8.2 C
Kastoria

  Ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023

  spot_img

  Περίληψη Ομιλίας για τον Προϋπολογισμό

  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με συνέπεια και σταθερότητα πιστή στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα και δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση της στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

  Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος ς εκτός μνημονίου και ο πρώτος εκτός εποπτείας που διασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική απασχόληση, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη.

  Πετύχαμε αυτά τα χρόνια 11 φορές την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ελαφρύναμε το χρέος 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανάπτυξη του χρόνου θα είναι 3 φορές πάνω από της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί μια χρονιά με 12 δις επενδύσεων.

  Πετύχαμε μείωση της ανεργίας άνω των 5 μονάδων. Το δημόσιο χρέος από 186% του ΑΕΠ μειώνεται στο 159% του χρόνου.Έχουμε αυτούς τους τελευταίους 3 μήνες από τις εταιρείες της ενέργειας ανάκτηση υπερ εσόδων πάνω από 2,7 δις, τα οποία τα διαθέτουμε στους Έλληνες πολίτες κλιμακωτά υπέρ των ευάλωτων. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν 33 δις ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 44% την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε κάτω από 10%. Στην επιδοτηση ρεύματος αερίου θα πάνε 3,5δις στα νοικοκυριά και 4,8 δις στις επιχειρήσεις. Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση άμεσα 250 € αυτές τις μέρες σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες. 1,3 εκατομμύρια πολίτες θα πάρουν αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

  250.000 αγρότες είδαν βοήθεια για τα λιπάσματα τις επόμενες μέρες 50.000 κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές. Προχωρήσαμε στην προπληρωμένη άϋλλη κάρτα των καυσίμων κίνησης, στην 3η αύξηση του κατώτατου μισθού, την μονιμοποίηση κατά 3 μονάδες της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

  Καταργούμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ιδιωτικού τομέα. Απαλλάσσουμε από το τέλος του επιτηδεύματος υπό όρους. Δίνουμε κίνητρα μετατροπής των συμβάσεων μερικής σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το επίδομα μητρότητος από 6 μήνες μετατρέπεται σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα.

  Καταργούμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους το 1% της του υπέρ του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων. Δίνουμε κίνητρα στους στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Αυξάνουμε πρώτη φορά μετά από χρόνια το μισθολόγιο του ΕΣΥ έστω 10%.

  Μετά από 12 χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις από 1.1.2023 κατά 8%. Φροντίζουμε την κοινωνική στέγη και την κατοικία. και λαμβάνουμε πρόνοια για νέα ζευγάρια με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια.

  Παρατείνουμε την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μέχρι το τέλος του 2024. Παρέχουμε 40% έκπτωση φόρου εισοδήματος για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Αυξάνουμε τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019. Στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, έχουμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 3,6 από το ταμείο της ανάκαμψης είναι ιστορικό ρεκόρ.

  Στην εθνική μας άμυνα διαθέτουμε για το 2022 – 2023, 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν εσείς περίπου ξοδεύατε 500 εκατομμύρια το χρόνο.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Συγχαρητήρια Ζήση Τζηκαλάγια για την πορεία των δύο Καστοριανών Στρατηγών

  Μόνον υπερηφάνεια μπορεί να αισθάνεται κάθε Καστοριανός μετά τις επιλογές του ΚΥΣΕΑ για την...

  «Εξοικονομώ 2023»: Εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος

  Εντάσσονται στο «Εξοικονομώ 2023», ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του...

  Εορτασμός Πρωτοχρονιάς στην Π.Ε. Καστοριάς με Δημήτρη Σαββόπουλο

  Με την επίσημη δοξολογία στην Μητρόπολη και την κοπή της βασιλόπιτας στην Περιφερειακή Ενότητα...

  Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις, αυξήσεις σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία

  Ευχάριστες εκπλήξεις και μετά την ψήφισή του «υπόσχεται» ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός. Το «σήμα» έστειλε –στο “παρά...

  Διαβάστε ακόμη

  Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, η διαδικασία

  Σήμερα ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ. Η πλατφόρμα θα...

  Αγρότες: Παρέλαση τρακτέρ σε πρωτεύουσες νομών – Κλείνουν τα σύνορα με Β. Μακεδονία, με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

  Ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του και αναμένει τις εξελίξεις από τη Σύνοδο...

  «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

  Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

  Μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών στο πλαίσιο της 30ης Agrotica

  Αγρότες από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, πρόκειται...