19.2 C
Kastoria

  Φλώρινα: Ανοίγει ο δρόμος κατασκευής της διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό της Πρέσπας

  spot_img
  spot_img

  Όσα τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αμέσως μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρεσπών

  «Είμαστε σένα πολύ καλό σημείο σε ότι αφορά την ωριμότητα του έργου της διασυνοριακής διάβασης στο Λαιμό των Πρέπων», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αμέσως μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρεσπών με θέμα την τελική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου.

  Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «το έργο είναι ζωτικής σημασίας. Θα ανοίξει τις πύλες εισόδου του δήμου προς τις γειτονικές χώρες ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες και τα χωριά της Πρέσπας να γίνουν προσιτά σε τουρίστες». 

  Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Χριστοπούλου ξεκαθαρίστηκε ότι στις 30 Ιουνίου θα παραδοθεί ο φάκελος όλων μελετών που περιλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τελωνείου και του ελέγχου των διαβατηρίων και για τις δύο χώρες ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη κατασκευής του στεγάστρου της διάβασης.

   Ο προϋπολογισμός των έργων και για τις δύο χώρες Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι 7.272.000 € και θα πληρωθούν εξ ολοκλήρου από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg. 

  Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε παρουσιάζονται μικροκαθυστερήσεις στην κατασκευή του δρόμου μήκους 2,5 χλμ από το χωριό Λαιμός έως το χώρο της συνοριακής διάβασης εξ αιτίας των σύνθετων και ισχυρών περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που υπάρχουν στην περιοχή και που δεν επιτρέπουν μεγάλα τεχνικά έργα τα οποία επηρεάζουν, ρέματα προστατευόμενες εκτάσεις καθώς και την πανίδα της περιοχής. Με πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη συμφωνήθηκε να δοθεί περιθώριο έως στις 30 Μαρτίου 2024 ώστε οι υπηρεσίες σε συνεργασία με το δήμο Πρεσπών να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση ως προς την χάραξη της διαδρομής. Όπως επισημάνθηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου περιλαμβάνεται στα αναγκαία και υποχρεωτικά συνοδά έργα και που πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα με το άνοιγμα της διάβασης.

  Το έργο της διασυνοριακής διάβασης συμφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018 στην επιτροπή του INΤERREG ενώ στις 8 Μαρτίου 2019 συμφωνήθηκε από κοινή επιτροπή της Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας η ακριβής χωροθέτηση της διάβασης. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει όλες τις μελέτες των έργων του τελωνείου και για τις δύο χώρες.

  Κατά την διάρκεια της συνάντησης εκ μέρους των υπηρεσιών και του δήμου Πρεσπών ετέθη το θέμα της βελτίωσης του οδικού άξονα που οδηγεί στις Πρέσπες τόσο από την πλευρά της Κρυσταλλοπηγής με την κατασκευή μιας σήραγγας στην τοποθεσία Περβάλι όσο και από την πλευρά του οδικού άξονα Φλώρινα -Βίγλα -Πρέσπες. Συμφωνήθηκε ότι προτεραιότητα αυτή την στιγμή αποτελεί η κατασκευή της συνοριακής διάβασης και ο δρόμος Λαιμού σύνορα Βόρειας Μακεδονίας κι όπως ανέφερε ο υπουργός «τα έργα πρέπει να εξελιχθούν ταυτόχρονα και να κατασκευαστούν την ίδια χρονική περίοδο».

  Από το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα τις δύο χώρες προβλέπεται ότι από την συνοριακή διάβαση θα διέρχονται ΙΧ αυτοκίνητα και επιβατικά χωρητικότητας έως 10 ατόμων. Δεν θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων.

  Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στην συνέχεια επισκέφθηκε το Πισοδέρι, το σημείο όπου έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη κατολίσθηση στον δρόμο που συνδέει τις Πρέσπες με την Φλώρινα κι όπως υποσχέθηκε «το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη του έργου ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση της περιοχής».

  Στην συνάντηση παραβρέθηκε κι ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε ότι «το έργο της σύνδεσης της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία στον λαιμό Πρεσπών είναι πρόσταγμα της κυβέρνησης της ΝΔ και περιλαμβάνεται στα έργα προτεραιότητας για την Δυτική Μακεδονία».

  Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης αναφερόμενος στο έργο της διάβασης εξήγησε ότι «τα διασυνοριακά τεχνικά έργα παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες» γιατί πρέπει να συμπέσουν και να συνταυτιστούν μελετητικά και σε επίπεδο ετοιμότητας υπηρεσίες από δύο κράτη κάτι που έχει τις δικές του δυσκολίες. Παρόλα αυτά όπως τόνισε «προχωράμε κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει ορίσει και το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg”.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Συμφωνήθηκε η τελική χάραξη του δρόμου για τη συνοριακή διάβαση στο Λαιμό Πρεσπών

  Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του δρόμου προς τη νέα συνοριακή διάβαση στο...

  Η Μαρία Αντωνίου στη σύσκεψη με τον Αυγενάκη στην Κοζάνη

  Στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, για τα ζωτικής σημασίας θέματα που απασχολούν...

  Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται

  Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται - Στόχος οι αλλαγές στην...

  Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αμανατίδη και Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουρ. Ανάπτυξης

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με τη Γενική Γραμματέα...

  Διαβάστε ακόμη

  Συμφωνήθηκε η τελική χάραξη του δρόμου για τη συνοριακή διάβαση στο Λαιμό Πρεσπών

  Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του δρόμου προς τη νέα συνοριακή διάβαση στο...

  Ημερίδα για τον βιώσιμο τουρισμό στις Πρέσπες

  Ο Δήμος Πρεσπών διοργανώνει ημερίδα για τον βιώσιμο τουρισμό στις Πρέσπες, την Παρασκευή 29...

  Πρέσπα: Γαστρονομικό συμπόσιο με τοπικές παραδοσιακές φλωρινιώτικες συνταγές

  Εκδηλώσεις του προγράμματος με τίτλο “Γαστρονομική ξενάγηση στη Φλώρινα-Συμπόσιο στις Πρέσπες” θα πραγματοποιηθούν την...

  Δήμος Πρεσπών: Συλλογή κενών συσκευασιών αγροχημικών από ειδικό συνεργείο

  Ολοκληρώθηκε στον Δήμο Πρεσπών η συλλογή κενών συσκευασιών αγροχημικών από ειδικό συνεργείο πιστοποιημένης εταιρείας...