9.6 C
Kastoria

  Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας

  spot_img

  Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, πραγματοποίησε ομιλία σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια τηςσυζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για την «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” – Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.”».

  Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υψίστης σπουδαιότητας, καθώς αφορά σε δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, καθοριστικούς για την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Μαρία Αντωνίου, τονίζοντας πως “πάγια τακτική του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι να μιλούμε δια των πράξεων, με απτά αποτελέσματα, κι όχι δια των λόγων του αέρα: Παράδειγμα ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, που μπορεί να λειτουργήσει ως καλή πρακτική για το ποια θα είναι η πορεία ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας μετά τη Σύμβαση Παραχώρησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πουλά κανένα λιμάνι γιατί τα λιμάνια αποτελούν δημόσιο αγαθό. Δεν πωλούνται οι υποδομές των λιμανιών! Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας περιουσίας. Αυτό που εκχωρείται είναι η διαχείριση”.


  Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

  Σ/Ν «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” – Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.”» του υπουργείου Ναυτιλίας

  Το σ/ν που συζητούμε στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος είναι υψίστης σπουδαιότητας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, καθοριστικός για την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αφορά σε δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, των οποίων ο ρόλος έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στις στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

  Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δικαίως κατέχει τη θέση ενός εκ των κεντρικότερων λιμανιών της χώρας, καθώς αποτελεί κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου, την πύλη εισόδου και εξόδου επιβατών, τη δίοδο επικοινωνίας της χώρας μας με την Ευρώπη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει ιδιαίτερα υψηλά ποσά για την επέκταση και την αναβάθμισή του. 

  Πράγματι, η Σύμβαση Παραχώρησης ανοίγει το δρόμο για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης απορρέει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015! 

  Ήσασταν εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνατε αυτή τη διαπραγμάτευση πριν 8 χρόνια! Εσείς συμφωνήσατε για την αξιοποίηση της λιμενικής περιουσίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, μέσα από την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, στο οποίο ανήκει το ΤΑΙΠΕΔ. Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, το ΤΑΙΠΕΔ απέκτησε και άλλο αφεντικό που λέγεται Υπερταμείο και σε αυτό το Υπερταμείο, κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με βάση τη διαπραγμάτευσής σας το 2015, στο ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αποκλειστικό λόγο η ελληνική κυβέρνηση.            

  Απέναντι στα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για μια περιφερειακή ενότητα όπως η Θεσπρωτία, η οποία υπέστην έντονα τις επιπτώσεις της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης. 

  Και για να βρει η Θεσπρωτία τη νέα αναπτυξιακή της προοπτική, απαιτείται αλλαγή οικονομικού μοντέλου, από αμιγώς αγροκτηνοτροφικό σε τουριστικό. Και αυτή ακριβώς η αλλαγή επιτυγχάνεται πρώτον, με τη νέα διαχείριση του λιμανιού και δεύτερον, την επέκταση των υπηρεσιών που θα προσφέρει.  

  Ο επενδυτής που θα αναλάβει τη διαχείριση, θα καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό στο ελληνικό δημόσιο, ποσό το οποίο ουδέποτε θα εισέπραττε αν το λιμάνι παρέμενε υπό την κρατική διαχείριση. Δηλαδή, εισπράττουμε πολύ μεγαλύτερο τίμημα, από ό,τι αυτό που θα μας δινόταν στη διάρκεια των 39 ετών για τα οποία δίνουμε την παραχώρηση. Ταυτόχρονα, το όφελος για το Δήμο Ηγουμενίτσας είναι τεράστιο, καθώς όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης παραχωρείται πλέον στο δήμο, κάτι το οποίο ήταν πάγια διεκδίκηση της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες.

  Αναφορικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τυγχάνει -λόγω της πρότερης θεσμικής μου ιδιότητας, ως επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού από το 2019 έως το 2023, να έχω ασχοληθεί διεξοδικά και γνωρίζω λεπτομερώς- το θέμα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. 

  Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με ιστορία 2.300 ετών, είναι ένας από τους πέντε ελληνικούς λιμένες που ανήκει στο Κεντρικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς και χαρακτηρισμένος λιμένας Διεθνούς Ενδιαφέροντος με ΦΕΚ του 2007. Σήμερα αποτελεί ζωτικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέσω των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων.

  Πέρα από τον κομβικό του ρόλο στις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων, το λιμάνι είναι και πόλος έλξης για τον διεθνή τουρισμό, αφού όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια το επιλέγουν για ελλιμενισμό ή έναρξη και τερματισμό (homeporting) κρουαζιέρας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.

  Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να αμφισβητήσει τα απτά και επιτυχημένα αποτελέσματα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ, που αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού. Με τις τροποποιήσει που προβλέπει κι εδώ το σ/ν, περισσότεροι πόροι εισρέουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα επιλύονται τεχνικά ζητήματα που εμπόδιζαν την υλοποίηση του master plan. 

  Στο επιχείρημα, λοιπόν,  της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου, η απάντηση είναι η εξής αλήθεια: Δεν πρόκειται για πώληση του λιμανιού, αλλά για παραχώρηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πουλά κανένα λιμάνι γιατί τα λιμάνια αποτελούν δημόσιο αγαθό, που επ’ ουδενί δεν είναι προς πώληση. 

  Και για να μην αιωρούνται αμφιβολίες, δεν πωλούνται οι υποδομές των λιμανιών. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας περιουσίας. Αυτό που πωλείται είναι η διαχείριση, η οποία είχε παραχωρηθεί στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας, ο οποίος ήταν φορέας της κεντρικής κυβέρνησης και μάλιστα δεν πλήρωνε φόρο. Τώρα θα πληρώνει ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας την ανάλογη φορολογία επί των κερδών του. Λοιπόν, παραχωρείται, αυτό.

  Απέναντί στην αναζήτηση δήθεν «μελανών σημείων» και «ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου» που προσπαθεί να επινοήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η δική μας απάντηση είναι η εμπεριστατωμένη στρατηγική, το καλά τεκμηριωμένο σχέδιο, η ανάλυση κόστους- οφέλους, η νέα αναπτυξιακή προοπτική που αποκτούν τα δύο αυτά σημαντικά λιμάνια της χώρας. 

  Εμείς στην κυβέρνηση δεν παλεύουμε με ιδεοληψίες του παρελθόντος που βάζουν φρένο στην πορεία της χώρας προς το μέλλον. Εμείς παλεύουμε για την Ελλάδα, ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με κυρίαρχο ρόλο κι όχι ουραγό των εξελίξεων. 

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Δηλώσεις Μαρίας Αντωνίου για τις φοιτητικές εστίες στην Καστοριά

  Στην τελική ευθεία η κατασκευή για φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη...

  Με γουνοποιούς η Μαρία Αντωνίου

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Πολιτικό...

  Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αυγενάκη για αγροτικά θέματα της Καστοριάς

  Σε συνέχεια της δέσμευσής μου στον αγροτικό κόσμο της Καστοριάς και της συνάντησης εργασίας...

  Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια...

  Διαβάστε ακόμη

  Μητροπολίτης Καστορίας: Ποιμαντικές δραστηριότητες τριημέρου 21-23 Φεβρουαρίου (φωτογραφίες)

  Κατά τήν διαρρεύσασα ἑβδομάδα ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος εὐλόγησε τίς βασιλόπιτες τῆς Περιφερειακῆς...

  Επίσκεψη του Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Β. Ελλάδος & του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

  Τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο επισκέφθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ο νέος Γενικός...

  Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: Υπογραφή τριών Συμβάσεων από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

  Υπογραφή Συμβάσεων από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την Π.Ε. Καστοριάς: «Εκσυγχρονισμός Αρδευτικού Δικτύου...

  Κοπή Πίτας των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

  Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου...