Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
30.3 C
Kastoria

  Στο τοπ 5 των δημοφιλέστερων προορισμών για διακοπές η Ελλάδα

  spot_img
  spot_img

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Ευρωπαίους πολίτες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν φέτος. Στην πρώτη θέση των επιλογών βρίσκεται η Γαλλία με 8,2%, στη δεύτερη θέση η Ισπανία με 7,6% και η Ιταλία με ποσοστό 7,4%. Ακολουθεί η χώρα μας με ποσοστό 5,6%, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με ποσοστό 4,7%. Στις επόμενες θέσεις μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για το επόμενό τους ταξίδι βρίσκονται η Κροατία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commision -ETC).

  Όπως δείχνει η έρευνα, περίπου το 72% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Ο ελεύθερος χρόνος παραμένει ο κύριος λόγος για ταξίδια (69%), αν και καταγράφεται πτώση κατά 7% σε σύγκριση με το 2022. Τα επαγγελματικά ταξίδια, αντίθετα, σημείωσαν ετήσια αύξηση 3%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% όλων των προγραμματισμένων ταξιδιών.

  Πώς θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι τους επόμενους μήνες

  Η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους λόγω του πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για ακραίες καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ευρωπαίων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, όπως δείχνει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

  Φέτος, περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν αποδράσεις για την άνοιξη και για τις αρχές του καλοκαιριού. Σχεδόν το 30% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει μια διανυκτέρευση μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρσι. 

  Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ταξιδέψει από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Ιούλιος). Αντίθετα, μόνο το 23% αναμένει να πραγματοποιήσει ταξίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (πτώση 9% από πέρσι). Αυτή η αλλαγή στα εποχιακά ταξιδιωτικά μοτίβα μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία να αποφευχθεί ο πολύς κόσμος και τα κύματα καύσωνα.
  Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι προγραμματίζουν πολλαπλά ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 59% των ερωτηθέντων θα κάνει περισσότερα από ένα ταξίδια τους επόμενους μήνες, με το 35% να σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές και ένα άλλο 24% να κατευθύνεται σε τρεις ή περισσότερες αποδράσεις. Συγκριτικά, το 31% θα κάνει μόνο ένα ταξίδι την ίδια περίοδο.

  Πάντως, η αύξηση του κόστους ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων (23%), μαζί με τα προσωπικά οικονομικά (17%). Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το 51% των Ευρωπαίων έχει ήδη πραγματοποιήσει κρατήσεις για το επόμενο ταξίδι του – αύξηση 8% από πέρσι – σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό (του Νότη Μαρτάκη)

  Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό του Νότη Μαρτάκη MTC group consulting Κωδικοποιώντας μερικά από τα στοιχεία που...

  Το TRAVELS DEVELOPMENT διοργανώνει οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη του Αγίου Πνεύματος

  Ταξιδέψτε μαζί μας στη μαγευτική Βουδαπέστη! Οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη - Αναχώρηση από Καστοριά 23/06 -...

  Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου

  Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της ΠΕ Καστοριάς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την...

  Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

  Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...

  Διαβάστε ακόμη

  Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Συγκλονιστικές μαρτυρίες μιας δίχως έλεος σφαγής

  Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Συγκλονιστικές μαρτυρίες μιας δίχως έλεος σφαγής Το σχέδιο...

  Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

  Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

  Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

  Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

  Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

  Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...