12.7 C
Kastoria

  Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

  Νέα ειδοποιητήρια για να φέρουν πίσω τα λεφτά που πήραν «κατά λάθος» χιλιάδες επιχειρήσεις

  spot_img

  Το «φλουρί» της χρονιάς, για να κρατήσουν ή να επιστρέψουν όσα λεφτά πήραν σαν Επιστρεπτέα προκαταβολή το 2020 και το 2021, θα βρουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες επιχειρήσεις, στα «ραβασάκια» που ετοιμάζεται να τους αποστείλει μετά τις γιορτές η ΑΑΔΕ.

  Πριν δύο χρόνια, μέχρι και τα μέσα του 2021, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις και άλλαζαν ΚΑΔ για να ζητήσουν να εισπράξουν Επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεσμεύονταν ότι δεν θα απολύσουν προσωπικό και δήλωναν υπευθύνως ότι τηρούν μια σειρά όρων και υποχρεώσεων.

  Δεν υπολόγιζαν όμως κάποιοι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να γίνει εκ των υστέρων έλεγχος για όσα δήλωναν τότε. Σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν το 2022 να μην πληρούν τους όρους χορήγησης. Τέλη 2022 ειδοποιήθηκαν να φέρουν πίσω τα λεφτά.

  Αυτό σημαίνει όμως καταστροφή για επιχειρήσεις που εισέπραξαν μεγάλα ποσά που μπορεί πλέον να μην τα έχουν για να τα γυρίσουν. Όχι λίγοι επιχειρηματίες, έφταναν αλλόφρονες από όλη τη χώρα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αναζητώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δικαιολογηθούν ή να επιστρέψουν από μόνοι τους λεφτά που τυχόν πήραν «κατά λάθος».

  Η διορία για ενστάσεις στο My Business Support έκλεισε 30 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τις διορθώσεις για τυχόν λογιστικά λάθη ή επουσιώδεις παραλείψεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες.

  Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν, αν μετά τις διορθώσεις προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν. Και μάλιστα εφάπαξ, «μια και έξω» έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, μαζί και με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής δύο ετών. Αφαιρούνται μόνο τα ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν.

  Ποιοι σώζονται και ποιοι όχι

  Για τους πιο…τυχερούς, τα πρόστιμα που αναρτήθηκαν προ διμήνου διαγράφονται ή τροποποιούνται (μειώνονται) κατά περίπτωση, με βάση και τα πιο διασταλτικά κριτήρια που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο.

  Σύμφωνα με αυτά (ΓΔΟΥ 85/2022) διασώζονται όσοι ξέχασαν ή έστειλαν ελλιπή ή λάθος δικαιολογητικά, αλλά εκ των υστέρων υπέβαλαν τα σωστά μέχρι και 30η Δεκεμβρίου 2022.

  Ωστόσο, ειδικά για όσους παραβίασαν τον όρο διατήρησης των θέσεων των εργαζομένων:

  συγκρίνοντας πόσους εργαζομένους είχαν πριν τη λήψη της ενίσχυσης και πόσους απασχολούσαν μετά, εάν προκύπτει ότι ο αριθμός εργαζομένων μειώθηκε κατά 1 μονάδα ή περισσότερο, τότε θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Έτσι χάνουν την ενίσχυση και καλούνται να την επιστρέψουν οριστικά στο κράτος.

  – αντιθέτως εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη σύγκριση είναι μεν μικρότερο αλλά λιγότερο από 1 μονάδα, τότε θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση, παρότι σε απόλυτα μεγέθη υπήρξε μείωση –οριακή- του προσωπικού. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συνέβει αν πχ μεσολάβησαν σαββατοκύριακο ή λίγες ημέρες για να αντικατασταθεί κάποιος υπάλληλος που αποχώρησε ή συνταξιοδοτήθηκε κλπ.

  Έτσι, εφόσον μετά και τον επανυπολογισμό του κριτηρίου για διατήρηση του προσωπικού, αλλά και τη λήξη της νέας διορίας ως 30 Δεκεμβρίου 2022 για υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών, έχει προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε τα ποσά πρέπει να επιστραφούν, ενώ ακυρώνεται η παράταση που δόθηκε και οι τόκοι τρέχουν από 1 Δεκεμβρίου 2022.

  Σε ειδικές περιπτώσεις:

  (i) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό, σαν έσοδο του φορολογικού έτους 2020, αν έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, τότε έχει διενεργηθεί εκ νέου υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ, στα ποσά των κωδικών 481, 144, 500 και 560 των εντύπων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 .

  (ii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.

  Πηγήnewmoney.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Airbnb: Τέλος χρόνου για καταχωρήσεις και διορθώσεις πριν αρχίσουν οι έλεγχοι της εφορίας

  Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε...

  Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Δείτε αν κερδίσατε στην τελευταία κλήρωση

  Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (30/01) η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ και αφορά...

  Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις με λάθη στην επιστρεπτέα

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Νέα λάθη στην επιστρεπτέα προκαταβολή από χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εντόπισαν οι ελεγκτικές...

  Εφορία: Εις σάρκαν μία ταμειακές μηχανές και POS

  Βελτιώσεις αλλά και χρονικές «ανάσες» σε πάνω από 1,35 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου – Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...