22 C
Kastoria
spot_img

  Σύσκεψη φορέων για την ανάδειξη του πολιτισμού της Καστοριάς (φωτογραφίες)

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Σύσκεψη με στόχο την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Καστοριάς στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων – πρωτοβουλιών.

  Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του πλούσιου Πολιτιστικού, Ιστορικού και Περιβαλλοντικού αποθέματος του τόπου μας, και παράλληλα με την προσπάθεια ένταξης της Καστοριάς στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, παρουσία της Προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαριάνθης Αναστασιάδου, της Προϊστάμενης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχης Σκρέκα και του Αντιδημάρχου Τουρισμού & Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς Αθανάσιου Ρήμου, με θέμα  «Βέλτιστη προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Καστοριάς στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων – πρωτοβουλιών».

  Είχε προηγηθεί συνεργασία των ανωτέρω φορέων με τηλεδιάσκεψη στις 20 Μαρτίου, για την ενημέρωση και υποβολή πρότασης για συμμετοχή της Π.Ε. Καστοριάς στο Project San Marino: the Lovely Places. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικής διαδρομής – προώθησης τουριστικών προορισμών με εφαρμογή ήδη στις περιοχές του San Marino και της Ιταλίας, και αφορά θέσεις που διαθέτουν ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία, είναι αποκεντρωμένες με εξέχουσα φυσική ομορφιά και παρουσιάζουν έντονα στοιχεία υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Παράλληλα, στη σύσκεψη, έγινε παρουσίαση από την κα. Αναστασιάδου του προγράμματος Cultural Routes of the Council of Europe (Πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης), όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής της Καστοριάς σε κάποιες από αυτές. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτυπώνουν και απεικονίζουν σημαντικά κεφάλαια της ευρωπαϊκής μνήμης, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύουν στην ανάπτυξη σχεδίων συνεργασίας στους τομείς του πολιτιστικού τουρισμού και της βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για δίκτυα που λειτουργούν ως δίαυλοι διαπολιτισμικού διαλόγου και προάγουν την καλύτερη γνώση και κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ένταξη σε κάποιες από τις διαδρομές αυτές έχει απτά οφέλη για τις παραγωγικές δυνάμεις του κάθε τόπου. Με σεβασμό στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

  Το Σάββατο 1 Απριλίου, ακολούθησαν επιτόπιες επισκέψεις σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος της Π.Ε Καστοριάς, ώστε με την βοήθεια της αντίστοιχης Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είτε να ενταχθούν σε υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές του συμβουλίου της Ευρώπης είτε να διερευνηθεί η περίπτωση της πιθανότητας πρότασης για την δημιουργία νέας διαδρομής στα πλαίσια της θεματολογίας που μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή.

  Από την παραπάνω συνεργασία των φορέων της περιοχής και σε συνεννόηση και με τους άλλους δύο δήμους, του Δήμου Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός υποβολής προτάσεων και στα δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Βορίδης στην Καστοριά για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

  Στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και εξαίρετου φίλου...

  Στους 11 μοναδικούς προορισμούς (Amazing Destinations) του Visit Greece, του επίσημου τουριστικού site του ΕΟΤ, η Καστοριά

  Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και...

  Πρόσληψη 2 χειριστών μηχανήματος έργου και 1 οδηγού στην Π.Ε. Καστοριάς

  Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΣΟΧ 3/οικ.156441/26-09-2023 (ΑΔΑ:ΨΣ837ΛΨ-Φ18) Ανακοίνωσή της, πρόκειται...

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ ΠΔΜ,...

  Διαβάστε ακόμη

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Κυριακή 1 – Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Κυριακή 1 – Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023) Κυριακή 1 Οκτωβρίου, Παναγίας...

  Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών

  Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών (αρμόδια στον Τομέα Μεταφορών) Χριστίνα Αλεξοπούλου,...

  Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ1 μεταφέρθηκε στις 20:00

  Κάθε βράδυ στις 20:00 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων από το ΔΙΚΤΥΟ1 με τη Χρύσα Κοσμίδου, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Ακολουθεί...