Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
11.8 C
Kastoria

    Η “ψυχρή λίμνη” φέρνει από σήμερα καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας – Οι περιοχές που θα πληγούν

    Πού θα πέσουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - Σε συναγερμό οι Αρχές και η Πολιτική Προστασία.

    spot_img

    Ραγδαία αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης” που αναμένεται να χτυπήσει από σήμερα όλη τη χώρα, θα φέρει ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

    Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

    Η "ψυχρή λίμνη" φέρνει από σήμερα καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας - Οι περιοχές που θα πληγούν

    Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

    χαρτησ 2

    Ποιες περιοχές θα πλήξει περισσσότερο η κακοκαιρία

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, προς βράδυ. Θα πλήξουν την περιοχή του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Δυτική Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα Κατερίνη, Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η Αττική πάντως, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί.

    Το φαινόμενο αναμένεται να χτυπήσει με σφοδρές βροχές και καταιγίδες (κατηγορίας 5) τις επόμενες ημέρες.

    Πού θα πέσουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

    Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Κυριακής, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 4-9-2023 έως την Τετάρτη 6-9-2023 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

    Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

    Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

    Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    Τη Δευτέρα 4-9-2023

    α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

    β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

    γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

    Την Τρίτη 5-9-2023

    α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

    β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

    γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

    Την Τετάρτη 6-9-2023

    Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023.

    Γ. Από τη Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

    ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

    Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ ανα περιοχή, για σήμερα, Δευτέρα:

    Από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια). Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

    Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νοτιοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο το βράδυ θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως στα βόρεια και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Από αργά το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια αργά τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική Στερεά και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο.

    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανοικτά του Ιονίου τοπικά έως 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στη Πελοπόννησο (κυρίως στα βόρεια).

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από απόγευμα πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

    Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τα βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΕΥΒΟΙΑ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα είναι ισχυρές.

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    καταιγιδα

    Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

    Σε ύψιστη εγρήγορση τίθεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

    Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Καιρός: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και σήμερα

    Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα...

    Ανοιξιάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας

    Νέα άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Γενικά αίθριος καιρός και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και...

    Διαβάστε ακόμη

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...