Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
18.8 C
Kastoria

  Ορθογραφική ικανότητα: μια σημαντική δεξιότητα – Τρόποι βελτίωσης – Συμβουλές και οδηγίες από την Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη

  spot_img
  spot_img

  Η ορθογραφία δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία. Συνδέεται με τη γραφή και είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σειράς κανόνων, κατά την αποτύπωση των φθόγγων (φωνημάτων) μιας γλώσσας. Παράλληλα με την προφορική ικανότητα, μεγάλη σημασία έχει και η διδασκαλία της σωστής γραπτής απεικόνισης του λόγου.

  Για πολλά παιδιά, όμως, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών απαραίτητων δεξιοτήτων όπως:

  • να είναι ικανά να διαβάζουν (ανάγνωση)
  • να συσχετίζουν ήχους με γράμματα (φωνημική αντιστοίχιση)
  • να μπορούν να κάνουν εικόνα τις λέξεις (οπτικοποίηση)
  • να μπορούν να ανακαλούν το κινητικό μοντέλο απεικόνισης των γραφημάτων
  • να έχουν καλλιεργήσει τη λεπτή κινητικότητα (για τη γραφή)

  Μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι ο καθένας από εμάς -συνεπώς και τα παιδιά- μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και τον δικό του ρυθμό την ορθογραφία. Για άλλους είναι πιο εύκολο και για άλλους πιο δύσκολο να αφομοιώνουν τους ορθογραφικούς κανόνες, οπότε καταβάλλουν, αντιστοίχως, μικρότερη ή μεγαλύτερη προσπάθεια στο να γράφουν ορθογραφημένα. Είναι όμως κοινός τόπος ότι όλοι, αν προσπαθήσουν με επιμέλεια και με επιμονή, μπορούν, έστω και σε βάθος χρόνου, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ορθογραφία.

  Ρωτούν, λοιπόν, οι γονείς: «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα στην ορθογραφία;»

  Ας δούμε κάποιους τρόπους:

  1. Γνώση των βασικών κανόνων ορθογραφίας

  Είναι θεμελιώδες ο μαθητής να γνωρίζει επαρκώς τους βασικούς κανόνες της γραμματικής, καθώς και την ετυμολογία των λέξεων. Βοηθάμε με οπτική παράσταση και ομαδοποίηση των κανόνων. Μπορούμε να ανατρέχουμε συχνά στο σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Γραμματικής, πράγμα που θα βοηθήσει την προσπάθειά μας για βελτίωση της ορθογραφικής ικανότητας του παιδιού μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό από το παιδί ότι, χωρίς την εκμάθηση των κανόνων, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

  2. Αύξηση της συγκέντρωσης και βελτίωση της παρατηρητικότητας

  Η κάθε λέξη αποτελεί μια οπτική παράσταση. Για να «εικονοποιηθεί» μια λέξη -και συνεπώς να βοηθηθεί το παιδί στην ορθογραφία της- απαραίτητες δεξιότητες είναι η παρατηρητικότητα και η προσοχή. Και οι δύο αυτές ικανότητες διευρύνονται μέσω της εξάσκησης. Αρχικά, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι οι λέξεις που προσπαθεί να ορθογραφήσει το παιδί είναι έννοιες ξεκάθαρες στο μυαλό του. Συζητάμε τη σημασία τους και οξύνουμε την παρατηρητικότητά του, αναλύοντας τη δομή τους. Πέρα από το οπτικό κρίνεται καλό να υπάρχει και ακουστικό ερέθισμα. Η προφορά των λέξεων είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να είναι σωστή και φυσική.

  3. Διόρθωση των ορθογραφικών σφαλμάτων

  Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να γίνεται αμέσως. Έτσι η προσπάθεια του παιδιού για βελτίωση της ορθογραφικής του ικανότητας θα είναι πιο αποτελεσματική, καθώς βλέποντας άμεσα το λάθος του, το συνειδητοποιεί, οπτικοποιεί τη σωστή γραφή και, κατόπιν, είναι ικανό να ξαναγράψει τη λέξη ορθά. Καλό είναι, επίσης, να επιμείνουμε στο να τη γράψει πολλές φορές και προσεκτικά, προκειμένου να εμπεδώσει τη σωστή γραφή της.

  4. Τακτική εξέταση της ορθογραφίας

  • Κάθε μέρα (ή τουλάχιστον τακτικά), προκειμένου να ξέρουμε πώς τα έχει καταφέρει το παιδί μας με την ορθογραφία, ελέγχουμε την επίδοσή του στις σχολικές εργασίες (τετράδιο ορθογραφίας, σχολικά τεστ, ασκήσεις κ.λπ.).
  • Σε ένα ξεχωριστό τετράδιο παροτρύνουμε το παιδί να γράψει σωστά τις λέξεις που συνηθίζει να κάνει λάθος ή κάποιες που του φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολες.
  • Μπορούμε επίσης να γράψουμε λέξεις που ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», για να βοηθήσουμε το παιδί να κάνει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των λέξεων και να ανακαλύψει τη σχέση τους. Προτρέπουμε, επίσης, το παιδί να σκεφτεί και να ομαδοποιήσει λέξεις που έχουν να κάνουν με το ίδιο γραμματικό φαινόμενο (π.χ. ρήματα σε –ίζω, ουσιαστικά αρσενικά σε –ης, θηλυκά σε –η, επίθετα σε ος-η-ο κ.λπ.). Έτσι βοηθάμε το παιδί με τους κανόνες της Νεοελληνικής Γραμματικής. Χρειάζεται να παρακινούμε τα παιδιά να εξοικειώνονται με το κατάλληλο σχολικό εγχειρίδιο για την εκμάθηση της γλώσσας.
  • Μια ιδέα ακόμη είναι και η αυτοδιόρθωση (να διορθώνει δηλαδή το ίδιο το παιδί τα λάθη του, ανατρέχοντας π.χ. στο λεξικό). Αυτή μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα εποικοδομητική διαδικασία, καθώς ενισχύει την απομνημόνευση και αυξάνει τις πιθανότητες «αποθήκευσης» της λέξης στο οπτικό κέντρο του παιδιού.

  Εν κατακλείδι, μπορούμε να εστιάσουμε στο ότι η βελτίωση της ορθογραφικής ικανότητας με μεθοδικότητα και υπομονή έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά: εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, μαθαίνουν να ενεργοποιούν τη λογική τους για τη γραφή των λέξεων, εξελίσσουν τη συνειρμική τους ικανότητα, καλυτερεύουν στην ανάγνωση και κατανόηση ενός κειμένου και καλλιεργούν το αίσθημα της αυτοδιόρθωσής τους.

  Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη

  M.sc., P.hD., Εκπαιδευτική Σύμβουλος

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Καθοδήγηση στο Μηχανογραφικό των Υποψηφίων φοιτητών και φοιτητριών

  Ανακοίνωση: Καθοδήγηση στο Μηχανογραφικό των Υποψηφίων φοιτητών και φοιτητριών Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, ενημερώνει ότι...

  Το μέλλον της εργασίας: Τάσεις και Προτάσεις

  Η αναζήτηση για τον καθέναν από εμάς του κατάλληλου επαγγέλματος καθώς και η επιτυχημένη...

  Πανελλαδικές εξετάσεις 2024: Πρακτικές συμβουλές προς τους μαθητές για να τις αντιμετωπίσουν με ηρεμία

  Οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και, μαζί με αυτές, η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε τα όνειρά...

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς για το σχολικό έτος 2024-2025

  Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς σας ενημερώνει πως οι εγγραφές και οι ανανεώσεις εγγραφών στις τάξεις...

  Το μέλλον της εργασίας: Τάσεις και Προτάσεις

  Η αναζήτηση για τον καθέναν από εμάς του κατάλληλου επαγγέλματος καθώς και η επιτυχημένη...

  Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα, οι εκτιμήσεις και οι απαντήσεις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

  Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2024: Όλα τα θέματα και οι απαντήσεις σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά...

  Διδασκαλείο Πυξοΐδα: Οι εγγραφές ξεκίνησαν …και όχι μόνο για την Γ’ Λυκείου!

  Διδασκαλείο Πυξοΐδα Έναρξη μαθημάτων την εβδομάδα 10 Ιουνίου - 14 Ιουνίου Στα θερινά μαθήματα οι μαθητές...