Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
11.1 C
Kastoria

    Tι φέρνουν οι “τριετίες” στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2019-2023

    spot_img

    Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

    Δυνατότητα συμψηφισμού ακόμη και με τις “υπερβαλλουσες” αυξήσεις που δόθηκαν στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό με ενσωματωμένα επιδόματα προϋπηρεσίας με βάση την εγκύκλιο Αχτσιόγλου (2019) φέρνει η τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπουργείο Εργασίας για το ξεπάγωμα των τριετιών.

    Αυτό αναφέρουν πληροφορορίες του Capital.gr από αρμόδια υπηρησιακά στελέχη της κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται πως με βάση την εγκύκλιο της τότε υπουργού Εργασίας, κας Έφης Αχτσιόγλου το Φεβρουάριο του 2019 προβλεπόταν αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό όχι μόνο στο ύψος των αμοιβών όσων δεν είχαν κατοχυρώσει το Φεβρουάριο του 2012  (σ.σ. έκτοτε πάγωσαν οι τριετίες) επίδομα προϋπηρεσίας δηλαδή στα 586 ευρώ μικτά αλλά και στο ύψος των αμοιβών με κατοχυρωμένο και ενσωματωμένο  επίδομα προϋπηρεσίας (έχοντας συμπληρώσει 3, 6 ή 9 έτη εργασίας) .

    Ενάντια στην εγκύκλιο αυτή προσέφυγε τον Απρίλιο του 2019 ο ΣΕΒ και τοπικές βιομηχανικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιμένοντας πως – βάσει του μνημονιακόύ νόμου του 2013-  η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αφορά μόνο το ύψος του κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία και όχι το ύψος του κατώτατου μισθού προσαυξημένου με το επίδομα προϋπηρεσίας.

    To Φεβρουάριο του 2022 το ΣτΕ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr κατέστησε “προαιρετική” για τους εργοδότες την αύξηση των προσαυξημένων με επίδομα προϋπηρεσίας κατώτατων μισθών και όχι “υποχρεωτική”, καθώς ο νόμος του 2013 (ο οποίος επιβάλλει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται επί του μισθού όποιου δεν έχει προϋπηρεσία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τριετίες) υπερτερεί της εγκυκλίου (Αχτσιόγλου) η οποία επέβαλε την αύξηση του κατώτατου να υπολογίζεται επί του προσαυξημένου με τριετίες (στη βάση όσων είχαν κατοχυρωθεί έως το Φεβρουάριο του 2012) μισθού.

    Έτσι ορισμένοι εργοδότες ακολούθησαν με δική τους βούληση την εγκύκλιο Αχτσιόγλου και  κατέβαλαν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό την περίοδο 2019 – 2023  (σωρευτικά κοντά στο 30%) λαμβάνοντας υπόψην  και την κατοχυρωμένη κατά το 2012 προϋπηρεσία τους.

    Για παράδειγμα, το Μάιο του 2022 κατέβαλαν -εφαρμόζοντας την εγκύκλιο Αχτσιόγλου– σε μισθωτό με κατοχυρωμένη τριετή προϋπηρεσία το 2012 και έτσι μισθό 712  ευρώ μικτά, αύξηση 7,5% επί των 712 ευρώ και όχι επί των 663 ευρώ (κατώτατος μισθός χωρίς προϋπηρεσία). Έτσι ο μισθός του εργαζομένου του παραδείγματος μας ανήλθε στα 784 ευρώ.

    Άλλοι όμως εργοδότες, ακολούθησαν το νόμο του 2013 και κατέβαλαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2019 – 2023 στη βάση του εκάστοτε, κάθε έτος (κατά την προαναφερθεσία περίοδο) κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία και όχι τον κατώτατο με ενσωματωμένες τις κατοχυρωμένες το 2012 τριετίες.

    Έτσι, για παράδειγμα, το Μάιο του 2022 κατέβαλαν (βάσει του νόμου του 2013 και όχι την εγκύκλιο Αχτσιόγλου) σε μισθωτό με κατοχυρωμένη τριετή προϋπηρεσία το 2012 και έτσι μισθό 721 ευρώ, αύξηση 7,5% επί των 663 ευρώ (κατώτατος μισθός, χωρίς προϋπηρεσία , τον Απρίλιο του 2022) και όχι επί των 721. Κατά συνέπεια ο μισθός του εργαζομένου του παραδείγματος μας ανήλθε στα 770 ευρώ.

    Ο μισθός της ίδιας κατηγορίας εργαζομένων (αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό με κατοχυρωμένη 3ετία το 2012) με βάση την εγκύκλιο Αχτσιόγλου ήταν κατά 14 ευρώ (784 ευρώ – 770 ευρώ) ή 1,8% υψηλότερος σε σχέση με εκείνο που προέκυπτε με βάση το νόμο του 2013.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι …παραπανίσιες αυξήσεις ( οι οποίες δόθηκαν από ορισμένους εργοδότες στους εργαζομένους τους, ακολουθώντας (προαιρετικά) την εγκύκλιο Αχτσιόγλου την περίοδο 2019 – 2023 θα μπορούν -εφόσον το επιθυμούν οι εργοδότες – να συμψηφισθούν με τις αυξήσεις τις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να δόσουν (όλοι) οι εργοδότες από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και έπειτα.

    Έτσι αν ένας εργοδότης ο οποίος κατέβαλε αυξήσεις στο μισθωτό του παραπάνω παραδείγματος, το 2019 – 2023 με βάση τον προσαυξημένο με επίδομα τριετούς προϋπηρεσίας κατώτατο μισθό του (βάσει εγκυκλίου Αχτσιόγλου και όχι βάσει του νόμου 2013), μπορεί, αν το επιθυμεί, κατά την 1η Ιανουαρίου του 2027, οπότε ο μισθωτός του θα συμπληρώσει εξαετή προϋπηρεσία, να συμψηφισει τις “υπεβάλουσες” αυξήσεις που του έδωσε βάσει εγκυκλίου Αχτσιόγλου (πχ το Μάιο του 2022, τα επιπλέον 14 ευρώ που κατέβαλλε) να συμψηφίσει με το ποσό που θα προκύψει από την υποχρεωτική προσαύξηση 20% την οποία πρέπει να δώσει στον εργαζόμενο αυτό.

    Επίσης, ο εργοδότης του παραδείγματος μας (όπως και κάθε εργοδότης) θα πρέπει, να υπολογίσει την προσαύξηση 20% για το επίδομα προϋπηρεσίας των έξι ετών (η οποία καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2024) με βάση τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύει κατά την 1η Ιανουαρίου 2027 χωρίς προϋπηρεσίες (βάσει του νόμου του 2013)  και όχι λαμβάνοντας υπόψην τις προϋπηρεσίες (όπως προέβλεπε η εγκύκλιος Αχτσιόγλου).

    Αυτό ανοίγει το δρόμο, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, από το 2024 και έπειτα και στην καταβολή των αυξήσεων επί το κατώτατου μισθού υποχρεωτικά στη βάση του κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία και όχι με προϋπηρεσία.

    Έτσι από τη μια μεριά θα μπορούσαν να μετριαστούν σε απόλυτους όρους οι ετήσιες αυξήσεις επί του κατώτατου μισθού (καθώς θα υπολογίζονται με βάση το μισθό χωρίς προϋπηρεσία και όχι με προϋπηρεσία), αλλά από την άλλη μεριά μέσω των υποχρεωτικών τριετιών θα δοθούν νέες υποχρεωτικές αυξήσεις σε όσους συμπληρώνουν τα απατούμενα χρόνια (10% για τρία χρόνια προϋπηρεσίας, 20% για έξι και 30% για εννιά και πάνω).

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Πιθανή «ευχάριστη» ανατροπή στον νέο κατώτατο μισθό

    Οι συσκέψεις εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από προχθές και τόσο η εισήγηση...

    Όλοι οι νέοι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών το 2024, οι οποίες θα φθάσουν στο...

    Διαβάστε ακόμη

    Πιθανή «ευχάριστη» ανατροπή στον νέο κατώτατο μισθό

    Οι συσκέψεις εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από προχθές και τόσο η εισήγηση...

    ΑΣΕΠ 1Κ/2024: Δείτε τις θέσεις με και χωρίς εμπειρία για τη Δημοτική Αστυνομία

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για την προκήρυξη στη Δημοτική Αστυνομία (1Κ/2024) του ΑΣΕΠ πλησιάζει και το workenter.gr...

    Δημόσιο – ΟΤΑ: Ανακοινώθηκε το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων στην Ελλάδα

    Μετά τη νόμο Κεραμέως για ένταξη τεστ δεξιοτήτων σε όλο το δημόσιο ανακοινώνεται  το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων σε όλη...

    Μέχρι 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για 4276 θέσεις στο δημόσιο για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

    Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 51/13.12.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην...