13.2 C
Kastoria

  Τιμολόγια ρεύματος: Τα μυστικά, οι παγίδες και οι λύσεις

  5+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας - Τι θα συμβεί αν δεν διαλέξω τιμολόγιο έως τις 31 Δεκεμβρίου, πώς και πότε μπορώ να αλλάξω πρόγραμμα

  spot_img
  spot_img

  «Ποδαρικό» με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα κάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος το 2024, με τις αλλαγές και την καθιέρωση των 3+1 γενικών τύπων προγραμμάτων να προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.

  Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η εφαρμογή των νέων χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος και ταυτόχρονα σταματούν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις, ανεξαιρέτως εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης. Ωστόσο, θα συνεχιστούν μόνο οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του ειδικού τιμολογίου για τους πολύτεκνους.

  Τα νέα πράσινα-κυμαινόμενα τιμολόγια δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει ως σήμερα. Τα μπλε τιμολόγια θα έχουν σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια είναι κυμαινόμενα και η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Τέλος, τα πορτοκαλί τιμολόγια, ή αλλιώς λεγόμενα και δυναμικά, αφορούν όσους καταναλωτές διαθέτουν έξυπνο μετρητή, και η τιμή θα διαμορφώνεται με βάση την κατανάλωση, ακόμη και κάθε ώρα.

  Ενας οδηγός 6 ερωτήσεων – απαντήσεων από «ΤΑ ΝΕΑ» αποκρυπτογραφεί τα «μυστικά» των νέων τιμολογίων.

  1 Ποια είναι τα συν και τα πλην του κάθε τιμολογίου;

  Πράσινο τιμολόγιο

  Θετικά: Υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης για το ποιος είναι ο φθηνότερος και ποιος ο ακριβότερος πάροχος. Οι καταναλωτές που το επιλέγουν μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλον πάροχο χωρίς κάποιο πέναλτι. Παράλληλα, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι και το πολύ χαμηλό πάγιο.

  Αρνητικά: Ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και σε περίπτωση που οι τιμές πάρουν την ανιούσα θα παρασύρουν αυτόματα και το πράσινο τιμολόγιο.

  Μπλε τιμολόγιο

  Θετικά: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είναι σταθερό και ο καταναλωτής δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συμβόλαιό του.

  Αρνητικά: Το πέναλτι πρόωρης αποχώρησης, αλλά και το γεγονός πως αν οι τιμές μειωθούν ο καταναλωτής θα συνεχίσει να χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή βάσει της οποίας έχει υπογράψει τη σύμβαση. Επιπλέον, η τιμή της κιλοβατώρας όσο και το πάγιο δύνανται να είναι υψηλά.

  Κίτρινο τιμολόγιο

  Θετικά: Υπάρχει κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα και δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας.

  Αρνητικά: Οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, καθώς η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς του ρεύματος.

  Πορτοκαλί τιμολόγιο

  (Αφορά μικρότερη μερίδα των καταναλωτών – υπολογίζονται περίπου σε 2% – που έχουν έξυπνο μετρητή και όχι τα ρολόγια που γνωρίζουμε).

  Θετικά: Δυνατότητα αποχώρησης χωρίς ποινή.

  Αρνητικά: Είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ώστε να μπορεί να το επιλέξει ο καταναλωτής.

  2 Τι θα συμβεί αν δεν επιλέξω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάποιο τιμολόγιο;

  Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι καταναλωτές θα μεταφερθούν σε ένα μεταβατικό-ειδικό τιμολόγιο (πράσινο χρώμα), εκτός κι αν κάποιος έχει επιλέξει άλλο πρόγραμμα πριν από την Πρωτοχρονιά.

  3 Κάθε πότε μπορώ να αλλάξω πάροχο ή τιμολόγιο;

  Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον πάροχο της επιλογής του. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του παρόχου λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

  4 Ποιο είναι το ρίσκο του μπλε τιμολογίου;

  Το μπλε τιμολόγιο, με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και σύμβαση ορισμένου χρόνου (ένα έως δύο έτη) ενέχει ένα ρίσκο, καθώς εάν οι τιμές της αγοράς κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί κάποιος να «εγκλωβιστεί». Πάντως, ήδη οι πρώτοι πάροχοι ανακοίνωσαν τις χρεώσεις για τα μπλε τιμολόγια και ο ανταγωνισμός είναι έντονος, με τις εταιρείες να προσπαθήσουν να προσελκύσουν καταναλωτές που δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία της παρακολούθησης κάθε μήνα των χρεώσεων και των μεταβολών τους.

  5 Πού θα κινηθούν οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο;

  Η τελική τιμή του ειδικού πράσινου τιμολογίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας της περασμένης εβδομάδας μπορεί να στηρίξουν τιμές ακόμη και στα 13-14 λεπτά/kWh.

  Πού θα μπορώ να δω τις τελικές τιμές χρέωσης ανά τιμολόγιο;

  Στους λογαριασμούς που θα φτάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέσω email θα υπάρχει ενεργό λινκ, το οποίο θα παραπέμπει σε ειδική ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτή τη σελίδα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα κάθε μήνα όλα τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

  Πηγήwww.in.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ρεύμα: Βουτιά στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο με μειώσεις έως και 30%

  Από τα 8 λεπτά ξεκινούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την...

  «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

  Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

  Τιμολόγια ρεύματος: Από 11 λεπτά η κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο

  Από τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα ξεκινούν οι χρεώσεις των προμηθευτών για τα «πράσινα»...

  Χρωματιστά τιμολόγια: Επιστροφή στα… παλιά με μία απλή αίτηση

  Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με τις εταιρείες να...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

  Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...