Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
11.4 C
Kastoria

  Νερό πριν από τον ύπνο: Καλή ή κακή συνήθεια;

  «Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο» τονίζει ειδικός από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο

  spot_img
  spot_img

  Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν πέσουν για ύπνο, ενώ άλλοι το αποφεύγουν καθώς δεν θέλουν να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα. Ομως, για τον οργανισμό τι είναι καλύτερο;

  «Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν από τον ύπνο» απαντά η νευρολόγος Dr Jessica Vensel Rundo, από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Μια μικρή ποσότητα, όμως, δεν προκαλεί πρόβλημα».

  Οπως εξηγεί, συνήθως συνιστάται να διακόπτεται η πρόσληψη νερού δύο ώρες πριν από την κατάκλιση, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος, λόγω ανεπιθύμητων επισκέψεων στην τουαλέτα το βράδυ.

  Αν όμως το σώμα… διψάει για νερό πριν κοιμηθείτε (για παράδειγμα, νιώθετε πως το στόμα σας έχει «στεγνώσει») ή είναι απαραίτητο (όπως για τη λήψη ενός φαρμάκου), τότε μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.

  «Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο» εξηγεί η Dr Rundo, η οποία είναι εξειδικευμένη στην Ιατρική Υπνου. «Πρέπει επίσης να το καταναλώνουμε με μικρές γουλιές».

  Ο κανόνας των δύο ωρών

  «Ο ήσυχος ύπνος έχει ζωτική σημασία για την υγεία» σημειώνει η ειδικός, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί έχει καθιερωθεί ο κανόνας να μην καταναλώνουμε νερό (ή έστω πολύ νερό) για δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

  «Το να σηκωθεί ένας άνθρωπος τη νύχτα μία φορά για να πάει στην τουαλέτα δεν προκαλεί πρόβλημα, όταν γίνεται σποραδικά. Αν όμως σηκώνεται δύο ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, κάτι δεν πάει καλά. Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει τη ρουτίνα του πριν από τον ύπνο».

  Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν έναν «φαύλο κύκλο» και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη ύπνου. Αυτή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Απώλεια μνήμης
  • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
  • Λοιμώξεις
  • Υπέρταση
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Αύξηση του σωματικού βάρους

  Υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα υγείας (π.χ. προστάτης) που προκαλούν νυκτουρία. Επομένως, αν σηκώνεστε κάθε βράδυ δύο ή περισσότερες φορές για να πάτε στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να μάθετε την αιτία. Αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα σας πριν από τον ύπνο, τονίζει η Dr. Rundo.

  Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί πως σε μικρές ποσότητες το νερό παρέχει κάποια οφέλη πριν από τον βραδινό ύπνο. Κατ’ αρχάς, όταν κάνει πολλή ζέστη λίγο νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προστατεύσει από την αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία σας.

  Αντίστοιχα, αν έχετε κάποια ίωση του αναπνευστικού, με ένα ποτήρι νερό πριν από τον ύπνο μπορεί να κοιμηθείτε καλύτερα. Και αν αναπνέετε από το στόμα, μπορεί να το χρειάζεστε για να αναπληρώσετε τα υγρά που θα χάσετε όλη νύχτα.

  Κατάλληλη ισορροπία

  Tο κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και τον ύπνο. «Δεν θέλετε να κοιμηθείτε διψασμένοι, αλλά ούτε και να πιείτε δυο – τρία ποτήρια νερό» τονίζει η Dr. Vensel Rundo.

  Και προσθέτει πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να θεωρείται ιδανική για να προσλάβει κάποιος όλα τα υγρά που χρειάζεται. Η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι σταθερή και σταδιακή στη διάρκεια της ημέρας».

  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πίνετε νερό σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να εξασφαλίσετε ότι θα είναι σωστά μοιρασμένο φροντίστε:

  • Να πίνετε νερό με κάθε κύριο γεύμα και κάθε σνακ (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ ημερησίως).
  • Να αναπληρώνετε αμέσως τα υγρά που χάνετε με τη φυσική δραστηριότητα.
  • Να καταναλώνετε άφθονα υγρά από άλλες φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

  Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθείτε να πίνετε πολλά υγρά μία στιγμή της ημέρας (π.χ. το πρωί που ξυπνάτε) και μετά να τα αποφεύγετε για ώρες.

  Πηγήin.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλά στο Δίκτυο1 και στην Ολομέλεια της Βουλής για το νερό (βίντεο)

  Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου...

  Γιατί έχει μεγάλη σημασία ο καλός ύπνος στην υγεία μας

  Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία όσο η υγιεινή διατροφή και η...

  Πρωινό ξύπνημα – Ξυπνάτε από τις 7; Πόσα κερδίζει το μυαλό και η υγεία σας

  Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη και δυσάρεστη συνθήκη για πολλούς. Συγχέεται συχνά με τη δουλειά...

  Δήμος Νεστορίου: Αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου για το πρόβλημα του νερού στο Νεστόριο

  Το πρόβλημα που σημειώθηκε στην υδροδότηση του οικισμού Νεστορίου, προέκυψε σε δύο διαφορετικές φάσεις,...

  Διαβάστε ακόμη

  Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

  Ο Δήμος Καστοριάς μέσω του Τμήματος Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

  Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

  Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

  Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

  Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...