7.9 C
Kastoria

    Airbnb: Τέλος χρόνου για καταχωρήσεις και διορθώσεις πριν αρχίσουν οι έλεγχοι της εφορίας

    H κρίσιμη ημερομηνία για όσους διαθέτουν ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης - Πώς θα γίνουν οι διασταυρώσεις της εφορίας - Βαριές ποινές για τους... ξεχασιάρηδες

    spot_img
    spot_img

    Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους (για το 2022) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

    Πρόκειται για μια κρίσιμη προθεσμία καθώς η ΑΑΔΕ σχεδιάζει “μπαράζ” ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά την έκρηξη αφίξεων στη χώρα μας και την εντυπωσιακή εκτίναξη των κρατήσεων.

    Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb που αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι,με την ΑΑΔΕ και οι έλεγχοι θα γίνουν ανάμεσα στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

    Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.

    Αρχικά οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

    Σε δεύτερη φάση οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων με τα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

    Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

    Οσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

    Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της...

    Τα μεσάνυχτα λήγει η διορία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

    Δυνατότητα μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου 2024, έχουν οι πολίτες προκειμένου να τακτοποιήσουν σημαντικές εκκρεμότητες φορολογικού...

    Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία στο τέλος του μήνα – Αναλυτικά το πώς γίνεται η πληρωμή

    Πλησιάζει η λήξη της διορίας που έχουν οι οδηγοί οχημάτων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...