21.9 C
Kastoria

  Τι θα γίνει με τα μέτρα για τον κορονοϊό από τον Σεπτέμβριο

  Από την υποχρεωτικότητα, σε συστάσεις για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.

  spot_img

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Στο να μην είναι υποχρεωτικά πλέον τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό από το φθινόπωρο, αλλά αντιθέτως να γίνονται συστάσεις για την τήρησή τους, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.

  “Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε σε μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας. Θα υπάρχουν συστάσεις όπως υπάρχουν και τώρα για χρήση της μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όπου είναι κλειστοί χώροι, αλλά δεν είναι στη βούλησή μας να γυρίσουμε σε μέτρα περιορισμού που ζήσαμε ως χώρα”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

  Σημειώνεται πως όλα τα μέτρα για την πανδημία έχουν ανασταλεί για το καλοκαίρι, και σύμφωνα με την Αριστοτέλους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο με βάση την υπάρχουσα επιδημιολογική εικόνα και την πορεία των βασικών δεικτών. 

  Στο προσκήνιο, μάλιστα, τον Ιούλιο είχε μπει η επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους, λόγω της επέλασης των παραλλαγών της Όμικρον και της μεγάλης ανόδου των ημερήσιων διαγνώσεων, όπως και της αύξησης των επαναλοιμώξεων.

  Ο βασικός δείκτης που αυτήν τη στιγμή παρακολουθείται είναι το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, το παρόν κύμα δεν έχει επιφέρει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, οπότε οι απλές κλίνες είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

  Υπενθυμίζεται πως με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των συνολικών λοιμώξεων. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 2.343 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 120.

  Σύσταση για καραντίνα από το CDC

  Την ίδια ώρα, ενδεικτικές της τακτικής που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού είναι οι νέες αποφάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

  Αυτό που αλλάζει είναι πως η καραντίνα για όσους έχουν εκτεθεί στην covid-19 (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) τροποποιείται σε απλή σύσταση. Συγκεκριμένα συνίσταται να απομονωθούν για πέντε ημέρες, να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνουν τεστ την πέμπτη ημέρα.

  Το CDC δεν συνιστά πλέον ακόμη και σε ανεμβολίαστα άτομα να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την έκθεσή τους στον ιό, εφόσον δεν έχουν βρεθεί θετικοί ή δεν έχουν συμπτώματα, λέγοντας ότι περίπου το 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει ήδη νοσήσει, είτε και τα δύο.

  Σημειώνεται ότι προηγούμενη καθοδήγηση των CDC ανέφερε ότι μόνο τα άτομα που είχαν εκτεθεί αλλά ήταν εμβολιασμένα για τον κορονοϊό θα μπορούσαν να παραλείψουν την περίοδο καραντίνας.

  Tα CDC των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα συνιστούν πλέον στα σχολεία ή στους παιδικούς σταθμούς να θέτουν σε καραντίνα τους μαθητές ή να τους ελέγχουν με τεστ σε περίπτωση έκθεσής τους στον κορονοϊό.

  Πηγήcapital.gr

  Παρόμοια αρθρα

  Προσωπικός Γιατρός: Αυτές οι ειδικότητες εντάσσονται

  Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στον Προσωπικό Γιατρό,...

  Όλη η απόφαση: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και φροντιστήρια από Δευτέρα

  Αναλυτικά ολόκληρη η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, και τι θα...

  Δικαστήριο δικαίωσε γιατρό σε αναστολή!

  Γιατρός που ήταν σε αναστολή δικαιώθηκε ύστερα από απόφαση δικαστηρίου. Αναλυτικά για την απόφαση-σταθμό...

  Κορονοϊός: Ανησυχία από αύξηση στις νοσηλείες – Ραγδαία εξάπλωση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5

  Οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα της λοίμωξης του κορονοϊού που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ...

  Διαβάστε ακόμη

  Προσωπικός γιατρός: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις για χρόνια νοσήματα

  Σε ένα πακέτο δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν άμεσα τέσσερα...

  ΔΥΠΑ: Βγήκαν οι οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2022

  Αναρτήθηκαν χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων, Αποκλειομένων και Παρόχων Βιβλιοπωλείων...

  Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

  Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022,...