18.4 C
Kastoria
spot_img

  Απίστευτο αλλά συμβαίνει: H εφορία δίνει πίσω λεφτά και 270.000 δικαιούχοι τα… σνομπάρουν

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνέταξε έναν αναλυτικό κατάλογο με 305.000 ονόματα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής φόρου. Τους απέστειλε ηλεκτρονική ειδοποίηση να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό προκειμένου να τους πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά οι περισσότεροι από αυτούς -συνολικά 270.000 άτομα- δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ. Έτσι, 270.000 επιστροφές φόρου, παραμένουν στα… αζήτητα. Σημεία των καιρών.

  Δεδομένου ότι όσο περνούν οι ημέρες και προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων o αριθμός των δικαιούχων επιστροφής φόρου θα αυξάνεται, θα μεγαλώνει αντίστοιχα και ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δικαιούνται επιστροφή φόρου αλλά δεν θα λαμβάνουν τα χρήματά τους επειδή δεν θα υπάρχει το σωστό IBAN. Έτσι, η ΑΑΔΕ απευθύνει πλέον δημόσια πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή για να δηλώσουν τον IBAN ώστε να δουν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό τους.

  Ειδικά φέτος, η επιδίωξη είναι τα χρήματα να κατατίθενται πολύ γρήγορα και οι επιστροφές να ολοκληρώνονται ακόμη και εντός μιας εβδομάδας. Ήδη, οι επιστροφές φόρου έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ. Τα 68 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς τα υπόλοιπα έχουν συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, η διαδικασία που θα ακολουθήσουν -ή θα πρέπει να ακολουθήσουν- οι ενδιαφερόμενοι θα αποφέρει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε μετρητά στους δικαιούχους.

  Από τους 270.000 φορολογούμενους σε εκκρεμότητα, για τους 130.000 έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να δηλωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. H ΑΑΔΕ έχει καλέσει ήδη με email και με μήνυμα στον λογαριασμό τους να δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους άμεσα και να πιστωθούν την επιστροφή. Όμως από τους 307.000 φορολογουμένους που έλαβαν mail, μολις 35.000 έχουν δηλωσει ΙΒΑΝ μέχρι στιγμής. Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους καλεί, για ακόμα μια φορά, να δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν το ΙΒΑΝ, για να λάβουν το ποσό επιστροφής, το οποίο δικαιούνται.

  Πώς δηλώνεται ο IBAN

  Επισημαίνεται ότι ο ΙΒΑΝ δηλώνεται αποκλειστικά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή “Μητρώο & Επικοινωνία”, με χρήση των κωδικών taxisnet.

  Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους φορολογούμενους να αγνοούν οποιοδήποτε e mail, που υποτίθεται ότι έρχεται από το gov.gr, την ΑΑΔΕ ή τη ΔΟΥ τους (“την Εφορία σας”, όπως αναφέρουν συχνά), το οποίο τους ζητά πληροφορίες ή επιβεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού, για να λάβουν επιστροφή φόρου, ή περιέχει υπερσύνδεσμο (link)για να δηλώσουν στοιχεία του ΙΒΑΝ. Αυτά τα μηνύματα ΔΕΝ προέρχονται από την ΑΑΔΕ, είναι παραπλανητικά και πρέπει να τα διαγράφουν αμέσως.

  Από τα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, (περίπου 2,76 εκατομμύρια σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων) προκύπτει ότι οι πιστωτικές αντιστοιχούν περίπου στο 16,93%. Όμως αυτές έχουν γεννήσει το δικαίωμα επιστροφής φόρων της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τους 567.818 φορολογούμενους που έχουν παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, οι 310.348 έχουν δικαίωμα άμεσης επιστροφής φόρων συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι, ακολουθούν την οδό του συμψηφισμού με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.

  Πηγήthetoc.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 77,7% των χρεών

  Οι λίγοι οφείλουν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των...

  Νέο TAXIS με ψηφιακό προφίλ και ανάλυση συμπεριφοράς φορολογούμενων

  Ένα νέο TAXIS με σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες (και χρήση τεχνητής νοημοσύνης) που θα μπορούν να παρέχουν στην εφορία...

  Φορολογικές δηλώσεις: Νέα προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

  Στοιχεία για τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρεται...

  Tέλος επιτηδεύματος: Πόσοι απαλλάσσονται φέτος – Πότε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ  σε 66.000 ανέρχονται ήδη οι   μικρομεσαίοι και  οι επαγγελματίες...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο καιρός με την Ε. Κατιρτζόγλου: Βελτιωμένος αλλά άστατος μέχρι την Κυριακή

  Στον απόηχο της κακοκαιρίας Elias κάποιες βροχές χαμηλότερης έντασης θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν μέχρι...

  Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Καταιγίδες και χαλάζι σε 7 περιοχές

  Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία Elias που σαρώνει τη χώρα προχώρησε...

  ΕΦΕΤ: Γιατί ανακάλεσε γνωστά μπισκότα (pic)

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για...

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...