Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18 C
Kastoria

    Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Παλαιογρατσάνου (φωτογραφίες | βίντεο)

    Συμπλήρωση 80 χρόνων από την διάπραξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος

    spot_img

    Η Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Παλαιογρατσάνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 στο χωριό Παλαιογράτσανο –Δήμου Βελβεντού, για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την διάπραξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος.

    Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχο του χωριού, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Ιερέα π. Δημήτριου Τόλιου του Αρχιμανδρίτη Συμεών και μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογράτσανου, Μονής του ηγουμενεύοντα και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, μακαριστού αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Μύρου.

    Ακολούθησε μνημόσυνο και κατόπιν η  Εκδήλωση Μνήμης με θέμα, «Το χρονικό του Ολοκαυτώματος» από τον Μορφωτικό όμιλο Παλαιογρατσανιτών «η Γρατσάνη». Τον ιστορικό λόγο της ημέρας παρουσίασε η Ιστορικός – Φιλόλογος κ. Έφη Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου, η οποία συγκίνησε με τον λόγο της και την  ομιλία της το κοινό που παρευρέθη σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση.

    Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων το οποίο έχει στηθεί στο προαύλιο της εκκλησία με την αναφορά όλων των ονομάτων των θυμάτων του χωριού εκείνης της περιόδου. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με Δεξίωση στο καφενείου του χωριού στην κεντρική πλατεία.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυναν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Μυλωνάς ο οποίος τόνισε την ανάγκη και επιθυμία των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων του χωριού το Παλαιογράτσανο να ενταχθεί με απόφαση της κυβέρνησης στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας.

    Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Στεργίου, χαιρέτησε τους παρισταμένους και μίλησε για την διατήρηση της μνήμης των ηρώων, για τους αγώνες των προγόνων μας και τα αγαθά που απολαμβάνουμε σήμερα όπως την ελευθερία, την πατρίδα μας, την γλώσσα μας και την πίστη μας, ενώ ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, δίνοντας συγχαρητήρια στον  

    οικοδεσπότη Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μυλωνά για την άρτια πραγματοποίηση της εκδήλωσης μνήμης.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Μενέλεαος Μακρυγιάννης, χαιρέτησε τους παρισταμένους ενώ μίλησε για το συλλογικό μας χρέος για την διατήρηση της μνήμης, για όσους σκοτώθηκαν και για τον ρόλο της Μάνας η οποία συνέφερε τα μέγιστα σε όλους τους αγώνες του έθνους.

    Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν ο Δημ. Σύμβουλος Δ. Βελβεντού κ. Ζήνων Ζορζοβίλης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Δ. Βελβεντού κ. Δημήτρης Μύρου, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Κυριακής κ. Ζουζώς Δημήτριος, ο Αστυνομικός Διοικητής Αστυνομικού Σταθμού Βελβεντού Ανθυπαστυνόμος κ. Κούρας Γεώργιος, ο Αρχιφύλακας κ. Κανταρτζής Γεώργιος

    εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και φορέων και πλήθος Παλαιογρατσανητών που αγνόησαν τις καιρικές συνθήκες και κατέφθασαν από κάθε γωνιά, για να τιμήσουν τους προγόνους τους.

    Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΠΕ Κοζάνης και ο Δήμος Βελβεντού (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

    Ο Μορφωτικός Όμιλος Παλιαογρατσανητών ευχαριστεί τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους αδελφούς Χατζηνικολάου και την διαφημιστική εταιρεία mediacast στην Κοζάνη, την Ιστορικό – Φιλόλογο κ. Έφη Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου για την παρουσίαση της εκδήλωσης και την καταπληκτικής της ομιλία, την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου τους συνδιοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης.

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

    Πηγήeordaia.org

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ο Δήμος Καστοριάς και η Κοινότητα...

    Η Μαρία Αντωνίου για την Ημέρα Μνήμης του ολοκαυτώματος της Εβραϊκής κοινότητας

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην Καστοριά για την Ημέρα Μνήμης του...

    Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς

    Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της...

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

    Διαβάστε ακόμη

    Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές”

    Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής...

    Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

    Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...