Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Kastoria

  Τυχερά παιχνίδια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στη φορολόγηση για τα κέρδη των παικτών

  Πώς διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά online gaming. Το αντικίνητρο της φορολογίας και το ενδεχόμενο αλλαγής στη φορολόγηση των κερδών των παικτών.

  spot_img
  spot_img

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Ήταν πριν περίπου δύο χρόνια όταν στο πλαίσιο της ρυθμισμένης πλέον αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, δόθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) 15 μόνιμες άδειες σε παρόχους για τη νόμιμη διεξαγωγή στοιχήματος και παιχνιδιών καζίνο. 

  Σήμερα, έχει προστεθεί μια ακόμη άδεια, μετά την πρόσφατη έγκριση που έδωσε η εποπτεύουσα αρχή και πλέον ο αριθμός των παικτών ανέρχεται σε 16, ενώ αναμένεται να αγγίξει τους 18 εφόσον η ΕΕΕΠ ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης και τελικά εγκρίνει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί ήδη από τα μέσα του περασμένου έτους από τις Triton και Elladix. Μάλιστα, προβλέπεται ότι σε ορίζοντα περίπου τριετίας οι αδειοδοτημένες διαδικτυακές εταιρείες θα έχουν προσεγγίσει ενδεχομένως και τις 25. 

  Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια, η συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού συνέβαλε καταλυτικά στη ραγδαία αύξηση που καταγράφει ο εγχώριος κλάδος του online gaming, καθιστώντας, μάλιστα, τη χώρα μας σαν μία ελκυστική αγορά δραστηριοποίησης τόσο για εγχώριους όσο και διεθνείς παρόχους. Σύμφωνα, ωστόσο, με κύκλους που έχουν γνώση επί του θέματος, η ελληνική αγορά σε αυτήν τη φάση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και απέχει ακόμη αρκετά από το να χαρακτηριστεί σαν ώριμη. 

  Αυτό για πολλούς αποτυπώνεται και στα μερίδια που καταλαμβάνουν οι εταιρείες. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι οι τρεις πρώτοι παίκτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου της αγοράς, ενώ ο πρώτος κατέχει περίπου ποσοστό της τάξεως του 45%, την ίδια στιγμή που σε ώριμες αγορές, όπως για παράδειγμα στη βρετανική, ο αντίστοιχος leader καταλαμβάνει μερίδιο κοντά στο 10% με 12%.

  Ενδεχόμενη αλλαγή στη φορολόγηση για τα κέρδη του παίκτη 

  Εκτός αυτού, αρκετές διαδικτυακές εταιρείες θεωρούν ιδιαίτερη υψηλή την ισχύουσα φορολογία. Να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, καταβάλλεται φόρος 35% επί των ακαθάριστων εσόδων (GGR tax), ενώ παράλληλα προβλέπεται φόρος και στα κέρδη των παικτών, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και 20% από 500,01 ευρώ και πάνω, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κέρδος από 100 ευρώ και κάτω δεν φορολογείται.

  Αν και το 35% επί του GGR δύσκολα αναμένεται να αλλάξει, ωστόσο ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για αλλαγή στους συντελεστές φορολόγησης των κερδών παίκτη, χωρίς ωστόσο να θεωρείται κάτι οριστικό. Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο, το 74% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συμμετέχει σε παράνομα διαδικτυακά παιχνίδια γιατί δεν φορολογούνται τα κέρδη, ενώ ακολουθούν οι λόγοι ότι προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις (55%), ότι δεν απαιτούν ταυτοποίηση του παίκτη (35%), ότι προσφέρουν καλύτερα bonus (33%), ότι διασφαλίζουν ανωνυμία στην κατάθεση/ανάληψη χρημάτων (23%) και ότι τέλος δεν επιβάλλουν όρια στην παικτική συμπεριφορά. 

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Κανόνες και στρατηγική στο online Blackjack

  Το μπλάκτζακ είναι ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι από πλευράς στρατηγικής και εμπειρίας. Στο online...

  Ετήσια άδεια – Υπολογίστε τη με OnLine εφαρμογή

  Εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων...

  Διαβάστε ακόμη

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά – Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων – Φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά- Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία...

  Λεωνίδας Οικονομίδης: Οι Διευθυντές των σχολείων είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών

  Ο Διευθυντής-η Διευθύντρια του σχολείου, είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών Η...

  Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των...

  Μαζική τροφική δηλητηρίαση για μαθητές στη Λαμία – Τα σχολικά γεύματα τους έστειλαν στο νοσοκομείο

  Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου...