Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
7.6 C
Kastoria

    Απίστευτο αλλά συμβαίνει: H εφορία δίνει πίσω λεφτά και 270.000 δικαιούχοι τα… σνομπάρουν

    spot_img

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνέταξε έναν αναλυτικό κατάλογο με 305.000 ονόματα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής φόρου. Τους απέστειλε ηλεκτρονική ειδοποίηση να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό προκειμένου να τους πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά οι περισσότεροι από αυτούς -συνολικά 270.000 άτομα- δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ. Έτσι, 270.000 επιστροφές φόρου, παραμένουν στα… αζήτητα. Σημεία των καιρών.

    Δεδομένου ότι όσο περνούν οι ημέρες και προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων o αριθμός των δικαιούχων επιστροφής φόρου θα αυξάνεται, θα μεγαλώνει αντίστοιχα και ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δικαιούνται επιστροφή φόρου αλλά δεν θα λαμβάνουν τα χρήματά τους επειδή δεν θα υπάρχει το σωστό IBAN. Έτσι, η ΑΑΔΕ απευθύνει πλέον δημόσια πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή για να δηλώσουν τον IBAN ώστε να δουν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό τους.

    Ειδικά φέτος, η επιδίωξη είναι τα χρήματα να κατατίθενται πολύ γρήγορα και οι επιστροφές να ολοκληρώνονται ακόμη και εντός μιας εβδομάδας. Ήδη, οι επιστροφές φόρου έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ. Τα 68 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς τα υπόλοιπα έχουν συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, η διαδικασία που θα ακολουθήσουν -ή θα πρέπει να ακολουθήσουν- οι ενδιαφερόμενοι θα αποφέρει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε μετρητά στους δικαιούχους.

    Από τους 270.000 φορολογούμενους σε εκκρεμότητα, για τους 130.000 έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να δηλωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. H ΑΑΔΕ έχει καλέσει ήδη με email και με μήνυμα στον λογαριασμό τους να δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους άμεσα και να πιστωθούν την επιστροφή. Όμως από τους 307.000 φορολογουμένους που έλαβαν mail, μολις 35.000 έχουν δηλωσει ΙΒΑΝ μέχρι στιγμής. Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους καλεί, για ακόμα μια φορά, να δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν το ΙΒΑΝ, για να λάβουν το ποσό επιστροφής, το οποίο δικαιούνται.

    Πώς δηλώνεται ο IBAN

    Επισημαίνεται ότι ο ΙΒΑΝ δηλώνεται αποκλειστικά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή “Μητρώο & Επικοινωνία”, με χρήση των κωδικών taxisnet.

    Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους φορολογούμενους να αγνοούν οποιοδήποτε e mail, που υποτίθεται ότι έρχεται από το gov.gr, την ΑΑΔΕ ή τη ΔΟΥ τους (“την Εφορία σας”, όπως αναφέρουν συχνά), το οποίο τους ζητά πληροφορίες ή επιβεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού, για να λάβουν επιστροφή φόρου, ή περιέχει υπερσύνδεσμο (link)για να δηλώσουν στοιχεία του ΙΒΑΝ. Αυτά τα μηνύματα ΔΕΝ προέρχονται από την ΑΑΔΕ, είναι παραπλανητικά και πρέπει να τα διαγράφουν αμέσως.

    Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, (περίπου 2,76 εκατομμύρια σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων) προκύπτει ότι οι πιστωτικές αντιστοιχούν περίπου στο 16,93%. Όμως αυτές έχουν γεννήσει το δικαίωμα επιστροφής φόρων της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τους 567.818 φορολογούμενους που έχουν παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, οι 310.348 έχουν δικαίωμα άμεσης επιστροφής φόρων συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι, ακολουθούν την οδό του συμψηφισμού με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

    Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

    Στα κινητά το myAADEApp: Πώς λειτουργεί

    myAADEApp, ένα φορολογικό ημερολόγιο και ξυπνητήρι, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση...

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ

    Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα  Συνολική διάρκεια 10...

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...