Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18 C
Kastoria

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των ομήρων

    spot_img

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των ομήρων

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός αλλά και την απελευθέρωση ομήρων.

    Η κυβέρνηση ψήφισε τα ξημερώματα να υποστηρίξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και οι οποίοι είχαν συλληφθεί όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Όπως αναφέρεται από το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχουθα απελευθερωθούν 50 από τους 240 ομήρους, γυναίκες και παιδιά κατά τηντετραήμερη κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

    Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχο η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑανάμεσά τους ενός κοριτσιού τριών ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτες απελευθερώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο το πρωί. Η συμφωνία προβλέπει επίσης διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. 

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μετά την κατάπαυση του πυρός

    Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι,να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Ικανοποίηση της Χαμάς για τη συμφωνία με το Ισραήλ

    Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ και προβλέπει την ανταλλαγή τουλάχιστον 50 Ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

    «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

    «Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

    Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

    Τα πέντε στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων

    • Η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
    • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των IDF.
    • Ύστερα, οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και μετά θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
    • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
    • Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν πράγματι σε εξέταση από αξιωματούχους ασφαλείας.

    Οι υπουργοί στη συνεδρίαση σχετικά με την συμφωνία των ομήρων ενημερώθηκαν ότι η πρώτη παρτίδα ομήρων στη Γάζα ενδέχεται να απελευθερωθεί την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

    «Σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, ο πόλεμος συνεχίζεται» λέει ο Νετανιάχου

    Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός. Ακόμα είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.

    Ο Νετανιάχου είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση, «αλλά είναι η σωστή απόφαση». «Οι επικεφαλής ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση και λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των μαχών» υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και προσέθεσε ότι « ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».

    Σύμφωνα με τους Times of Israel o πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η συμφωνία για τους ομήρους θα περιλαμβάνει πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους υπόλοιπους απαχθέντες.

    Haaretz: Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους θα απελευθερωθούν 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 γυναίκες

    Τριάντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Haaretz. «Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς» προστίθεται.

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των ομήρων
    (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

    Οι όροι της συμφωνίας – Τι περιλαμβάνει

    Το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση της συνάντησης, μετά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου πολέμου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Νετανιάχου να ζητά από τους υπουργούς σε αυτές να περιμένουν την πλήρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για μια λεπτομερή συζήτηση και ψηφοφορία, αναφέρει το Κανάλι 12, μεταδίδουν οι Times of Israel. Αν και οι μέρες κατάπαυσης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι», οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε απελευθέρωση 50 – 100 Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα 300 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είμαστε «πολύ κοντά» στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

    Οι διαπραγματεύσεις προφανώς έχουν τελειώσει, γιατί τώρα συζητάμε για την έγκριση ή μη της συμφωνίας από το Ισραήλ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από συναντήσεις, τόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου και πρόσθεσε ότι το θέμα στην ατζέντα είναι η έγκριση της συμφωνίας για τους ομήρους. Όπως είπε «είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων. Βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν στο διάστημα των ωρών αυτών υπήρξαν κάποιες αλλαγές στους όρους που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής. 

    Μιλάμε για μια συμφωνία δύο φάσεων. Η πρώτη προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τέσσερις ημέρες με απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Αφορά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Προβλέπει επίσης είσοδο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εάν αυτή η φάση προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πιθανότατα και μια δεύτερη φάση που προβλέπει παράταση της κατάπαυση των εχθροπραξιών από δύο έως και περισσότερες ημέρες, ίσως τέσσερις, ίσως και πέντε. Και ξανά απελευθέρωση ακόμη 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Υπάρχει μια αναλογία 1 προς 3 για κάθε ισραηλινό όμηρο. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο. Ξέραμε ότι μέχρι τελευταία στιγμή η Χαμάς και οι Τζιχάντ πίεζαν για κατάπαυση των εχθροπραξιών όχι μόνο των χερσαίων αλλά και των αεροπορικών επιχειρήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, πλην του βορρά, όπου προβλεπόταν να διακόψει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις για περίπου έξι ώρες την ημέρα».

    Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε τον θάνατο μιας Ισραηλινής ομήρου

    Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε αργά την Τρίτη 21/11/2023 τον θάνατο μιας Ισραηλινής γυναίκας ομήρου που ήταν υπό κράτηση από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

    «Εκφράσαμε προηγουμένως την προθυμία μας να την απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ο εχθρός κωλυσιεργούσε και αυτό οδήγησε στον θάνατό της», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς στο κανάλι τους στο Telegram.

    Πηγήertnews.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

    Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για...

    Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

    Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...

    Ισοπεδώνεται η Γάζα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο – Συντρίμμια και θάνατος παντού (φωτογραφίες | βίντεο)

    Φλέγεται η Μέση Ανατολή για έκτη ημέρα καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονται ενώ προ των...

    Παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή: Υπό πολιορκία η Γάζα – “Πόλεμο ήθελαν, πόλεμο θα έχουν”, λέει ο Νετανιάχου (ρεπορτάζ | βίντεο)

    Τρίτο 24ωρο αιματηρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με συνεχείς εκατέρωθεν βομβαρδισμούς σε Ισραήλ, Γάζα αλλά...

    Διαβάστε ακόμη

    Απίστευτες εικόνες στις Βρυξέλλες: Αγρότες διαλύουν αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ 

    Μπρα ντε φερ με την αστυνομία παίζουν οι αγρότες που κατέκλυσαν τους δρόμους των...

    Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

    Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -...

    Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ποια η στάση του Μπαχτσελί

    Για την αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω...

    Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

    Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...