Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Π.Ε. Γρεβενών: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων στο Μαυρονόρος

  spot_img
  spot_img

  Συνεχίζοντας το έργο της για ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Τόπου μας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Π.Ε. Γρεβενών προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του έργου της αποκατάστασης του του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων στο Μαυρονόρος Γρεβενών.

  Ο Ιερός Ναός αποτελεί διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μαρτυρίες, κτίσθηκε το 1806 και είχε αφιερωθεί στον «Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη». Αργότερα εκ παραδρομής, μετά την απώλεια της κτητορικής επιγραφής, λατρευτικά αφιερώθηκε στους «Αγίους Θεοδώρους». Πριν την μερική καταστροφή του το 1944 από τους κατακτητές αποτελούσε έναν περίλαμπρο Ναό, δείγμα της ιστορικά τεκμηριωμένης οικονομικής άνθισης που γνώρισε το Μαυρονόρος στο τέλος του 18ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. 

  Ο Ναός έχει φθορές λόγω ηλικίας των υλικών δομής, αλλά και λόγω νεωτέρων επεμβάσεων, που έγιναν με υλικά και τεχνικές ασύμβατες προς την αρχική δομή του. Αυτές υποβαθμίζουν μορφολογικά το ναό, αλλά κυρίως η ασυμβατότητά τους προξένησε φθορές στη στατική επάρκεια, μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1995, και οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες για την στατικότητα του μνημείου.

  Για την αποκατάσταση του Ναού έχει εκπονηθεί μελέτη από την πρώην Ν.Α. Γρεβενών με την εποπτεία της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ έχει εγκριθεί με Υ.Α. η αρχιτεκτονική – στατική μελέτη Αποκατάστασης.

  Στόχοι της Αποκατάστασης είναι να ανακτήσει το μνημείο τα τυπολογικά και μορφολογικά στοιχεία της αρχικής κτίσης του, και να σταματήσει η επιταχυνόμενη φθορά του.

  Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονίας 2014-2020», με ποσό που ανέρχεται σε 428.000€.

  Περισσότερα για τον διαγωνισμό στη σελίδα της Π.Ε. Γρεβενών: Διαγωνισμός για την «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Μαυρονόρους Ν. Γρεβενών» – Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (pdm.gov.gr) .

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Διαβάστε ακόμη

  Γρεβενά: Ξεκινά το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου

  Το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Γρεβενά,...

  Σύσκεψη εργασίας Δημάρχου Γρεβενών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες και video)

  Ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Γρεβενών παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.  Ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό...

  Γρεβενά: Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

  Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφθηκε και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών Στα Γρεβενά ο Υφυπουργός Προστασίας του...

  Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας (βίντεο)

  Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Την προγραμματική σύμβαση...