16 C
Kastoria
spot_img

  Κατάθεση πρότασης για την αναγνώριση της Καστοριάς ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco & την Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

  spot_img
  spot_img

  Σύσκεψη στην Π.Ε. Καστοριάς για την  Αναγνώριση της Καστοριάς ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco & την Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης  Προορισμού.

  Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του Φόρουμ του Θρησκευτικού Τουρισμού, βάση των οποίων προτάθηκε η σύνταξη και η υποβολή  φακέλου προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για να χαρακτηρισθεί η Καστοριά Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και με δεδομένη την πρόθεση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για πλήρη κάλυψη των εξόδων που πιθανός θα ανακύψουν, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας, με στόχο το συντονισμό της παραπάνω πρότασης.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ Καλλίνικος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς Αθανάσιος Ρήμος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού Άργους Ορεστικού Φώτης Τατσίδης, η Αντιδήμαρχος Νεστορίου Ιωάννα Νταούτη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Ν. Καστοριάς Δημήτρης Παππάς και ο εκπρόσωπος του  Επιμελητηρίου  Κώστας Παπαβασιλείου.

  Για το ανωτέρω θέμα, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους της Π.Ε. Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, η οποία θα αναλάβει την επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, και θα διερευνήσει τις απαιτήσεις  σύνταξης του εν λόγω φακέλου.

  Παράλληλα, συζήτησαν τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO – Destination Management Organization) με έδρα την Καστοριά, όπως προέκυψε μετά από την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Φραγκάκη κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Καστοριάς.

  Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα DMO αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια κάθε τουριστικού τόπου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, προσφέροντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που οδηγούν μεταξύ άλλων στην διατήρηση – ενίσχυση και διαφοροποίηση της επισκεψιμότητας, μιας περιοχής.

  Βασικός σκοπός ενός  DMΟ αποτελεί η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του
  κύκλου ζωής ενός τουριστικού προορισμού, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο όλοι οι θεσμικοί φορείς αντιμετώπισαν πολύ θετικά τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, που θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Ανακοίνωση ΚΤΕΛ Καστοριάς για δρομολόγιο Καστοριά – Λάρισα

  Από την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, θα υπάρξει δρομολόγιο ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΛΑΡΙΣΑ 09:00 ΛΑΡΙΣΑ –...

  Πρόσκληση σε συνάντηση για την επικαιροποίηση του ΕΣΣΒΑΑ πόλης Καστοριάς

  Ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο επικαιροποίησης του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ)...

  Η Unesco προειδοποιεί για την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία

  Η Unesco προειδοποίησε κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στα σχολεία κατά την...

  Παλαζάρειο κληροδότημα (του Νίκου Ρίζου)

  Εισαγωγή Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πρώτον. Ποιος είναι ο Ζήσης Παπαλαζάρου; Δεύτερον....

  Διαβάστε ακόμη

  Ανάστατη η Χλόη Καστοριάς! Διαρρήξεις σε σπίτια – απαιτείται προσοχή

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Kastoria News δυο διαρρήξεις σημειώθηκαν σε σπίτια χθες 22 Σεπτεμβρίου...

  Έρχεται η «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023» στην Καστοριά

  Ο Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά στην πανέμορφη...

  Αγιασμός για το νέο Δικαστικό έτος στην Καστοριά

  Τήν Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, στό Δικαστικό Μέγαρο τῆς Καστοριᾶς, τελέσθηκε ἀπό τόν Σεβ....

  Ασφαλτοστρώσεις σε κοινότητες του Δήμου Καστοριάς

  Σε συνεργασία πάντα με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καστοριάς, τα έργα...