10.6 C
Kastoria

    Η προετοιμασία για τον χειμώνα ξεκίνησε στην Καστοριά – Σπιτικός τραχανάς!

    spot_img
    spot_img

    Μετά τον Δεκαπενταύγουστο από παλιά τα νοικοκυριά ξεκινούσαν την προετοιμασία για τον χειμώνα. 

    Στη Δυτική Μακεδονία τέτοια εποχή βγάζουν τα κόσκινα και τα μεγάλα σεντόνια και απλώνουν τραχανά. Ξινός με αυγά και γιαούρτι ή γλυκός από σπασμένο σιτάρι αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά για τον χειμώνα.

    Παρακάτω ακολουθεί η διαδικασία παρασκευης τραχανά σταρένιου – αλευρίσιου σε νοικοκυριό της Καστοριάς. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Σοφία, Καστοριανή νοικοκυρά καθώς και τα παιδιά της για την παραχώρηση των φωτογραφιών από τη διαδικασία καθώς και της παραδοσιακής συνταγής.


    Συνταγή

    Υλικά
    5 κιλά σταρένιος – αλευρίσιος τραχανάς,
    2 λίτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό 


    Διαδικασία 
    Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Βάζουμε τον τραχανά σε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και το ζυμώνουμε (το τρίβουμε με τα χέρια μας).Το αφήνουμε να φουσκώσει για δύο ώρες σκεπάζοντας το με ένα λεπτό τραπεζομάντηλο. 

    Μετά τρίβουμε τον τραχανά στο ειδικό κόσκινο. Στρώνουμε αρχικά σε 2 κρεβάτια εφημερίδες από κάτω (ώστε να μη μυρίσει το στρώμα) και τραπεζομάντιλο από πάνω. Μετά απλώνουμε το τραχανά που έχουμε τρίψει ομοιόμορφα. Αν τα κρεβάτια που θα απλώσουμε είναι μέσα στο σπίτι βάζουμε ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό σε λειτουργία ανεμιστήρα και με ανοικτά παράθυρα, κλειστά παντζούρια αφήνουμε 24 ώρες τον τραχανά να στεγνώσει. Ο τραχανάς μπορεί να στεγνώσει και στο μπαλκόνι ή στην αυλή, πρέπει όμως να τον προστατέψουμε από μύγες με ένα τούλι. Στη συνέχεια κλείνουμε τον αέρα και μαζεύουμε τον τραχανά σε ένα κρεβάτι, αφήνοντας τον με ανοικτά παράθυρα και κλειστά παντζούρια για 10 μέρες. Ο τραχανάς μας είναι έτοιμος και τον αποθηκεύουμε αποκλειστικά σε τενεκέ, όπως στην φωτογραφία για να μην χαλάσει, όπου και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα . 

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Τυρόπιτα με γάλα, φέτα και γιαούρτι

    Υλικά 1 πακέτο φύλλο κρούστας 5 αυγά 30 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί ½ κουταλάκι...

    Φτιάξτε Καστοριανούς γιορτινούς σαλιάρους

    Φτιάχνουμε Καστοριανούς γιορτινούς σαλιάρους Υλικά 1 1/2 ποτήρι λάδι σπορέλαιο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 1 μπέικιν...

    Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι

    Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ένα γρήγορο και ελαφρύ σνακ για να μας...

    Ζουμερά κεφτεδάκια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με ελιές

    Υλικά κιμάς: 1 κιλό ανάμεικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος) κρεμμύδι: 1 τριμμένο στον τρίφτη σκόρδο: 1-2 σκελίδες αυγό: 1...