26.1 C
Kastoria

  Στο πλευρό των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς

  spot_img
  spot_img

  Την αλληλεγγύη του και την έμπρακτη στήριξή στους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας που βρίσκονται  αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή εκφράζει ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, καθώς ενώ έφθασε η ώρα της συγκομιδής οι έμποροι άργησαν να φανούν, αφού όπως όλα δείχνουν θέλουν να πάρουν τσάμπα την παραγωγή τους. 

  Όπως καταγγέλλουν μηλοπαραγωγοί τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής  Εορδαίας, οι έμποροι δίνουν για τα μήλα τους “ανοιχτή τιμή”. Αρνούνται δηλαδή μια προσυμφωνημένη τιμή ή η τιμή αγοράς είναι κάτω τους κόστους, με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού φέτος έχουν εξαιρετική παραγωγή και περίμεναν με τις τιμές που θα πετύχουν να καλύψουν μέρος έστω των ζημιών των προηγούμενων ετών. 

  Ωστόσο, οι έμποροι δίνουν για μήλα άλφα ποιότητας τιμές που δίνονταν άλλοτε για τα μήλα που πήγαιναν στη χωματερή- στην καλύτερη περίπτωση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν τα μήλα στα δέντρα, απούλητα. Διότι την ώρα που δίνονται εξευτελιστικές τιμές από τους εμπόρους οι μηλοπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν 35 ευρώ μεροκάματο τους εργάτες για τη συγκομιδή των μήλων, συν τις βενζίνες για την μεταφορά τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε μέρος από το κόστος παραγωγής. 

  “Δεν μπορεί οι αγρότες μας να μένουν έρμαια στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, σε τιμές που υπολείπονται κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Υπάρχουν άνθρωποι που χρωστάνε και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή”, δήλωσε ο Παναγιώτης Πλακεντάς και τόνισε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μένει θεατής. Οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα, να θεσπίσει πλαφόν κατώτατης τιμής αγοράς- με βάση τις τιμές πώλησης στον καταναλωτή, και να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις τους.   

  Ο Δήμος Εορδαίας αναλαμβάνει ήδη σχετική πρωτοβουλία για την κοινοποίηση του προβλήματος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και όλους τους βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των μηλοπαρατωγών της Εορδαίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή. 

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου και Διονύση Σταμενίτη με μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

  Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της...

  Επανεξελέγη Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

  Αφού συγκροτήθηκε το νέο 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπως πρόκυψε από τις διαδικασίες...

  Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς

  Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από...

  Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

  Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...

  Διαβάστε ακόμη

  ChangerZ Festival: Η γενιά Ζ παίρνει τα ηνία και το γιορτάζει

  Προετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό φεστιβάλ νεολαίας το ChangerZ, με φόντο το γραφικό σκηνικό του...

  Πτολεμαΐδα: Αναβιώνει το έθιμο των ρεβιθιών των Αγίων Θεοδώρων

  Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» αναβιώνει σήμερα το έθιμο των ρεβιθιών των Αγ. Θεοδώρων. Πρόκειται για ένα έθιμο Περγαμηνό,...

  Επανεξελέγη Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

  Αφού συγκροτήθηκε το νέο 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπως πρόκυψε από τις διαδικασίες...

  Εορδαία: Γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους στη Βλάστη

  Κινηματογραφικό συνεργείο βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Βλάστη όπου και έγιναν τα γυρίσματα ταινίας...