Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
19 C
Kastoria

  Παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα

  Ποια είναι η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου σε αριθμούς

  spot_img
  spot_img

  Από την πρώτη στιγμή που η θεομηνία έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, καταστήσαμε πρώτη προτεραιότητά μας τη συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο να αποφύγουμε υγειονομική κρίση.

  Το σχέδιο δράση μας, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν την ευθύνη.

  Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου :

  1.      49.050 Αιγοπρόβατα

  2.      19.295 Χοίροι 

  3.      4.186 Βοοειδή 

  4.      40.330 πτηνά

  5.      43.980 Μελισσοσμήνη 

  Να σημειώσω ότι λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων.

  Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.

  Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.

  Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.

  Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

  Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας.

  Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις ζωικού και φυτικού κεφαλαίου:

  Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν υποβληθεί: 

  –          300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 

  –          1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

  Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των παραγωγών, με απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, είναι ανοικτή από την πρώτη ημέρα μετά τη θεομηνία. 

  Δεν έχουμε θέσει χρονικό περιθώριο γιατί υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν καλύπτονται από ηλεκτρικό ρεύμα και από internet.

  Οι πληγέντες παραγωγοί, μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για αποζημιώσεις στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. 

  Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές των αποζημιώσεων:

  Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται εντατικά ώστε εντός του Οκτωβρίου να καταβληθούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που αφορούν τη ζωική παραγωγή.

  Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς.

  Διευκρινίζω ότι μιλάμε για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις,  που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος.

  Ήδη 27 μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ, έχουν ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

  Ωστόσο για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ΕΛΓΑ, ύστερα από εισήγησή μου, λειτουργεί, εδώ στη Λάρισα, γραφείο παροχής πληροφοριών. 

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα:  

  2410231938 και 

  2410231929, 

  από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

  Να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς.

  Επίσης και ο ΕΛΓΟ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.

  Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία- οι οποίοι είναι υπάλληλοι των Δήμων-φθάνουν τους 170, το έργο των οποίων θα υποστηριχθεί από εκτάκτους υπαλλήλους αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επίσπευση του έργου υποδοχής δηλώσεων ζημίας από αγρότες και κτηνοτρόφους.

  Επί πλέον, το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύεται με 50 Γεωπόνους με σύμβαση ορισμένου χρόνου-οκτώ μηνών- και 30 τεχνολόγους γεωπόνους, σε πρώτη φάση, οι οποίοι προστίθενται στους ήδη 70 διαθέσιμους και ενεργούς υπαλλήλους του Υποκαταστήματος, για την προώθηση της  εκτιμητικής διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των οριοθετήσεων και επισημάνσεων των πληγεισών περιοχών.

  Ενώ  για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

  Οφείλω επίσης να επισημάνω στους πληγέντες παραγωγούς ότι δεν πρέπει να ακούν ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας τουλάχιστον για μια πενταετία. 

  Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κινητοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο βρίσκεται ήδη στις πληγείσες περιοχές και με κινητά συνεργεία του εξετάζει την καταλληλότητα των εδαφών αλλά και των υδάτων για άρδευση. 

   Καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα fakenews δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε.

  Να θυμίσω, ακόμη, ότι έχουμε δώσει παράταση έως τις 6 Οκτωβρίου, στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για τη Θεσσαλία Φθιώτιδα και Έβρο.

  Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία  με την Πολιτική Προστασία και τους Δήμους μεριμνά για την προμήθεια και διανομή στους κτηνοτρόφους που έχουν άμεση ανάγκη. 

  Επίσης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό τη μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε.

  Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, δίπλα στους αγρότες μας. 

  Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά – Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων – Φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά- Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία...

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Στο gov.gr 5 νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα

  Τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν μια σειρά από διαδικασίες άμεσα και εύκολα έχουν από σήμερα...

  Δηλώσεις ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

  Ξεκινά η μεταρρύθμιση του κανονισμού ΕΛΓΑ - Οι στόχοι του ΥΠΑΑΤ Αυγενάκης: Αποφασίζουμε μαζί με...

  Διαβάστε ακόμη

  Σύσκεψη για τα τρωκτικά στην Π.Ε. Καστοριάς

  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σχετικά με τις αυξημένες καταστροφές...

  ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει η “Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης” για το 2024

  Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ αρ. 293/12-07-2024 και αφού ξεπεράστηκαν όλες...

  Τρία χρόνια ΔΕΗ blue: Συνεχής ανάπτυξη των «πράσινων» μετακινήσεων

  Τρία χρόνια ΔΕΗ blue:  Συνεχής ανάπτυξη των «πράσινων» μετακινήσεων  Το μεγαλύτερο και ταχύτερο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην...

  Οι προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Έως και 40.000 € σε κάθε δικαιούχο – Προϋπολογισμός 410 εκατ. ευρώ

  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με...