17.1 C
Kastoria

  Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου (βίντεο)

  Ο οδικός χάρτης και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

  spot_img

  Με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατο –με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα τουλάχιστον – τον σχηματισμό μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε η «Ναυτεμπορική», αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί από 7% εως 11%, τότε για να λάβει με απλή αναλογική ένα κόμμα την αυτοδυναμία και 151 έδρες, θα πρέπει να λάβει ποσοστό από 45-47% των ψήφων.

  Για την ιστορία, αν οι εκλογές του 2019 είχαν διενεργηθεί με απλή αναλογική, η Ν.Δ. με ποσοστό 39,85 % θα ελάμβανε 130 έδρες ενώ απέσπασε 158. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 31,53% κατέλαβε 86 έδρες, ενώ με απλή αναλογική θα είχε 103, το ΚΙΝΑΛ με 8,10% πήρε 22 έδρες και με απλή αναλογική θα είχε 27. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 5,15% πήρε 15 έδρες αντί 17 με απλή αναλογική, η Ελληνική Λύση  με 3,70% πήρε 10 έδρες αντί για 12 και το ΜΕΡΑ 25 με 3,44% έλαβε 9 έδρες ,αντί για 11 με την απλή αναλογική.

  Σε κάθε περίπτωση, στις 22 Μαΐου, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο ηγέτης του πρώτου κόμματος θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή και σε διάστημα τριών ημερών, πρέπει να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

  Αν η προσπάθεια του πρώτου κόμματος αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου και αν αποτύχει και αυτός, αναλαμβάνει την διερευνητική εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.

  Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν η Πρόεδρος διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές έως και σε 36 ημέρες

  Βουλή για μία ημέρα

  Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή ως τις 2 Ιουνίου, θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί στις 21 Μαΐου, θα εκλεγεί προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

  Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν ως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, με λίστα. Στις δεύτερες εκλογές, οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους.

  Στην κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγέτες των κομμάτων παραδοσιακά σέβονται την «σταυροδοσία» της πρώτης κάλπης.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Σύσσωμη η ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς στον αγώνα για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

  Από σήμερα ξεκινήσαμε μαζί με την Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας ΔΕΕΠ Καστοριάς περιοδείες στα...

  Σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό η Μαρία Αντωνίου

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα για την κάλπη της 25ης...

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη Χρύσα Κοσμίδου

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη δημοσιογράφο κ. Χρύσα Κοσμίδου για τις εκλογές. https://youtu.be/F8QOW9RwxlE

  Εκλογές: Η ψήφος των νέων το 2019 και το 2023

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων στη νέα γενιά, όπως προκύπτουν από τα...

  Διαβάστε ακόμη

  Πανελλαδικές 2023: Τα σημερινά θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία

  Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία στα οποία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ...

  Ο καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου: Με αρκετή ηλιοφάνεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

  Με αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μπόρες και καταιγίδες αναμένονται κυρίως...

  Εκλογές: Η ψήφος των νέων το 2019 και το 2023

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων στη νέα γενιά, όπως προκύπτουν από τα...

  Έπεσε και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις στα Λύκεια – Νέα επίθεση χάκερ – Στον αέρα οι εξετάσεις

  Νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν σήμερα στα σχολεία, καθώς η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων αντιμετωπίζει εκ νέου...