15.9 C
Kastoria
spot_img

  Εκλογές 2023: Η νίκη-σεισμός της ΝΔ φέρνει κάλπες στις 25 Ιουνίου – Το μεσημέρι ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

  Στις 11:00 τα αποτελέσματα της κάλπης στον πρόεδρο της Βουλής - Η εντολή και τα επόμενα βήματα

  spot_img
  spot_img

  Το ευρύτατο και πέραν πάσης προσδοκίας προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το double score που καταγράφηκε χθες και δεν είχε προβλέψει κανείς, αλλάζει άρδην τον πολιτικό χάρτη και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς «καίει» όλα τα σενάρια πολιτικών συνεργασιών για την επόμενη μέρα. Με τη ΝΔ να παίρνει σχεδόν 41%, πρακτικά χωρίς απώλειες σε απόλυτο αριθμό ψήφων συγκριτικά με το 2019, η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός τόσο καθαρά μίλησε για αυτοδυναμία και για ψήφο που θα αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

  Επί της διαδικασίας, στις 11 η υπηρεσιακή υπουργός κυρία Καλλιόπη Σπανούθα μεταβεί στη Βουλή για να παραδώσει τα προσωρινά αποτελέσματα στον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Στις 11:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου της Βουλής με την Πρόεδο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.  Αμέσως μετά (υπολογίζεται στις 12:30)  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό του πρώτου κόμματος προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

  Η νίκη-πολιτικός σεισμός της ΝΔ δημιουργεί νέα δυναμική στο πολιτικό στερέωμα, καθώς για πρώτη φορά μετά την ολική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 εν σχέσεις με τις εκλογές του 2009, ένα κόμμα εξουσίας υφίσταται τέτοια σαρωτική καταβαράθρωση. Όπως είναι φυσικό, αυτή τη στιγμή κανείς στο πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, συνεπώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξελίξεις να…τρέχουν.

  Η εντολή και τα τηλεφωνήματα

  Για σήμερα στις 09:00 έχει δοθεί… όρντινο στο Μέγαρο Μαξίμου για τον πρωινό καφέ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του. Εκεί θα κλειδώσει και η βασική στρατηγική του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν θέλει να χαθεί πολύς χρόνος, πλην όμως επιμένει στην πλήρη τήρηση των συνταγματικών προνοιών.

  «Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ, αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», είπε χθες με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εμφατικό εκλογικό αποτέλεσμα.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την επαφή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, προκειμένου να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά και εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεση του να προχωρήσει τις διαδικασίες. Οι πρώτοι που θα λάβουν τηλεφωνήματα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μένει να φανεί, αν ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

  Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής πάντως: ως το τέλος της εβδομάδας, το πολύ ως την αρχή της επόμενης, ο κ. Μητσοτάκης δύναται να παραδώσει τα ηνία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά, θα ακολουθήσουν οι δύο συνεδριάσεις της Βουλής για την εκλογή Προέδρου και την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία θα διαλυθεί αμέσως λόγω της αδυναμίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, τηρούνται και τα συνταγματικά minima, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου που αρχικά σχεδιαζόταν. «Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο», σχολίαζε χθες προς το protothema.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αποκάλυψε τον σχεδιασμό του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία. 

  Χωρίς αντιρρήσεις

  Η σαρωτική νίκη της ΝΔ και η σαφής εκδήλωση της λαϊκής βούλησης, πάντως, αλλάζει άρδην και τους σχεδιασμούς των υπολοίπων κομμάτων που θα έπαιρναν την εντολή. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν το σοκ της πολιτικής συντριβής, ενώ τα νούμερα δεν βγαίνουν καν, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να διανοηθεί έστω και να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότατα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», είπε χθες με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

  Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, έχει να κάνει με τη μετατόπιση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διημήνυε ότι με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα έκανε κουβέντα για να μπει στην κυβέρνηση. Πλέον, όμως, η καθαρή νίκη της ΝΔ και η πρόδηλη λαϊκή βούληση για αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από την άλλη είναι δύσκολο να τεθεί ως όρος ο κ. Μητσοτάκης να μην είναι πρωθυπουργός όταν το κόμμα του έχει πάρει σχεδόν 41%. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ βάζει πλέον «στο σημάδι» τον ΣΥΡΙΖΑ, χαράσσοντας στρατηγική αντιπολίτευσης και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεξαμενή του σε επόμενες εκλογές και όχι αντιστρόφως ανάλογα, με δεδομένη και την απογοήτευση που υπάρχει στις τάξεις του κόμματος της Κουμουνδούρου. Συνεπώς, η σπουδή του κ. Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές και «καθαρές λύσεις» έρχεται… «κουτί» στο ΠΑΣΟΚ, όπου το κλίμα είναι ευφορικό.

  5895803

  «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη μεγάλη νίκη. Σε αυτήν, λοιπόν, τη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλου του ελληνικού λαού, της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», είπε χθες με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης, φωτογραφίζοντας τις δεύτερες εκλογές.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...

  Παράταση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ

  Παράταση δόθηκε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ λόγω της μεγάλης...

  «Μάχη» χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ: Αγριεύει η σύγκρουση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

  Μετωπική είναι η σύγκρουση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν...

  Ερντογάν: Να διαλυθεί η ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο – Μόνο αποτελεσματικό βήμα η αναγνώριση του ψευδοκράτους

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τη...

  Διαβάστε ακόμη

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...

  Παράταση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ

  Παράταση δόθηκε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ λόγω της μεγάλης...

  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα, πότε κορυφώνεται η κακοκαιρία

  Όπως είχε προαναγγείλει, η ΕΜΥ εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, έκτακτο δελτίο επειδείνωσης του καιρού, ο...

  Επίθεση με μπογιές στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη – Τι απαντά ο υπουργός

  Επίθεση στο πολιτικό του γραφείο δέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του...