4.9 C
Kastoria

  Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Βουλή μίλησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος για την προσβασιμότητα των μηχανισμών σε συνθήκες κρίσης

  spot_img
  313006433 201579188914315 8851879634840092334 n

  Στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέπτυξε τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του σχεδίου νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κούτσιανος, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. 

  Ο κ. Κούτσιανος πρότεινε κατ’ άρθρο τις παρακάτω τροποποιήσεις- συμπληρώσεις, οι οποίες αναλυτικά βρίσκονται στην επιστολή στον παρακάτω σύνδεσμο:

  https://www.esamea.gr/our-actions/parliament/5930-i-e-s-a-mea-katathetei-tis-protaseis-paratiriseis-tis-sto-sxedio-nomoy-me-thema-ethnikos-mixanismos-enaerias-ereynas-kai-diasosis-theofanis-ermis-theoxaropoylos-kai-diataxeis-gia-ti-leitoyrgia-toy-organismoy-antiseismikoy-sxediasmoy-kai-prostasias

  Άρθρο 3 Ορισμός διάσωσης 

  «Για τους σκοπούς του παρόντος Κεφαλαίου, ο όρος «διάσωση» της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περιλαμβάνει και την παροχή πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένο υγειονομικό προσωπικό ή από προσωπικό με πιστοποιημένη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών. Το προσωπικό αυτό διαθέτει οπωσδήποτε πιστοποίηση γνώσης των αναγκών των ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία και ικανότητας επικοινωνίας με εκείνα».

  Άρθρο 4 Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης 

  «O Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης λειτουργεί βάσει του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο εγκρίνεται και επικαιροποιείται με την κοινή απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 8 και περιλαμβάνει τουλάχιστον: 

  α) Τις ελάχιστες επιχειρησιακές απαιτήσεις της υπηρεσίας εναέριας έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα κατάλληλα εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων μέσων υποστήριξης και επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία, καθώς και το αναγκαίο προσωπικό. 

  β) Τις κατάλληλες και αναγκαίες Βάσεις Επιφυλακής/Ετοιμότητας προσωπικού, καθώς και των εναέριων – λοιπών μέσων, για την εκτέλεση του επιχειρησιακού έργου.

  γ) Το χρονοδιάγραμμα, την προϋπολογιζόμενη δαπάνη και τις πηγές χρηματοδότησης των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

  Άρθρο 7 Προσωπικό, προδιαγραφές και λειτουργία του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης

  Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών:

  α) Συστήνονται οι αναγκαίες για τη στελέχωση των Βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ) οργανικές θέσεις, καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα και κωλύματα του προσωπικού, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος, η διαδικασία επιλογής, τα αρμόδια όργανα πρόσληψης και η σχέση εργασίας του προσωπικού, τα ζητήματα εκπαίδευσης, αθλητικής αξιολόγησης και υγειονομικής εξέτασης – ιατρικής παρακολούθησής του, κατά τη διάρκεια παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, καθώς και τα αρμόδια ατομικά και συλλογικά όργανα στα οποία ανατίθενται οι ανωτέρω σχετικές αρμοδιότητες.

  β) Καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των ΒΕΕ, η χωρική τους αρμοδιότητα, τα ειδικότερα θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών εκπαίδευσης, συντήρησης και επιφυλακής του προσωπικού τους, τα χρησιμοποιούμενα μέσα και ο σχετικός εξοπλισμός τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

  γ) Ρυθμίζονται τα ζητήματα ελέγχου της πιστοποίησης μέσων και προσωπικού, επιχειρησιακής εμπλοκής, ελέγχου, εποπτείας και συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), διοικητικής υποστήριξης, αποζημίωσης και ασφάλισης του προσωπικού και των εναέριων μέσων που επικουρούν την αποστολή του Π.Σ., κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

  δ) Καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

  Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με άτομα με αναπηρία προηγείται διαβούλευση με την αντιπροσωπευτική οργάνωση εκπροσώπησης αυτών, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία και είναι αρμόδια για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα σχετιζόμενα με τις ανάγκες και τους τρόπους βέλτιστης επικοινωνίας με άτομα με κάθε λογής αναπηρία».

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής

  Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης...

  Επιτροπή Δεοντολογίας: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας για τους βουλευτές των Σπαρτιατών

  Επιτροπή Δεοντολογίας: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας για τους βουλευτές των Σπαρτιατών Περισσότερα σε λίγο…

  Μαρία Αντωνίου: “Ακλόνητη θέση της Κυβέρνησής μας για αλλαγή σε επικρατούσες αντιλήψεις και παγιωμένες νοοτροπίες ετών”

  Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε πριν από λίγο η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου...

  Η πρώτη συνάντηση Κασσελάκη και Μητσοτάκη στη Βουλή – Τι θα συζητήσουν

  Στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στη Βουλή όπου...

  Διαβάστε ακόμη

  Αυτός είναι ο «Πίξελ», ο ψηφιακός ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ και βοηθός του Αγίου Βασίλη

  Στο hohoho.elta.gr μας καλούν τα ΕΛΤΑ να εισέλθουμε, προκειμένου να γνωρίσουμε τον Πίξελ, τον ψηφιακό ταχυδρόμο –...

  Νοσοκομειακοί γιατροί: 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο

  Επί ποδός οι γιατροί στα νοσοκομεία - Η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία γίνεται με...

  Ποιοι θα «τρώνε πόρτα» στα νοσοκομεία από εδώ και στο εξής

  Κωνσταντίνα Ντουντούμη Αλλάζει το τοπίο στη δημόσια περίθαλψη καθώς όπως προβλέπεται σε άρθρο του υπό...

  Infographic – Πώς αποταμιεύουν οι Ευρωπαίοι

  Πώς αποταμιεύουν οι Ευρωπαίοι Αρνητικό ρεκόρ στα ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία...