6.9 C
Kastoria

  Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

  Όπως όλα δείχνουν, εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, καυσόξυλων και πέλετ, θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια.

  spot_img

  Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν, εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, καυσόξυλων και πέλετ, θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση τους προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο με τα μέτρα στήριξης στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας,  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό.

  Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης για όλους ακόμα και αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα θα χορηγηθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

  Ετσι λοιπόν δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται  σε 39.000 ευρώ. Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

  Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  Το επίδομα ξεκινάει από 100 ευρώ και να φτάνει τα 800 ευρώ ενώ εξετάζεται για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα να φθάσει έως 1.000 ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, όποιος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

  Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης.

  Η στήριξη θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί μετά το Δεκέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 και επομένως λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κατανάλωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Για τη χορήγηση του επιδόματος είναι πιθανόν να χρειαστεί ο δικαιούχος να υποβάλει στην πλατφόρμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

  Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

  Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση προθεσμίας έως τις 5 Φεβρουαρίου

  Έως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε πολίτες...

  Επίδομα θέρμανσης ηλεκτρικού: Ισχυρό το σενάριο ολιγοήμερης παράτασης  

  Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, μελετούν...

  Επίδομα θέρμανσης ηλεκτρισμού: Στις 330.000 οι αιτήσεις πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία

  Στις 330.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΥΠΑ: 7.500 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με επιχορήγηση μισθού έως 1.022 ευρώ – Οι δικαιούχοι

  Να προσλάβουν υπαλλήλους με επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος μέχρι του...

  Βεβαιώσεις αποδοχών: Έως τις 29 Φεβρουαρίου η αποστολή στην ΑΑΔΕ – Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1

  Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου η...

  Οι 12 ειδικές κατηγορίες για πρόωρη συνταξιοδότηση – Ποιοι έχουν δικαίωμα εξόδου έως και επτά πριν τα 62 έτη

  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν µείνει πολλοί ασφαλισµένοι µε κατοχυρωµένο ή και θεµελιωµένο...

  POS: Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό – Από 1.500 έως και 300.000 ευρώ το εύρος των κυρώσεων

  Τσουχτερά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής...