Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Kastoria

  Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

  spot_img
  spot_img

  Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

  Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στην Τοπική Κοινότητα Μελά Καστοριάς, οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας  του Μακεδονικού Αγώνα, οι οποίες διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

  Φέτος, συμπληρώθηκαν 119 χρόνια από τότε που ο πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Στάτιστα, τον  σημερινό Μελά Καστοριάς.

  Οι τοπικοί φορείς και αρχές του τόπου, μακεδονικά σωματεία της περιοχής και της Θεσσαλονίκης απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στην εμβληματική  μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, τον  Παύλο Μελά.

  Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1904 ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα. Τελέσθηκε Θεία λειτουργία στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά, στον περίβολο χώρο του Ι.Ν. Ταξιάρχη Μητροπόλεως.

  Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Τοπική Κοινότητα Μελά, όπου παρουσία  αρχών, φορέων, μακεδονικών σωματείων και συλλόγων τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου, προεξάρχοντας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς.

  Έπειτα, στην προτομή του Παύλου Μελά, έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Την ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας εκφώνησε ο Γραμματέας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς, Ζαχαρίας Αλβανός. Την παράσταση, έκλεψαν οι μικροί μαθητές σχολείων, όπου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, απήγγειλαν ποιήματα στο παλικάρι της Μακεδονίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος»,  τιμώντας  με άσματα τον Παύλο Μελά. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στο  σπίτι όπου εφονεύθη ο Παύλος Μελάς και στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, καθώς και στο κενοτάφιο, όπου αρχικώς ετάφη μυστικά ο ήρωας.

  Σαν Π.Ε. Καστοριάς ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον  Κωνσταντίνο Καρανικολόπουλο, Πρόεδρο των ΚΤΕΛ Καστοριάς, που  για άλλη μια χρονιά διέθεσε δωρεάν λεωφορείο για την μεταφορά των Μακεδονομάχων, των Χορωδών και πολιτών, προσδίδοντας στην εορτή την επισημότητα και λαμπρότητα που της αξίζει.

  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς
  Παύλος Μελάς

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Με φυσικό αέριο το κτήριο της Π.Ε. Καστοριάς

  Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η «Σύνδεση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με...

  Προχωράει το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Κορομηλιάς–Κολοκυνθούς προς Μεσοποταμία

  Εγκρίθηκε ο τρόπος Δημοπράτησης του έργου: «Επέκταση Αρδευτικού Δικτύου ΤΟΕΒ Κορομηλιάς–Κολοκυνθούς προς τη Μεσοποταμία». Την...

  Διαμόρφωση αγροτικής & δασικής οδοποιίας σε Μανιάκους και Χαλάρα

  Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Π.Ε. Καστοριά, με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα...

  Ευχαριστήριο Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε προς Π.Ε. Καστοριάς

  Ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. Καστοριάς (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε) της Περιφερειακής Δ/σης Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας και...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε νεανικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (φωτογραφίες)

  -Ἡ Παιδικὴ Χορωδία τῆς Ἱ. Μητροπόλεως σέ Φεστιβάλ στήν Πτολεμαΐδα  Τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 15...

  Τηλεδιάσκεψη για τον Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Καστοριάς

  Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, με θέμα το αεροδρόμιο Καστοριάς και  την ολοκλήρωση...

  Δεκαπενθήμερο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 17 Ἰουνίου – Κυριακή 30 Ἰουνίου 2024) – Ανανεωμένο

  Δεκαπενθήμερο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 17 Ἰουνίου – Κυριακή 30 Ἰουνίου 2024) Δευτέρα, 17...

  Αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε....