Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
3.2 C
Kastoria

    Στην Κρήτη ένα από τα 8 Hydrogen Valleys της ΕΕ

    Τι αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης αλλά και για τις δράσεις της Ένωσης στις περιφέρειες και την Κρήτη.

    spot_img

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    H περιφέρεια της Κρήτης είναι μια από τις 9 περιφέρειες της Ευρώπης που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία καθαρής κοιλάδας υδρογόνου (clean hydrogen valley) όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα της περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης. Πρόκειται για πρότζεκτ παραγωγής καθαρού πράσινου υδρογόνου που θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα εφαρμογών στην ενέργεια τις μεταφορές και τον τομέα της βιομηχανίας.

    Κατά την ενημερωτική εκδήλωση “Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κρήτη”, ο κ. Αλεξάκης συμμετείχε μαζί με τον διευθυντή περιεχομένου της Διανέοσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο σε πάνελ με θέμα την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν θέματα όπως η πράσινη συμφωνία, το fit for 55, η πρωτοπορία της Ε.Ε. διεθνώς στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και πως αυτή επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα στον πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής καθώς και ειδικότερα θέματα που αφορούν στην Κρήτη, όπως οι έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

    Καλύτερα όλοι μαζί

    Προλογίζοντας την εκδήλωση η υπεύθυνη τύπου του γραφείου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα Ελβίρα Φόρτε αναφερόμενη στο ρόλο της Ε.Ε. τόνισε ότι το μείζον ερώτημα είναι εάν τα μέλη της Ένωσης θα ανταποκρίνονταν στις κρίσεις καλύτερα μόνα τους ή όλοι μαζί. “Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει την ίδια πεποίθηση” τόνισε η κ. Φόρτε προσθέτοντας ότι σε ένα κόσμο που έχει ξεκινήσει να τρέχει με τρελές ταχύτητες η Ε.Ε. από συμφέρων συνεταιρισμός καθίσταται πλέον όρος επιβίωσης.

    Στόχος των ενημερωτικών εκδηλώσεων είναι να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε τι κάνει η Ευρώπη στις περιφέρειες, ανέφερε από την πλευρά της η αν. εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ελλάδα Νέλλη Παλαιολόγου. Όπως είπε στόχος της πολιτικής της Ε.Ε. είναι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών. Μέσα από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις επιδιώκεται η επικοινωνία των αποτελεσμάτων των διαφόρων χρηματοδοτήσεων που έρχονται σε κάθε περιφέρεια και στην Κρήτη, πρόσθεσε. 

    Ομοσπονδιακή Ευρώπη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα, δηλαδή ο πρόγονος της Ε.Ε. δημιούργησε την Ευρώπη της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας, τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης  προσθέτοντας ότι είμαστε η γενιά που είχε το προνόμιο να μη ζήσει πόλεμο.  Η Ευρώπη θεμελιώθηκε στις εκατόμβες των νεκρών του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου από ανθρώπους που σκέφτηκαν να μην αλληλοεξοντώνονται. Επισημαίνοντας τη σημασία της Ένωσης για τη χώρα μας, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχε Ε.Ε. δε θα είχαμε χρήματα να καλύψουμε τις αστοχίες του οδικού δικτύου της Ελλάδος. Ωστόσο επισήμανε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να παρακμάσει γιατί δεν παράγει. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και άλλη λύση δεν υπάρχει από την ομοσπονδιακή Ευρώπη, εκτίμησε ο ίδιος. Καλούμαστε να οραματιστούμε το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια και θα είμαστε ελλιπείς εάν δεν κληροδοτήσουμε αυτό που πήραμε δηλαδή ευημερία και ειρήνη, κατέληξε.

    Η Ευρωπαϊκή πληροφορία δεν πάει εύκολα στον πολίτη και αυτό είναι ζητούμενο, τόνισε από την πλευρά του ο μάνατζερ του γραφείου ευρωπαϊκής πληφορόρησης Europe Direct Νικόλας Μωραϊτάκης. 

    Σημαντικά έργα

    Στην Κρήτη οι ενωσιακές πολιτικές μεταφράζονται σε έργα, τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η Ε.Ε. ενίσχυσε περαιτέρω τη συνοχή και την ανθεκτικότητα και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην Ένωση, πρόσθεσε. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια μεγάλη πρόκληση για να υπερβούμε την υστέρησή μας και στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Όπως είπε το ραντεβού της Κρήτης με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να γείνει παρά στο πεδίο των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων. Η Περιφέρεια προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις όπως ο ΒΟΑΚ, η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και με προτάσεις στον αγροτικό τομέα. Ο κ. Αρναουτάκης παραδέχθηκε ότι η πληροφόρηση δεν είναι αυτή που πρέπει με αποτέλεσμα οι πολίτες να θεωρούν ότι έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. γίνονται από τις δήμους ή τις περιφέρειες. Δεν είναι ντροπή να λέμε ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και ότι είναι σημαντικό πως η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

    Κρήτη

    Στο έργο της Ε.Ε. στην Κρήτη και τις υπόλοιπες περιφέρειες αναφέρθηκε τέλος η υπεύθυνη επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση. Όπως είπε η Ε.Ε. κάνει πολλά πράγματα σε τρεις κατηγορίες: υποστηρίζει χρηματοδοτικά, προστατεύει και ενημερώνει και στηρίζει τους πολίτες στις σχέσεις που έχουν ειδικά με διασυνοριακό χαρακτήρα. 

    Για τις χρηματοδοτήσεις τόνισε ότι το καινούριο πρόγραμμα για την περίοδο 2021 – 2027 έχει πολλαπλούς στόχους: την εξυπνότερη Ευρώπη, την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας, τον οικονομικό μετασχηματισμό, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα της Κρήτης που εγκρίθηκε, η στήριξη των περιφερειών χωρίζεται σε δύο μεγάλα κομβικά μέρη: τα περιφερειακά προγράμματα και ακόμη 8 τομεακά προγράμματα. Αυτά δεν εξαντλούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως τα στρατηγικά σχέδια για τη γεωργία ή το πρόγραμμα Horizon για την έρευνα. 

    Τέλος, η κ. Γεωργίτση αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στην Κρήτη, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο ΒΟΑΚ αλλά και μια σειρά από έργα σε λιμάνια, ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ κλπ. 

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    Η Περιφέρεια μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες. Από τη συμμετοχή μας για...

    19,8 εκατ. για τον Κόμβο Καινοτομίας Υδρογόνου στην ΑΕΒΑΛ

    Παρουσιάστηκε στην 3η Εδαφική Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας από ομάδα του ΕΚΕΤΑ και συγκεκριμένα από...

    Πτολεμαΐδα: Δημιουργείται κόμβος καινοτομίας υδρογόνου

    Δημιουργείται Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου μέσω του ΕΣΠΑ, στην πρώην βιομηχανική περιοχή της ΑΕΒΑΛ. (Πτολεμαΐδα) με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια...

    Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία του υδρογόνου στην Ελλάδα

    Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία του υδρογόνου στην Ελλάδα Από μόνο του το μεταπτυχιακό...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...