Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
9.6 C
Kastoria

  Τι είναι νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (JΙΑ) & πως βοηθάει η κινησιοθεραπεία

  spot_img
  spot_img

  Η νεανική αρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας σε παιδία και εφήβους. Η νεανική αρθρίτιδα προκαλεί συνήθως πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του παιδικού σώματος. Παλαιότερα η νεανική αρθρίτιδα ονομαζόταν νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά το όνομα αυτό άλλαξε διότι δεν αποτελεί μια παιδική εκδοχή της νόσου των ενηλίκων.

  Ο όρος νεανική αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων που επηρεάζουν παιδιά και εφήβους. Οι τύποι της νεανικής αρθρίτιδας είναι αυτοάνοσες ή αυτοφλεγμονώδεις νόσοι, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύεται και επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Αυτό αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει χημικές ουσίες που επιτίθενται στον αρθρικό υμένα. Ένας όμως φλεγμονώδης αρθρικός υμένας προκαλεί πόνο και δυσκαμψία σε μια άρθρωση. 

  Η λέξη «ιδιοπαθής» σημαίνει άγνωστος και αναφέρεται στο ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο τα παιδία αναπτύσσουν «Νεανική Ιδιοπαθή αρθρίτιδα» (JΙΑ).

  Συμπτώματα της Νεανικής ιδιοπαθής αρθρίτιδας (JΙΑ)

  Παρόλο που ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει με ένα τύπο JIA, και στη συνέχεια να αναπτύξει συμπτώματα άλλου τύπου, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία είναι κοινά σε όλους τους τύπους της Νεανικής ιδιοπαθής αρθρίτιδας (JΙΑ). Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Ο πόνος ή η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν μετά το πρωινό ξύπνημα ή την παραμονή σε μια θέση για πολύ ώρα 
  • Οι κόκκινες, πρησμένες, τρυφερές ή ζεστές αρθρώσεις 
  • Η κούραση και η εξάντληση 
  • Η Θολή όραση ή τα ξηρά τραχιά μάτια 
  • Η Απώλεια όρεξης 
  • Ο Υψηλός πυρετός 

  Τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ένα παιδί με Νεανική Αρθρίτιδα, εξαρτώνται από τον τύπο αρθρίτιδας που έχει. Υπάρχουν 6 τύποι αρθρίτιδας: 

  • Η ολιγοαρθρίτιδα. Προσβάλλει τέσσερις ή λιγότερες αρθρώσεις συνήθως τις μεγάλες αρθρώσεις ( γόνατα , αστραγάλους κ.α).
  • Η πολυαρθρίτιδα. Προσβάλλει πέντε η περισσότερες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.
  • Η συστηματική. Προσβάλλει ολόκληρο το σώμα ( αρθρώσεις ,δέρμα και εσωτερικά όργανα).
  • Η Ψωριασική αρθρίτιδα. Με συμπτώματα στις αρθρώσεις και εξανθήματα πίσω από τα αυτιά, τους αγκώνες, τα γόνατα, τον αφαλό και το τριχωτό της κεφαλής. 
  • Ενθεσίτιδα, γνώστη ως Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα. Επηρεάζει τα σημεία που οι μύες, οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες προσκολλώνται στο οστό (ένθεσες). Προσβάλλει συνήθως τους γοφούς , τα γόνατα και τα πόδια , ενώ επίσης μπορεί να επηρεάσει τα δάκτυλα, τους αγκώνες, τη λεκάνη, το στήθος, το πεπτικό σύστημα  (νόσος του Crohn ) και το κάτω μέρος της πλάτης (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα).

  Τα συμπτώματα της της Νεανικής ιδιοπαθής αρθρίτιδας (JΙΑ), έρχονται και να φεύγουν, ενώ οι περίοδοι της έξαρσης των συμπτωμάτων και των φλεγμονών ονομάζονται εξάρσεις.

  Νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα & Κινησιοθεραπεία

  Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας, η κινησιοθεραπεία και η εξειδικευμένη άσκηση είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της νόσου, κάτι το οποίο αποτρέπει βλάβες και επιπλοκές στην υγεία του παιδιού.

  Η κινησιοθεραπεία και η εξειδικευμένη άσκηση, βοηθάει:

  • Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων 
  • Στην καλύτερη διαχείριση του πόνου 
  • Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών 
  • Στη διατήρηση και βελτίωση  της λειτουργικότητας και της κινητικότητας των αρθρώσεων 
  • Στην αποτροπή μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών 

  Επίσης ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο οποίο βοηθάει η κινησιοθεραπεία, είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του παιδιού η οποία λόγω του ότι η συγκεκριμένη πάθηση είναι χρόνια, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού και μπορεί να οδηγήσει τα παιδία ή τους εφήβους σε κατάθλιψη.

  Βέβαια όταν η Νεανική αρθρίτιδα είναι σε έξαρση και οι αρθρώσεις είναι πρησμένες ή δύσκαμπτες, είναι σημαντικό η άσκηση να εξισορροπείτε με την ανάπαυση. Η ανάπαυση είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση, διότι βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής και της κούρασης που μπορεί να προκύψουν από την έξαρση της νόσου.

  Με λίγα λόγια η κινησιοθεραπεία και η εξειδικευμένη άσκηση, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα να αντιμετωπίσουν & να διαχειριστούντόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα της νόσου. Στο Functional Movement είμαστε εξειδικευμένοι στο να σχεδιάζουμε προγράμματα κινησιοθεραπείας και θεραπείας μέσω άσκησης για χρόνιες παθήσεις, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους ασθενείς μας να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα συμπτώματα αυτών. 

  Παγούνης Νικόλαος

  Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

  Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

  στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

  International Certificate in Osteopathic &

  Chiropractic Manipulation

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

  Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

  Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

  Χρόνιος πόνος & Functional Movement

  Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

  Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

  Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

  Διαβάστε ακόμη

  Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

  Ο Δήμος Καστοριάς μέσω του Τμήματος Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

  Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

  Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

  Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

  Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...