5.9 C
Kastoria

    Προσωπικός γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 10 νέες ειδικότητες – Πότε ξεκινούν εγγραφές οι πολίτες

    Tι ποινές προβλέπονται για όσους δεν έχουν εγγραφεί - Πόσοι πολίτες έχουν ανταποκριθεί έως σήμερα

    spot_img
    spot_img

    Από την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με δέκα νέες ειδικότητες, με βασική εκπαίδευση την παθολογία.

    Στην πλατφόρμα αναμένεται να αυξηθούν οι διαθέσιμοι γιατροί και από τα τέλη του μήνα να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες και πάλι, καθώς σε αρκετές περιφερειακές πόλεις, έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στους γιατρούς και οι πολίτες υποχρεώνονται να εγγραφούν σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους.

    Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμες τις νέες συμβάσεις τις οποίες θα πρέπει να υπογράψουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί προκειμένου να εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού.

    Οι 10 ειδικότητες είναι:

    1. αιματολογίας
    2. γαστρεντερολογίας
    3. ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας
    4. καρδιολογίας
    5. νευρολογίας
    6. νεφρολογίας
    7. ρευματολογίας
    8. παθολογικής ογκολογίας
    9. πνευμονολογίας – φυματιολογίας
    10. φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης

    Πρόκειται για μία λύση «ανάγκης», προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στιςειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας,όπως συμβαίνει κυρίως στην Αττική και λιγότερο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής από τους γιατρούς είναι απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Στη συνέχεια, οι γιατροί θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ως προσωπικοί γιατροί.

    Το υπουργείο Υγείας δίνει χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.

    Να σημειωθεί πώς απαιτούνται περίπου 500 ειδικοί γιατροί για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ελλείψεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

    Πάνω από 4,5 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί

    Πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολίτες ανταποκρίθηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

    «Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης, έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία γίνεται γνωστό ότι περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και χθες άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον Προσωπικό Γιατρό.

    Ήδη την πρώτη ημέρα 50 γιατροί των 10 ειδικοτήτωνδήλωσαν ότι μπαίνουν στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δήλωση του, σημειώνει ότι «η πρώτη μέρα του ανοίγματος των ειδικοτήτων δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερους γιατρούς και άρα οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής γιατρού. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, ότι ο Προσωπικός Γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της Πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση».

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Παρά την εκρηκτική αύξηση της τιμής των καυσίμων ο ΕΟΠΥΥ δεν αυξάνει το ποσό της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τους καρκινοπαθείς»

    Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 40 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –...

    Στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας για δίκαιη κατανομή του CLAW BACK

    Η στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο αίτημα των εργαστηριακών ιατρών της περιοχής μας για εφαρμογή...

    Ζήσης Τζηκαλάγιας: Στην Υγεία μετά τον προσωπικό γιατρό συνεχίζουμε με τομές στα νοσοκομεία

    Θέμα πρώτης προτεραιότητας και επικαιρότητας των επόμενων ημερών αποτελεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

    Προσωπικός γιατρός: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις για χρόνια νοσήματα

    Σε ένα πακέτο δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν άμεσα τέσσερα...

    Διαβάστε ακόμη

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...

    Απογραφή στρατεύσιμων  που γεννήθηκαν το έτος 2006

    Υπενθυμίζεται ότι: Ολοι οι Έλληνες άρρενες γεννημένοι το έτος 2006, έχουν υποχρέωση να καταθέσουν Δελτίο Απογραφής μέχρι...