Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.1 C
Kastoria

    Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές”

    spot_img

    Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές» οργάνωσε την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού μια σειρά από εκδηλώσεις.

    – Το πρωί της Κυριακής την αυλαία άνοιξαν  τα μουσικά και φωνητικά σύνολα του συλλόγου. Τα παιδιά που τα αποτελούν παρουσίασαν, με χρώμα Χριστουγέννων, ένα μέρος της δουλειάς που κάνανε απ’ την αρχή της χρονιάς,  η οποία αποβλέπει στην εκμάθηση των οργάνων,  της μουσικής και του τραγουδιού. Πάντα με τη βοήθεια των δασκάλων τους εργάζονται γι’ αυτόν το σκοπό: Καλέα Λάζαρο, Λάσπα Βασίλη, και Παπά Αλεξάνδρα. Μέσα  απ’ αυτήν την παρουσίαση της δουλειάς τους φάνηκε ότι τα παιδιά αγαπάνε τη μουσική και νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας.

    χορωδία παιδική εφηβική

    – Τη σκυτάλη πήρε το τμήμα προσχολικής ηλικίας που με τα τραγουδάκια, τις χαριτωμένες κινήσεις τους και τα φωτεινά προσωπάκια μας έδωσαν μεγάλη χαρά. 

    – Ακολούθησε η παιδική – εφηβική χορωδία που απέδωσε πάνω στη στολισμένη σκηνή χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Τα παιδιά με τις αγγελικές φωνές απέδωσαν απαλά και ρυθμικά τις μελωδίες και ενθουσίασαν το ακροατήριο. 

    – Αμέσως μετά τη θέση των παιδιών πήρε η χορωδία των ενηλίκων, η οποία παρουσίασε το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά της. Έκανε γι’ άλλη μια φορά, με τον καλύτερο τρόπο, το καθήκον της. Απέδωσε με ιδιαίτερη χάρη κι ομορφιά χριστουγεννιάτικες μελωδίες και ενθουσίασε το κοινό. Έδειξε την ανοδική της πορεία. Έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση όλων μας. 

    Τις χορωδίες διηύθυνε η μαέστρος κα Παπά Αλεξάνδρα με εξαιρετικό τρόπο. Παρούσα ήταν και η ορχήστρα του συλλόγου μας που έδωσε ένα άλλο περιεχόμενο στη γιορτή αποτελούμενη απ’ τον Καλέα Λάζαρο στο πιάνο, Μιτλιού Ανατολή και Καραχίτου Ιωάννα στο φλάουτο. 

    Όσοι ήμασταν στην εκδήλωση, νιώσαμε  για τα καλά τον ερχομό των Χριστουγέννων. Άλλωστε, η χριστουγεννιάτικη γιορτή, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Αισθανθήκαμε την παρουσία της σαν αχτίδα του ήλιου γεμάτη χρώμα κι ομορφιά. 

    Το βράδυ της ίδιας μέρας την τιμητική τους είχαν τα τμήματα Μουσικοχορευτικής παράδοσης ενηλίκων και παιδικό – εφηβικό του συλλόγου μας.

    – Το τμήμα Μουσικοχορευτικής παράδοσης ενηλίκων με τις φορεσιές τους και με την ορχήστρα επί σκηνής των αδερφών Βαλκάνη από τη Φλώρινα  παρουσίασαν χορούς προερχόμενους απ’ το άνω Βόιο. Μπήκαν στη σκηνή χορεύοντας εντυπωσιακά με ζωντάνια και χάρη. Κατάφεραν αμέσως να ενθουσιάσουν τους θεατές. Τελείωσαν το πρώτο μέρος με όμορφο τρόπο.

    τμήμα μουσικοχορευτικής παράδοσης ενηλίκων

    – Ακολούθησε το παιδικό – εφηβικό τμήμα το οποίο παρουσίασε τους βελβεντινούς χορούς, που τους τραγούδησαν με τη συνοδεία της ίδιας  ορχήστρας. Οι θεατές συμμετείχαν τραγουδώντας. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ένα χορό του Βελβεντού, το Συγκαθιστό, που έχει τις ρίζες του στην προεπαναστατική Ελλάδα. Χρονολογείται τη δεκαετία του 1870, μετά τα Ορλωφικά. Ο χορός αυτός, που αποδίδεται μ’ ένα μοναδικό τρόπο, δίνει κουράγιο στους υπόδουλους Έλληνες και τους προετοιμάζει για την Επανάσταση. Έκλεισαν την εμφάνισή τους με το χορό του Γάμου  και τη συνοδεία της ορχήστρας. 

    τμήμα μουσικοχορευτικής παράδοσης παιδικό εφηβικό

    – Το πρόγραμμα συνεχίστηκε πάλι με την εμφάνιση του τμήματος ενηλίκων, που απέδωσαν χορούς προερχόμενους απ’ τη Σιάτιστα με την ίδια ζωντάνια. Έκλεισαν τους χορούς με εντυπωσιακό τρόπο, αφού κατέβηκαν στην αίθουσα, ανακατεύτηκαν με τους θεατές και χόρεψαν μαζί. 

    χορωδία ενηλίκων

    Να συγχαρούμε το χοροδιδάσκαλό τους Γκόγκο Γιάννη, ο οποίος κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να μας παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα.

    Αυτό το πανέμορφο σύνολο εκδηλώσεων που παρουσίασαν τα τμήματα του συλλόγου μας τόσο το πρωί όσο και το βράδυ είναι πολιτισμός. Πρόκειται για εκδηλώσεις που εξυψώνουν τους ανθρώπους και τους βοηθάνε να κρατάνε την ανθρωπιά τους. Είναι επένδυση για το μέλλον του τόπου.

    Ακολούθησε με την  ίδια ορχήστρα γλέντι στο κέντρο Μετόχι. Το γλέντι άναψε γρήγορα και ο χορός κράτησε καλά μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

    Να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό σύλλογο Πλατανορεύματος, την Τσιούκα Αγίας Κυριακής και το ΚΑΠΗ Βελβεντού, που μας παραχώρησαν τις φορεσιές για την πραγματοποίηση των χορευτικών εκδηλώσεων. 

    Ευχαριστούμε τους δασκάλους του συλλόγου: Παπά Αλεξάνδρα, Λάσπα Βασίλη, Καλέα Λάζαρο και Γκόγκο Γιάννη για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν στο σύλλογο. Τα μέλη των τμημάτων που συμμετείχαν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.   Τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο σύλλογό μας. Ευχαριστούμε τη διεύθυνση του κέντρου Μετόχι.  Τέλος ευχαριστούμε τον κόσμο που πλαισιώνει και στηρίζει τις εκδηλώσεις μας. Μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές» εύχεται στα μέλη, στους φίλους και σ’ όλον τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά με υγεία. 

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    «8 με 8»: Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς από 27 έως 31 Δεκεμβρίου 2023

    «8 με 8»: Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καστοριάς από 27 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, Ώρα 12:00 Παιδικό happening:...

    Έκλεψε την παράσταση η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Άργους Ορεστικού 

    Σε γιορτινό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη συναυλία των μαθητών του...

    Συμβαίνει τώρα: πλήθος κόσμου στο κέντρο της Καστοριάς

    Συμβαίνει τώρα: πλήθος κόσμου στο κέντρο της Καστοριάς

    Τα σχολεία του Δήμου Άργους Ορεστικού επισκέφτηκε και φέτος ο Αϊ-Βασίλης

    Μέρα χαράς σήμερα για τα παιδιά του Δήμου Άργους Ορεστικού. Συνεχίζοντας και φέτος το...

    Διαβάστε ακόμη

    Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Παλαιογρατσάνου (φωτογραφίες | βίντεο)

    https://youtu.be/DY-p1geZ3mU Η Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Παλαιογρατσάνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023...

    Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

    Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...