Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.1 C
Kastoria

    ΕΝΦΙΑ: Ποια ακίνητα και πώς θα έχουν έκπτωση έως 10% – Αυτόματα ο υπολογισμός του «κουρέματος»

    spot_img

    Oι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 25 Ιανουαρίου στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων

    Τα αναλυτικά στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές κατοικίες ζητά η ΑΑΔΕ έως τις 25 Ιανουαρίου προκειμένου να χορηγηθεί μείωση έως 10% του φετινού ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους.

    Η έκπτωση στους δικαιούχους θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να αποσταλούν σε περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος Απριλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης να πρέπει να γίνει έως το τέλος Μαΐου όπως πέρυσι.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 25 Ιανουαρίου στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ.

    Μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνονται ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης, ο αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης, διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο και το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα).

    Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μείωση του ΕΝΦΙΑ φθάνει το 10% και είναι ανάλογη με τη διάρκεια ασφάλισης της κατοικίας η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες, υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου και ισχύει μόνο για το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Πώς θα λάβει κάποιος την μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Παραδείγματα

    Για να λάβει κάποιος μείωση 10% θα πρέπει να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος ενώ η έκπτωση περιορίζεται σε περίπτωση που το διάστημα της ασφάλισης είναι μικρότερο.

    Για παράδειγμα για 9 μήνες στο 7,5%, για έξι μήνες στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Με βάση τα παραπάνω ιδιοκτήτης ακινήτου που οφείλει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ το 2024 εφόσον έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το 2023 θα πληρώσει 360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ. Αν πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ θα πληρώσει 900 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 100 ευρώ, για ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 150 ευρώ στα 1.350 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ το όφελος είναι 200 ευρώ αφού το ποσό πέφτει στα 1.800 ευρώ

    Στη περίπτωση που φορολογούμενος έχει στη κατοχή του τρεις κατοικίες και για τη πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ θα έχει συνολική έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον έχει ασφαλίσει μόνο τη πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30 ευρώ.

    Το κόστος για το δημόσιο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 26 εκ. ευρώ δεδομένου ότι μόλις το 17% του συνόλου των ακινήτων που κατέχουν φυσικά πρόσωπα είναι σήμερα ασφαλισμένα.

    Πώς υπολογίζεται η έκπτωση

    Η έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου και το ακίνητο είναι ασφαλισμένο τουλάχιστον για τρεις μήνες το προηγούμενο έτος (2023). Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ειδικότερα:

    • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
    • Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
    • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
    • Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

    Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

    Στα κινητά το myAADEApp: Πώς λειτουργεί

    myAADEApp, ένα φορολογικό ημερολόγιο και ξυπνητήρι, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση...

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...