Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18 C
Kastoria

    Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Όπως όλα δείχνουν, εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, καυσόξυλων και πέλετ, θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.

    spot_img

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν, εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, καυσόξυλων και πέλετ, θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση τους προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο με τα μέτρα στήριξης στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας,  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό.

    Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης για όλους ακόμα και αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα θα χορηγηθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

    Ετσι λοιπόν δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται  σε 39.000 ευρώ. Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

    Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Το επίδομα ξεκινάει από 100 ευρώ και να φτάνει τα 800 ευρώ ενώ εξετάζεται για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα να φθάσει έως 1.000 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, όποιος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης.

    Η στήριξη θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί μετά το Δεκέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 και επομένως λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι πιθανόν να χρειαστεί ο δικαιούχος να υποβάλει στην πλατφόρμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    «Θερμικό Ισοδύναμο» για τη Δυτική Μακεδονία

    Εδώ και δεκαετίες όλοι οι Έλληνες στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καταβάλλουμε τις περίφημες «Υποχρεώσεις...

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση προθεσμίας έως τις 5 Φεβρουαρίου

    Έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε πολίτες...

    Επίδομα θέρμανσης ηλεκτρικού: Ισχυρό το σενάριο ολιγοήμερης παράτασης  

    Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, μελετούν...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...