Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
15.9 C
Kastoria

  Δήμαρχοι, φορείς και σύλλογοι ζητούν αποζημιώσεις για το κλείσιμο της Γέφυρας των Σερβίων

  spot_img
  spot_img

  Ομάδα εργασίας για την διεκδίκηση αποζημιώσεων προς τους πληττόμενους πολίτες για το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων αποφάσισαν οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι φορέων και  συλλόγων 

  Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη ΖΕΠ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Δήμων ΣερβίωνΒελβεντούΚοζάνης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των Εμπορικών Συλλόγων, των ΚΤΕΛ, και των Μεταφορικών Εταιρειών και  Συνεταιρισμών.

  Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομικού Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο οποίος προΐσταται στην προσπάθεια, που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την αποτύπωση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή, που δημιούργησε η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων  από την Υψηλή Γέφυρα  Σερβίων.

  Συγκεκριμένα ο κ. Μακρυγιάννης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για όλες τις ενέργειες που έλαβαν χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω επαυξημένου κινδύνου. Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε και στις σχετικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υφυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών. Παράλληλα μίλησε για τις ενέργειες που προτάθηκαν και τα αποτελέσματα των συναντήσεων, καθώς και για τα εμπόδια στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας συγκέντρωσης πληροφοριών οικονομικών συνεπειών.

  Ο κ. Μακρυγιάννης κάλεσε όλους τους φορείς και τα επιμελητήρια να συνδράμουν, στην προσπάθεια για την ορθή τεκμηρίωση των αιτημάτων προς τα αρμόδια υπουργεία και την κατάθεση των προτάσεων τους για την διεκδίκηση αποζημιώσεων των πληττόμενων πολιτών, εξετάζοντας τα σχετικά αιτήματα.

  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης στην ομιλία του διευκρίνισε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν προβλέπεται και δεν είναι δεδομένη η καταβολή των αποζημιώσεων.

  Πρέπει  να τις τεκμηριώσουμε και να τις διεκδικήσουμε.

  Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Στεργίου, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων κ. Κοεμτζόπουλος Δημήτρης για το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο κ. Μητλιάγκας Γιάννης για το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο και ο κ. Κιάνας Στέργιος για το Τεχνικό Επιμελητήριο.

  Κατά την διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με τον κ. Μακρυγιάννη ως πρόεδρο και ενεργά μέλη, εκπροσώπους των φορέων, τους οποίους θα ορίσουν οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμάς Μάνος, για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης,  ενημέρωσε για τις εργασίες συντήρησης της Γέφυρας,  τονίζοντας ότι «βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των τενόντων της γέφυρας και δεν διαπιστώθηκαν νέα παρόμοια ευρήματα με αυτά που αποκαθίστανται. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, θα γίνουν δοκιμαστικές φορτίσεις για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να δοθεί στην κυκλοφορία με ασφάλεια».

  Η παράδοση της υψηλής γέφυρας των Σερβίων, ασφαλούς για διέλευση, είναι πρωταρχική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη, ο οποίος συμμεριζόμενος την αγωνία των πολιτών, παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών.

  Ομάδα εργασίας για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων -1-
  Ομάδα εργασίας για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων -2-

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Αντίθετοι με τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου οι δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού

  Κάθετα αντίθετοι με την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, χωρίς τη συγκατάθεση...

  Κοζανίτικη Αποκριά 2024: Τα ποντιακά σωματεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης (βίντεο | φωτογραφίες)

  Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς, τα...

  Κοζάνη: Μείωση Δημοτικών Τελών για το 2023 σε ΑμεΑ, άπορους και πολύτεκνους

  Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την αριθ. 314/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μείωση των δημοτικών...

  Κοζάνη: «Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος

  Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Κοζάνης,...

  Διαβάστε ακόμη

  Σέρβια: Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου – Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή

  Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προχωρούν οι αλιείς της Κοζάνης για την εκμηδένιση των εισοδημάτων τους μετά την απαγόρευση αλιείας στην λίμνη Πολυφύτου,...

  Κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών περιοχής Σερβίων

  Στους δρόμους βγάζουν τα οχήματά τους σήμερα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, ιδιοκτήτες των φορτηγών...

  Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στην υψηλή γέφυρα Σερβίων

  Συνέχεια εργασιών συντήρησης της υψηλής γέφυρας Σερβίων, με την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο...

  Γιώργος Κασαπίδης: “Πιο ισχυρή και ασφαλής από ποτέ η γέφυρα Σερβίων”

  Με μοναδική στον κόσμο χαλύβδινη κατασκευή (εξωτερικούς τένοντες) θωρακίσαμε τη γέφυρα Σερβίων, δίδοντας τη...