Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
11.3 C
Kastoria

  Σε τροχιά το σχέδιο για την επόμενη τετραετία – Όλα τα ονόματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

  Οι πολιτικές προτεραιότητες, τα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν τους κρίσιμους ρόλους στο Μέγαρο Μαξίμου και το νέο υπουργικό συμβούλιο - Σήμερα η ορκωμοσία Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης -Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

  spot_img
  spot_img

  Με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, αλλά με την ίδια προσήλωση στο πλάνο της άρτιας προετοιμασίας των μεταρρυθμιστικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 13:00 ορκίζεται εκ νέου πρωθυπουργός, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συντριπτική νέα νίκη της ΝΔ– τη σημασία της οποίας περιέγραψαν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης- σπεύδει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Έχει ήδη επιλέξει τις πολιτικές προτεραιότητες που αποτελούν τους «τίτλους» των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς και τα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν τους κρίσιμους ρόλους στο Μέγαρο Μαξίμου και το νέο υπουργικό συμβούλιοΣήμερα (το πιθανότερο) θα γίνουν οι ανακοινώσεις, ενώ αύριο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όπως το 2019 έτσι και τώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στη νέα αφετηρία έχοντας μεθοδικά προετοιμάσει τα πρώτα 24ωρα της «καταιγίδας», ώστε όλοι οι πολίτες -ακόμη και όσοι δεν τον ψήφισαν- να δουν σε άμεσο χρόνο να αρχίσουν να υλοποιούνται πολιτικές προς όφελος του συνόλου.

  «Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν, αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους, αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του από την Πειραιώς. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνουν ότι το μήνυμα, που και εκείνοι έλαβαν, είναι ότι η «ασφαλής πλειοψηφία» που προέκυψε από την κάλπη «ταυτίζεται» με την επιλογή του λαού για την ταχύτερη προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

  Μέσα στον Ιούλιο – μετά τις προγραμματικές δηλώσεις- θα πάρουν σειρά κατάθεσης στη βουλή τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης για: τις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο και τις δομές του (επιτελικό κράτος Νο2), τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τις φορολογικές και μισθολογικές αλλαγές, την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Η «καταιγίδα» νομοσχεδίων και πολιτικών κινήσεων την «επόμενη μέρα» έχει στον πυρήνα της, αποφάσεις για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και τα περαιτέρω αναγκαία ψηφιακά άλματα. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι φυσικά σε πρώτο πλάνο, όπως και η ισχυροποίηση του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

  Μπορεί να μην έχουν ακόμη «κλειδώσει» όλα τα πρόσωπα που θα οριστούν στις κυβερνητικές θέσεις μάχης- αυτό όμως θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με πληροφορίες- φρόντισε να καταλήξει εγκαίρως στην επιλογή των βασικών «παικτών» της κυβέρνησης. Το οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο λέγεται ότι έχει ήδη συμπληρωθεί.

  Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ακούγεται ότι θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναπληρωτής υπουργός ενδέχεται να είναι ο κ. Νίκος Παπαθανάσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται ότι κατευθύνεται προς το υπουργείο Υποδομών (ίσως και Μεταφορών, αν δεν σπάσει σε δύο χαρτοφυλάκια), ενώ ο Θόδωρος Σκυλακάκης που είχε την ευθύνη διαχείρισης του φακέλου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ακούγεται ότι αναλάβει τον καθοριστικής σημασίας λόγω συγκυρίας πυλώνα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Ο Κώστας Σκρέκαςμπορεί να «μετατεθεί» στην Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις.

  Στο Εργασίας, απ΄ όπου «φεύγει» ο Κωστής Χατζηδάκης, φαίνεται ότι αναλαμβάνει την επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης- εκεί παραμένει στη θέση του, ο Πάνος Τσακλόγλου (εξωκοινοβουλευτικός) ενώ ορίζεται δεύτερος υφυπουργός, ο Βασίλης Σπανάκης.

  Ο πλέον πετυχημένος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την πρώτη «γαλάζια» τετραετία, Κυριάκος Πιερρακάκηςαναλαμβάνει «ειδική αποστολή» στο υπουργείο Παιδείας- είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τις βαθιές τομές στην Παιδεία, όπως και την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Τα ηνία του Υπουργείου Υγείας αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, οΜιχάλης Χρυσοχοίδης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Πληροφορίες δε, επιμένουν, ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόκειται να «εγκαταλείψει» την Προεδρία της ΚΕΔΕ και τον Δήμο Τρικκαίων, για να αναλάβει την ευθύνη του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες επίσης έδιναν τον κρίσιμο ρόλο στο Προστασίας του Πολίτη, στο Νότη Μηταράκη. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, Γιώργος Φλωρίδηςθεωρείται φαβορί για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σταθερή στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, για πρώτη φορά φαίνεται ότι θα μπει σε κυβερνητικό σχήμα ο Δημήτρης Καιρίδης (στο μεταναστευτικό ενδεχομένως), στο Εσωτερικών από το Παιδείας θα βρεθεί η Νίκη Κεραμέως.

  Παύλος Μαρινάκης και Σοφία Ζαχαράκη ακούστηκαν για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου- όμως τελευταίες πληροφορίες «βλέπουν» την κυρία Ζαχαράκη που πρώτευσε στην Ανατολική Αττική στο νέο υπουργείο Οικογένειας, την Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού.

  Για τα κορυφαία υπουργεία των Εξωτερικών και Άμυνας συζητείται ευρέως ως πιθανή αλλαγή χαρτοφυλακίου για τοΝίκο Δένδια– σε αυτήν την περίπτωση στο Εξωτερικών θα βρεθεί ο στενός συνεργάτης του υπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει πράξη την δέσμευσή του για την αξιοποίηση περισσότερων γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Στο Μαξίμου η πιθανή αναχώρηση του κ. Γεραπετρίτη για το Εξωτερικών φέρνει – όπως ακούγεται- τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και νομικό, Μάκη Βορίδη. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι το κάθε κομμάτι του υπουργικού παζλ θα πάρει την τελική του θέση εντός των προσεχών ωρών.

  Στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα και η προετοιμασία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβρη, όπου το «στοίχημα» της Νέας Δημοκρατίας «ταυτίζεται» και πάλι με ένα ισχυρό και «αυτοδύναμο» φινάλε. Ο Παύλος Μαρινάκης ως Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ έχει ήδη «τρέξει» τη διαδικασία οργάνωσης της αυτοδιοικητικής μάχης, στην οποία το κόμμα του προσέρχεται για να «πρωταγωνιστήσει» εκ νέου στον χάρη των περιφερειών και των (κυρίως μεγάλων και εμβληματικών) δήμων. «Η διεκδίκηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι μια «διαρκής» διαδικασία και επιλογή», υπογραμμίζει πρώην υπουργός αναφερόμενος και στο «στοίχημα» των ευρωεκλογών, τον Μάη του 2024.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης σε Άργος και Καστοριά – Αναλυτικό πρόγραμμα

  Πρόγραμμα Επίσκεψης Υφυπουργού Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη Καστοριά - Κυριακή 26 Μαΐου 9:00 – 11:00  Άργος Ορεστικό                          Συνάντηση με...

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καστοριά (Φωτορεπορτάζ | βίντεο)

  Σήμερα 21 Μαΐου 2024, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, επέλεξε ο Κυριάκος...

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά Συναντούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο...

  Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα με σχεδόν double σκορ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές προηγούνται

  Σχεδόν διπλάσια είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων στη δημοσκόπηση της...

  Διαβάστε ακόμη

  Στην Καστοριά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

  Στην Καστοριά περιόδευσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ο υποψήφιος...

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καστοριά (Φωτορεπορτάζ | βίντεο)

  Σήμερα 21 Μαΐου 2024, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, επέλεξε ο Κυριάκος...

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά

  Η Μαρία Αντωνίου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά Συναντούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο...

  Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, υπό την Προεδρία της Μαρίας Αντωνίου

  https://youtu.be/kimV8Ypp9MQ Υπό την Προεδρία της Μαρίας Αντωνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας,...