέα φθηνότερα τιμολόγια.

    Η νέα ανταγωνιστική χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο, τιμολογεί την κιλοβατώρα στα 17,9 λεπτά, με μια τιμή που είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο που για τον Ιανουάριο προσφέρεται από την Επιχείρηση με 15,9 λεπτά. Ανεξάρτητα δηλαδή από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή πως μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή και πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου στο διεθνή κόμβο συναλλαγών TTF τους επόμενους 12 μήνες, οι καταναλωτές θα έχουν «κλειδώσει» την ίδια χρέωση μέρα -νύχτα.

    Δύο στοιχεία θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην νέα επιλογή με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ, η οποία μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και παρέχεται μέσω δύο προγραμμάτων (myHomeEnter και αντίστοιχα myHome OnLine) με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές χρέωσης. Πρώτον, η έκπτωση 2% που προσφέρει η ΔΕΗ με πάγια εντολή (για το myHomeEnter), η οποία διαμορφώνει την τιμή στα 17,5 λεπτά και δεύτερον η «τσιμπημένη» νυχτερινή χρέωση των 16,9 λεπτών και 16,6 λεπτών αντίστοιχα για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η οποία είναι ακριβότερη από το πράσινο αλλά και κίτρινο τιμολόγιο της επιχείρησης που διαμορφώνεται στα 12,9 λεπτά.

    Σε ποια περίπτωση δεν είναι συμφέροντα τα νέα προγράμματα της ΔΕΗ;Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πορεία των διεθνών τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής φθίνουσα πορεία με τους καταναλωτές να αναλαμβάνουν το ρίσκο.

    Όσοι πάντως επιλέξουν το σταθερό της ΔΕΗ και μετανιώσουν στο ενδιάμεσο, θέλοντας να μεταβούν σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καταβάλλουν τέλος πρόωρης αποχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι κλιμακούμενο και διαμορφώνεται στα 100 ευρώ εφόσον η αποχώρηση γίνει από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τιμολογίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο. Στα 65 ευρώ από τον τέταρτο μήνα έως τον έκτο και στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως και τον ένατο μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες του δωδεκαμήνου το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης

    Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης Νέα φιλοσοφία, μοντέρνος σχεδιασμός και ολοκληρωμένες...

    Ρεύμα: Βουτιά στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο με μειώσεις έως και 30%

    Από τα 8 λεπτά ξεκινούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την...

    Προγραμματισμένες Διακοπές Ηλεκτροδότησης για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

    12/2/2024 8:00:00 πμ12/2/2024 12:00:00 μμΝΕΣΤΟΡΙΟΥΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 08:00 ΕΩΣ 12:00 ΣΤΑ Δ/Δ...

    «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

    Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...