7.9 C
Kastoria

  Μαραθώνιος της Αθήνας: Δότης και λήπτης μυελού των οστών συναντήθηκαν και τερμάτισαν μαζί

  Δότης και λήπτης μυελού των οστών, που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, συναντήθηκαν και τερμάτισαν μαζί στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

  spot_img

  Μήνυμα ζωής έδωσε ένα ξεχωριστό δίδυμο (στη φωτογραφία, επάνω, από το Facebook) που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο το μεσημέρι χθες Κυριακή, στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

  Ξεχώρισαν δύο άνδρες

  Ανάμεσα στους χιλιάδες δρομείς που ολοκλήρωναν τη μαραθώνια διαδρομή, μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο στάδιο και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που βρίσκονταν στις κερκίδες, ξεχώρισαν δύο άνδρες που φορούσαν παρόμοιες μπλούζες με τους λογοτύπους «Χάρισε Ζωή» και της Φλόγας, του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια (floga.org.gr) και με τη διαφορά ότι του ενός έγραφε «Δότης» και του άλλου «Λήπτης».

  Ο ένας δρομέας είναι ο Γιώργος Χρυσοστομάκης, από τα Γιαννιτσά που ως εθελοντής είχε δώσει δείγμα ( με μια απλή μπατονέτα από τη μύτη).

  Το δείγμα το έδωσε στο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» και η Φλόγα κάλυψε το κόστος για την τυποποίησή του σε εργαστήριο της Αμερικής και καταχώρησή του στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών – μια χορηγία που κάνει σταθερά για χιλιάδες δότες.

  Ο άλλος δρομέας, ο Νίκος, ήταν στην αναζήτηση για ξένο δότη με στόχο τη μεταμόσχευση μυελού των οστών για να θεραπευτεί.

  Εγγράφει εθελοντές δότες

  Ο Νίκος κατάφερε να βρει δότη χάρη στο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» , ένα κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ώστε να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη.

  Η ταυτοποίηση – που είναι μια ακριβή διαδικασία και την χρηματοδοτεί η Φλόγα – έγινε, η δωρεά προχώρησε κι ο λήπτης, o Νίκος, που δέχτηκε την μεταμόσχευση μυελού των οστών σήμερα είναι πολύ καλά.

  Δότης και λήπτης εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία να γίνει άρση του απορρήτου της ταυτότητάς τους και να γνωριστούν προσωπικά.

  giorgos nikos1
  Ο Γιώργος και ο Νίκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, ενόψει του τερματισμού τους στο Καλλιμάρμαρο

  Οι δύο άνδρες που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας – ο δότης στα Γιαννιτσά και ο λήπτης στην Αθήνα – είχαν ως τώρα μιλήσει στο τηλέφωνο, αλλά συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, ενόψει του τερματισμού τους στο Καλλιμάρμαρο.

  Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης είναι λάτρης του δρομικού κινήματος και στα τελευταία μέτρα της διαδρομής συνάντησε τον Νίκο, θέλοντας και οι δύο να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών.

  Τερμάτισαν μαζί, χέρι-χέρι

  Οι δύο πορεύτηκαν μαζί, χέρι-χέρι, τα τελευταία 100 μέτρα και τερμάτισαν για να δώσουν το μήνυμα της ελπίδας – πράξη που εξήρε και ο ΣΕΓΑΣ σε δελτίο Τύπου.

  «Είναι ο 9ος Μαραθώνιος για μένα, αλλά δυσκολεύτηκα επειδή δεν είχα προετοιμαστεί σωστά. Ωστόσο ήθελα να τρέξω για να δώσω μαζί με τον Νίκο αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα για τη δωρεά μυελού των οστών», είπε ο Γιώργος Χρυσοστομάκης αμέσως μετά τον τερματισμό, έχοντας στο πλευρό του τον Νίκο, τον οποίο και αποκαλεί αδελφό.

  «Νιώθω χαρά κι ευγνωμοσύνη» είπε ο Νίκος από την πλευρά του. Ο Γιώργος και ο Νίκος αποχώρησαν μαζί από το Στάδιο κάτω από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου και δεν απέκλεισαν του χρόνου να τρέξουν παρέα τη διαδρομή των 5 χλμ.

  Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δειγμάτων για την εγγραφή κάποιου ενδιαφερόμενου ως εν δυνάμει δότη, το «Χάρισε Ζωή» χρήζει βοήθειας από χορηγίες, αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ.

  Μεγάλος σύμμαχος και χορηγός στον αγώνα του «Χαρίζει Ζωή» είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο Σύλλογος «Φλόγα» ο οποίος στο παρελθόν και μέχρι σήμερα έχει καλύψει οικονομικά 30.000 δείγματα σχετικά με τα έξοδα της τυποποίησης.

  Πηγήin.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Grammos Alpine: συνεχίζεται με 2 αγώνες στις 25 Σεπτεμβρίου 2022

  Με 2 ειδικές διαδρομές (ένας μαραθώνιος και ένας ημιμαραθώνιος) συνεχίζονται οι επιτυχημένοι αγώνες "Grammos...

  Διαβάστε ακόμη

  Μέτρα στήριξης γονέων: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 στα 2.400 ευρώ – Η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 1.500 ευρώ

  Τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα, παρουσίασαν...

  Ποια είναι η κοινωνική προσφορά ενός οίκου ευγηρίας

  Η ζωή σε ένα γηροκομείο δίνει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί ως...

  Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο

  Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες...

  Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων τα Χριστούγεννα

  Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων Χριστούγεννα! Μέρες γεμάτες λάμψη!...